mi a kotta? - Magyarország első jóltevője

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

Nem kétséges, ezekben a hetekben a közélet megannyi szereplője kíván lázas igyekezettel feliratkozni a haza jótevőinek erősen vitatott összetételű listájára, ámde az első hely kronológiailag és az érdem nagyságát tekintve egyaránt foglalt. Magyarország első jóltevője ugyanis köztudomásúlag az államalapító István király volt, ahogy azt a XVIII.
század végének és a XIX. század első két évtizedének legnépszerűbb német darabgyárosa, August Kotzebue már 1812-re megírta: König Stephan Oder Ungarns Erster Wohltäter. Az emelkedett történeti színmű éppenséggel a Pesti Német Színház (színezett rézkarcunk mutatja - a helyszín megfejtendő) megnyitójára készült, s amint azt a Ki nyer ma? egykori serény hallgatói már bizonyára kitalálták, maga Ludwig van Beethoven komponált kísérőzenét eme ünnepi alkalomra. A beethoveni életmű e kisebb jelentőségű, azonban a mi szívünknek verbunkos motívumai miatt olyannyira kedves, s ráadásul a Kilencedik Öröm-témáját előlegező nyitány az előttünk álló héten a Concerto Budapest hangversenyét indítja, melyen ennek nyomában Bartók Béla Frankfurt számára írt, s ezúttal Ránki Dezső által elővezetendő II. zongoraversenye, valamint az Eroica hangzik majd fel (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, március 16., fél nyolc). Az ugyancsak a pesti színházavatásra szerzett másik Beethoven-mű, az Athén romjai kimarad a heti koncertprogramból, ámde a történelmünkkel végérvényesen eljegyzett Egmont-nyitány természetesen most sem hiányozhat. E koncertdarabot Japán legelső, immár több mint százesztendős műkedvelő egyetemi zenekara, a hosszú nevű Keio University Wagner Society Orchestra játssza majd, ismét csak egy Bartók-kompozíció, a könnyed ziccerszámnak nem ítélhető Concerto felvezetése gyanánt (Nemzeti Hangversenyterem, március 12., fél nyolc). A hétvége egyebekben is Beethovené, hiszen Szilasi Alex és Maróth Bálint két estén át muzsikálja majd elénk a lángeszű halláskárosult gordonkára és zongorára írt kamaradarabjait (MTA Díszterme, március 12. és 13., fél nyolc).

A Budapesti Tavaszi Fesztivál beütését megelőző hét amúgy leginkább a vallásos zenéé. A 2010-ben fennállásának hatvanadik évfordulóját ünneplő MR Énekkar Somos Csaba beintésére szombaton a modern egyházi kórusmuzsika összhangzó antológiáját kínálja fel - a felfedezésünkre oly érdemes Francis Poulenc motettáitól Orbán György Veni creator spiritusáig, Olivier Messiaentól az ifjú Gyöngyösi Leventéig (Hadtörténeti Múzeum, március 13., hét óra). Az éppen harmadannyi idős, ám ugyancsak évfordulós Purcell Kórus, valamint testvéregyüttese, az Orfeo Zenekar szerdán Bach örökszép János passióját tűzi műsorára (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, március 17., fél nyolc). Nem is oly áttételesen úgyszintén Bach letisztult szakralitását körvonalazza majd az egy év elteltével ismét Budapesten zongorázó kiváló Oleg Maisenberg szólóestje is (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, március 13., fél nyolc), melynek nyitószáma az 1714 áprilisára szerzett nevezetes Bach-kantáta, a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen motívumán meglóduló Liszt-variációsorozat lesz.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.