rés a présen - Gyárvárosi suttyók - Beck László "Zaza" dobos (30Y)

  • .
  • 2010. április 8.

Trafik

rés a présen: Nyakunkon a fesztiválszezon, nyilván mindenhol játszotok idén is, mint "sztárzenekar". Hátulról, a dobok mögül hogyan éled meg ezt? Zaza: Idén kevesebbet fesztiválozunk.
Ami engem illet, nem is vagyok annyira oda a fesztiválokért. Inkább a klubokért. Az kisebb, barátibb, melegebb, ilyesmi. És nagyobb a tétje, ha a dob mögül is érzed az első sor leheletét. Persze ahogy elkezdünk zenélni, többnyire csak ugyanarra a négy emberre figyelek a színpadon. Szóval a zenélés végül mindenhol ugyanolyan. Vagy elszállsz, vagy nem. Én többnyire el.

rap: Nem sokat játszotok Budapesten. Mik vagytok ti, vidéki zenészértelmiség?

Z: Budapest a 30Y-nal nekem Kelenföldet jelenti, a Moha hotelt, a Haynal Ákosékat, a barátainkat, szóval nekünk nagyon jó itt. Ez nem érzelmi kérdés. Egyszerűen csak nem akarunk túljátszani. A Dürer meg az egyik legjobb klub az országban.

rap: Vannak kedvenc helyeid, ahova szívesen mész vissza?

Z: Olyan helyekre, városokba jó vagy legalábbis érdekes visszamenni, ahova kötődöm amúgy is. Kapolcsot imádtam, ott nőttünk fel kulturálisan mi, ajkai gyárvárosi suttyók. Bár leginkább vermutot vedeltünk naphosszat, azt hiszem. Kőszegen az első szerelmes padomtól nem messze játszottunk zuhogó esőben. Ajkán beszöktettük a zenekart a gyártelepre a zagytéri garázsok felől. Szombathelyen huszonkilencedszerre is elmondjuk, hogy itt laktunk, és itt és itt meg az a csaj.

rap: Történetesen te alapítottad a 30Y elődjét két másik zenekari taggal, de a bátyád a frontember. Nem volt soha köztetek testvérháború?

Z: Én inkább azt mondanám, hogy a 30Y egyik tagja vagyok. Történetesen a dobosa, mert én egy dobos vagyok. A bátyám meg egy frontember. Ennél ez nem is lehetne szebb. Elégedett vagyok, naná.

rap: Milyen zenéket hallgatsz szívesen, van-e kedvenc zenekarod?

Z: '91-ben tizenkét éves voltam, és az egész világ szakadt farmerben, tornacipőbenés flanelingben rohangált. A Kispáltól eltekintve amerikainak képzeltem magam, azt hiszem. Olyan igazi nagy kedvencem nincs. Az elmúlt héten ezeket hallgattam: Eels, Blinking Lights & Other Revelations; a Wire-től a Pink Flag, Nirvana, Bleach. Na, hát ilyesmi zenéketszeretek.

rap: Honnan van a Jimi Hendrix-es dobod?

Z: Mikié (HétköznaPI CSAlódások) volt, tőle vettem, szóval ez egy igazi relikvia. Ráadásul meg '89-es és japán, nagyon szeretem a hangját. Hendrix pedig ajándék volt a bőrre Bodó Marcitól, aki szintén egyik komoly tisztelője, és szerencsére kiválóan bánik a festékpisztollyal is. A Hendrix-rajongást meg nem kell megmagyaráznom, ugye?

rap: Lesz új lemez, klip, fúzió, zenekar?

Z: Bajáról hazafelé alakítottunk egy rrriot girl triót ketten az Ádival (Varga Ádám a 30Y basszusgitárosa). Továbbá régóta terveink között szerepel, hogy kiegészítjük a turnénaptárt csütörtöki politikusveréssel. Én amúgy szeretnék még úszni is járni, de nagyon idétlenül csinálom, és szégyellem mutogatni.

Figyelmébe ajánljuk