mi a kotta? - Születésnap és békeajándék

  • .
  • 2011. április 7.

Trafik

"Az a mulatságos ötletem támadt, hogy versenyművet írjak hegedűre és csellóra." Clara Schumannhoz címzett levelében Johannes Brahms ezekkel a szavakkal jelentette be utolsó nagyzenekari műve, az a-moll kettősverseny megkomponálásának tervét. Az elkészült mű utóbb éppenséggel nem nyűgözte le a Brahms szívének oly kedves Clarát, ámde elsődleges célját így is elérte: a zeneszerzővel való barátságát szüneteltető nagy hegedűs, Joachim József elfogadta a vonója alá szánt és egyszersmind neki dedikált békeajándékot.
Az 1887-es versenymű, amelynek zenei anyaga magában rejti Joachim életvezetési jelszavának (Frei aber einsam) motivikus változatát is, ezekben a napokban két ízben tölti majd ki a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem légterét. Először vasárnap este hallhatjuk majd, méghozzá annak az egész napos rendezvénynek a záró szakaszában, amely 9 versenymű előadásával fogja ünnepelni a 60 esztendős hegedűművészt, Szenthelyi Miklóst (április 10., fél tizenkettőtől). Az esemény Joachim személyes mottójával persze csak félig cseng majd egybe, hiszen bár szabad lesz, ám a legkevésbé sem magányos: a koncerteken ugyanis a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Kesselyák Gergely és Stephen d'Agostino is szerephez fog jutni.

Az a-moll kettősverseny második felcsendültét e héten a Drezdai Filharmonikus Zenekar vendégszereplése hozza el számunkra - két (egyként Stradivariuson játszó) fiatal vonós szólistával, az amerikai dirigens, John Axelrod vezénylete alatt (Nemzeti Hangversenyterem, április 13., fél nyolc). A versenyművet a Clara Schumann személyéhez még inkább kötődő I. ("Tavaszi") szimfónia követi majd - a felesége által szimfóniaírásra bátorított Robert Schumanntól, 1841-ből, házasságuk első esztendejéből. A koncert legelső száma pedig Liszt Ferenc Hamlet szimfonikus költeménye lesz, amely tematikusan egybecseng a hét másik jelentős vendégegyüttesének, a Bolsoj zenekarának programindító kompozíciójával, Csajkovszkij Hamlet nyitányával (Nemzeti Hangversenyterem, április 9., fél nyolc). A mű, amit ezen az estén Lalo pompás d-moll gordonkaversenye, valamint Prokofjev Hamupipőkéjének részletei követnek majd, egy komplett kísérőzene része, melyet Csajkovszkij Shakespeare drámájához szerzett. Nos, ugyanezen a szombat estén egy házzal odébb, a Nemzeti Színházban egy másik, jóval ismertebb Shakespeare-kísérőzene adatik majd: a Szentivánéji álom Mendelssohn mestertől, méghozzá az "budai Danubia Zenekar főszereplése mellett, komoly színészi erők megmozgatásával (április 9., hét óra).

Szombat este mindazonáltal akkor sem járhatunk rosszul, ha a MET immár megszokott műholdas közvetítését választjuk (Fesztivál Színház vagy Uránia, április 9., hét óra), hiszen ezúttal Juan Diego Flórezt láthatjuk majd a cselből apácaruhát felöltő Ory grófjának szerepében. (Aktuális illusztrációnk a fityulás tenort mutatja.)

S végezetül szóljunk arról, hogy a Pannon Filharmonikusok meghívására egy élő zenetörténeti alak áll a pécsi illetőségű, ám most épp Pesten muzsikáló zenekar élére (Nemzeti Hangversenyterem, április 8., fél nyolc). A 77 esztendős Krzysztof Penderecki Sosztakovics 6. szimfóniáját, valamint saját, a Csendes éj motívumát is megidéző 2. szimfóniáját vezényli majd.

Figyelmébe ajánljuk