rés a présen - Mi szépen eljátsszuk - Csernavec Jóska, a Técsői Banda vezetője

  • .
  • 2011. szeptember 1.

Trafik

rés a présen: Mióta vagy benne a Técsői Bandában? Csernavec Jóska: Kicsi gyerekkoromtól kezembe vettem a hermonikát, és apuka bandájában muzsikáltam. ' nagy prímás volt, de a hegedűtudást nem adta át.
Így voltunk a cimbalmos Misu öcsémmel és unokatestvéremmel, Gyurival, aki nagy dobos. Amikor apuka meghalt harminc éve, akkor vettem a zenekarba Popovics Jánost, aki azóta a prímásunk. Én vagyok a vezető, a Mányo-banda nevet is örököltük apukától - ezen a néven ismerte őt mindenki Kárpátalján. "Técsői Banda" néven Magyarországon ismertek meg bennünket, amikor tíz-egynéhány éve elhoztak felvételre a Fonó Zeneházba. Ez a név lett aztán bevezetve.

rap: Ukrán-ruszin népzenei csapat vagytok sokféle zenei hatással. Honnan érik e hatások a zenekart?

CSJ: A ruszin dalok, táncok vannak az első helyen, de az nálunk, Máramaros vidékén össze van kötve a románokéval (a Tisza mellett lakunk, a túlpartja már Románia), a lakodalmakon pedig ott vannak a magyarok is, és csárdásokat, hallgatókat kérnek. A cigány muzsika a vérünkben van, és ismerjük a ruszinoktól is igen kedvelt szlovák dallamokat is. Régen apuka még zsidóknak is játszott, azokból is tudunk valamit. Fiatalon katonák voltunk sokfelé a Szovjetunióban, és az orosz melódiák mellett más népek dallamai is a fülünkbe ragadtak. A műsor úgy áll össze, ahogy a kedvünk hozza, vagy amit a közönség kedvéből látunk.

rap: Szinte minden fesztiválon ott vagytok Magyarországon, melyik a kedvencetek?

CSJ: Imre (Keszthelyi Imre szervező) sokat dolgozik azon, hogy sokfelé eljussunk, és így sok szép vidéket megismertünk Magyarországon. Kapolcson Katlan Tóninál már közel a tizedik nyáron muzsikálunk a vendégeknek, és ott királyi módon tartanak minket. Éppen befejeztük egyik este a "szolgálatot", amikor elragadtak minket egy lakodalomba a Balatonhoz. Istennek hála, vissza is hoztak. Csak a minap történt, hogy egy péntek este nem volt hol fellépnünk (az ilyen napok mindig keservesen telnek), amikor Imrének csengetett egy ismeretlen, hogy azonnal menjünk le egy faluba, közel a Balatonhoz. Fáradtak voltunk, de egy zenész az ilyet nem hagyja ki. Ami kellemetlen, hogy ha nem ezt az egy mesébe illő estét nézzük, érezzük a pénztelenséget. Több fellépést visszamondtak már, az egyiket pedig a zivatar mosta el. Ahol mostanában legjobban éreztük magunkat - már második éve -, az az Ördögkatlan Fesztivál a villányi borvidéken. Ott kézzelfogható az emberek szeretete. A minden esti kocsmai muzsikálás mellett a palkonyai pincesoron is megfordultunk, és a falvak közti fesztiválbuszon is megjátszattak minket az ott bolondozó fiatal színészek.

rap: 'sszel hol játszotok?

CSJ: Szeptemberben még csak puhatolózások vannak (Sátoraljaújhely születésnapja, Mádi Bornapok), de semmi sem biztos. Szó van egy zsidó ünnepről is. Ha a Jóisten engedi, jövünk még.

Figyelmébe ajánljuk