rés a présen - Irodalmi edzésterv - Lóránd Zsófia és Menyhért Anna irodalmárok

  • .
  • 2011. szeptember 29.

Trafik

rés a présen: Divatosak lettek az íróiskolák. Az ősszel nyíló 5K Központ képzésének tervezésekor milyen piaci rést láttatok? Lóránd Zsófia: Mi a kiscsoportos munkát és a komplex képzési programot látjuk a legnagyobb különbségnek, és a tanári karunk is vonzó lehet, többek között Takács Zsuzsa, Esterházy Péter, Nádas Péter tanít majd nálunk.
A kétéves íróiskolai program mellett más művészeti ágakban is indítani fogunk kurzusokat, lesznek kreatív meseíró-mesemondó órák gyerekeknek, médiaiskola és íróiskola kamaszoknak. Idén ősztől lesz kortárs irodalommal foglalkozó szeminárium minden generációnak, különös tekintettel az egyetemre készülőkre, mivel sajnos általában épp a legizgalmasabb korszakhoz, akortárs irodalomhoz nem érnek el a középiskolai tananyagban. A lényeg az, hogy az emberek mindennapi életének részévé szeretnénk tenni a kortárs és a kortárs szempontok szerint is, sőt elsősorban innen nézve érdekes kanonizált klasszikus kultúrát.

rap: Tanítható a szépírás?

Menyhért Anna: Nagyon sok tehetséges ember van, akik jól írnak, de egyrészt nincsen gyakorlatuk, másrészt nem ismerik azt a hangot, amin a kortárs irodalom beszél. Az irodalmi nyelv változik az idővel, ahogy a divat is. Egy több évtizedes ruhadarabot csak akkor veszek fel, ha a retró a divat. De ha retró, akkorapró módosítások kellenek majd ahhoz, hogy ne épp olyan legyen, mint a régi, hanem látszódjon rajta, hogy új, amely megidézi a régit.A művészetekben, az irodalomban is ez van. Akik nem bölcsész végzettségűek, nem ismerik a mai irodalom hangját. Másrészt az a tapasztalatom, hogy az irodalomról nagyon sokan azt gondolják, és ez az oktatásban tanult hozzáállás következménye, hogy olyan terület, ahol az, ami jó, mindenképpen érvényesülni fog. Ez pedig nem így van, az irodalom, ugyanúgy, mint más területek, egyben egy szociális mező érdekviszonyokkal, emberi tényezőkkel. Ahhoz, hogy ma valaki író legyen, ezekkel a viszonyokkal is tisztába kell jönnie. Harmadrészt pedig írni szinte minden szakmában tudni kell: ismertetőt, belső céges anyagot, leveleket, e-maileket.

rap: Gondoltatok célcsoportra?

LZS: Alapvetően azt a társadalmi csoportot keressük és célozzuk meg, amely szeretné a szabad idejét értékesen tölteni, amelynek fontos a kultúra, a kortárs művészet, és a hasonló érdeklődésűek társasága beindítja a képzeletet. Anna és én is tanítunk egyetemen, a CEU-n végeztem egy felsőoktatási módszertani képzést, és korábban dolgoztam síoktatóként is: a fiatal és érettebb felnőttek oktatása nekem nagy kattanásom. Rengeteg kiaknázatlan lehetőség van ebben. Sokszor hallani a középkorú korosztálytól, hogy soha nem voltak olyan okosak, mint az érettségi előtti hetekben, illetve ha a sportról van szó, hogy mennyivel jobb kondiban voltak akkoriban. Szerintem viszont ahogyan egyre több élettapasztalatunk lesz, egyre inkább tudjuk élvezni az elmélyülést egy, a szakmánktól távol álló területen is. A fitnesz-wellness terén sokféle útmutatást találhatunk ehhez, a művészetekén azonban annál kevesebb a lehetőség. Mi a kortárs kultúrához és kreativitáshoz ajánlunk személyi edzéstervet.

Figyelmébe ajánljuk