mi a kotta? - Serkenj fel, kegyes nép

  • .
  • 2008. december 18.

Trafik

A testmozgás egészségmegőrző hatása ma már széles körben elismert tény, s különösen az évnek ebben a szakában, amikor a bejgli (másképp "bájgli" - a la Benedek Tibor), s az egyéb laktató ételneműk bekebelezése rendszerint a népesség tekintélyes hányadát taszítja a puffadásos kólika vigasztalan állapotába, fokozottan áldásos lehet némi gimnasztika. Így hát szándékainkkal éppen nem ellentétes, sőt e rovat - eddig jól titkolt - nemzetmentő programjával is összhangban áll, hogy olvasóink tornázásra való felhívásként értelmezzék a leggyakrabban anyák napján felcsendülő dalocska cím gyanánt felhozott kezdősorát.
Szavainkat mégis elsősorban koncertlátogatásra ösztökélésként értsék, hiszen az elkövetkező hetekben korántsem a derékbőség zavara lesz az egyetlen szempont: töméntelen zenei esemény, s számos ünnepelt vár ránk ugyanis a hangversenytermekben. Puccini, Haydn, Jézus és a Budapesti Fesztiválzenekar ünneplésével telnek majd e napok (közös fotó sajnos nem készült róluk, így illusztrációul "Haydn papa" arcmását választottuk), s mindjárt december 18-án kezdetét is veszi az operaházi Puccini-hét, amely az idén 150. születési évfordulója okán kiválólag emlegetett zeneszerző öt (a hatodik Edgar szinte az utolsó pillanatban kikerült a kínálatból) operájának göngyölegét kínálja. S mert Puccini évforduló nélkül is vígan ünnepelhető: január 4-én Rost Andrea és Marcelo Álvarez ad majd estet a komponista verhetetlenül, mi több, agyonverhetetlenül közkedvelt áriáiból és kettőseiből (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, jan. 4., fél nyolc). A 2009-es Haydn-év egy rendkívülinek ígérkező újévi koncerttel indul: Fischer Ádám a Londoni Filharmonikus Zenekar és Kórus élén celebrálja majd A teremtés oratóriumot (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, jan. 1., hét óra).

Zenekaraink közül elsőként a Budapesti Fesztiválzenekar érdemel említést, hiszen ők karácsony második napján rendezik születésnapi hangversenyüket (Zeneakadémia, dec. 26., háromnegyed nyolc), hogy azután Brahms-Prokofjev-műsorukkal újabb három ízben lépjenek a közönség elé a japán violinista, Akiko Suwanai társaságában (Zeneakadémia, dec. 27., háromnegyed nyolc; dec. 28., fél négy és háromnegyed nyolc). A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok az Unicef zenei nagyköveteiként adják majd Bach h-moll miséjét (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, dec. 23., fél nyolc), s szintén Bach műveiből szemelget a Magyar Rádió Helmuth Rillinget vendégelő ének- és zenekara (Zeneakadémia, dec. 22., fél nyolc), és Vashegyi György Purcell-Orfeo-alakulata is (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, dec. 22., fél nyolc). Ám Vashegyiék az új év első napjaiban már a másik barokk gigászt, Händelt idézik majd, amikor megszólaltatják Athalia című, 1733-as oratóriumát (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, jan. 7., fél nyolc).

S még egy új hangászkarral is ismerkedhetünk a zenei nagyvilágból, hiszen december 19-én az alig két éve alapított, római székhelyű Symphonica Toscanini látogat majd a Művészetek Palotájába (Nemzeti Hangversenyterem, fél nyolc), élén az örökös zeneigazgatóul megválasztott Lorin Maazellel, akit idén már másodszor láthatunk pesti hangversenyen. Ez utóbbi tény arra utal, hogy gazdag évet hagyunk magunk mögött, már ami a koncertélet örömeit illeti.

Hasonló töltekezést kívánunk hát minden olvasónak 2009-re is!

Figyelmébe ajánljuk