rés a présen - "Mindössze 73 éve" - Mangalampalli Balamuralikrishna énekes

  • .
  • 2011. október 20.

Trafik

Mangalampalli Balamuralikrishna: Az anyám vínán (dél-indiai pengetős hangszer - a szerk.) játszott, az apám pedig nagyszerű énekes volt, és számos hangszeren zenélt. Sajnos anyám 15 nappal a születésem után meghalt.
Ettől kezdve apám csak a zenei nevelésemmel foglalkozott. Azt vettem észre, hogy egyre többen kezdtek hozzánk járni, hogy engem hallhassanak. Édesapám után Ramakrishna Pantulu tanított, aki a karnatikus zene egyik legnagyobb zeneszerzője, Tyagaraja 5. generációs, közvetlen leszármazottja. Indiában nagyon fontos a tiszta leszármazási láncolat. Természetesen a mester neve nem garancia a tanítvány muzsikájára.

rés a présen: Alig van olyan ember India történetében, aki annyi kitüntetést kapott volna, mint ön.

MB: Az egyik könyv, amit rólam írtak, ezzel a mondattal kezdődik: "Nem lesz még egy Balamuralikrishna Indiában". Rájöttem, hogy ez igaz. Hiszen a mi hagyományos zenénkben mindenkinek egyedi módon kell megnyilvánulnia, vagyis alapvetően fontos, hogy senki ne akarjon úgy énekelni vagy játszani, ahogy a mestere. A mester akkor igazi, ha önmagunkhoz kerülünk közelebb általa. Az én életem nem volt hullámvasút. Úgy éltem meg ezt a pár évtizedet, hogy folyamatosan fejlődhettem a zenében, és ezzel együtt egyre több sikert könyvelhetett el az indiai klasszikus zene is. Minden egyes nap tanultam valamit, és minden egyes koncert egyre különlegesebb és letisztultabb volt. De ezeket a sikereket nem magamnak tulajdonítom. Örülök, hogy olyan eszköz lehetek, amin keresztül ilyen sikeresen meg tud mutatkozni a zenénk. Ha engem dicsérnek, az olyan, mintha egy nagyszerű hegedűverseny után a közönség a hegedűt kezdené dicsérni.

rap: Akkoriban kezdett koncertezni, amikor még nem terjedt el a kihangosítás.

MB: Az erősítők előtti időben megesett, hogy akár 3000 embernek kellett énekelnem úgy, hogy csak a hangom erejét használhattam. Manapság az ilyesmi elképzelhetetlen - nagyon megterheli a hangot. Pedig az emberi hang, akárcsak a legtöbb hangszer, akusztikusan tud a legjobban érvényesülni. A hangosítással megkönnyítik, hogy a hallgatóság a legfinomabb rezdüléseket is meghallja, így nekünk, énekeseknek több energiánk marad mosolyogni.

rap: 81 éves, és még ma is turnézik (Budapesten október 29-én, a Trafóban lép fel). Honnan nyeri az energiát?

MB: A zenéből. Persze minden zenész ezt válaszolja. Időtlen idők óta nem gyakorlok, és nem is gondolkozom a zenén, de annyi koncertet adok, amennyit csak lehet, mert ott, az éles helyzetekben születik meg valami megfoghatatlan. Arról is meg vagyok győződve, hogy az éneklés jót tesz az egészségnek. Ha jó levegőn énekelsz, rengeteg oxigén jut a szervezetedbe, és a véráramon keresztül táplálja a belső szerveket és a tested minden apró részét. A lelket ugyancsak jól karbantartja a zene. 81 év valóban nem kevés - igaz, mindössze 73 éve koncertezem.

Figyelmébe ajánljuk