rés a présen - "Valami nagyon békés erő" - Bodnár Tibor zenész (LB27)

  • .
  • 2010. július 22.

Trafik

rés a présen: Ha a dantei menny, pokol és purgatórium körei szerint kellene meghatározni a helyét, te hova tennéd a reggae-t? Bodnár Tibor: Dante, ha ismerhetett volna reggae-t, és mondjuk zenés darabot írt volna (és mondjuk én lettem volna a zeneszerzője), akkor mind a három szinten a háttérben reggae szólt volna. Fent dub és mindenféle pozitív rootsok, lent a durva dancehall, a köztes szinten a rasta rootszenék, mint például a Gladiators. rap: A hagyományosabb reggae-t kedveled, vagy a stílus mutációit is? BT: Annyira későn sikerült beletemetkezni a műfajba, hogy egyszerre szeretem a hagyományos dolgokat, a korai rocksteadyket, a 70-es, 80-as évek alap rootszenéit és az elektronikus dubokat is.
Lényeg, hogy a zene lüktetése a reggae-t idézze.

rap: Kik voltak, vannak a legnagyobb hatással rád zeneileg?

BT: Alapvetően Marley, vele indult a móka. Aztán 95-ben egyszerre szakadt ránk Kingston összes zenéje. Itt jött be az Israel Vibration, a Steel Pulse, Burning Spear, a Third World, a Black Uhuru és még sorolhatnám. King Yellowman és a dancehall...

rap: Hány éve csináljátok a reggae-tábort?

BT: 1993-tól szervezünk táborokat. 99-ig Ladánybenén tartottuk ezeket a hangulatos összejöveteleket, 99-től hívjuk Reggae Campnek, és azóta reggae-fesztiválként üzemelünk, jelenleg Monorierdőn. Van ezen a helyen valami nagyon békés erő, amit az első pillanatban megéreztünk. Igaz, hogy a strandos élményeket alternatív módszerekkel kell pótolnunk, de az erdő közepén mi, reggae-sek nagyon jól elvagyunk együtt.

rap: Idén mik az újdonságok?

BT: Az idei, július 27-én startoló Camp lép egy nagyot a környezetvédelem jegyében. Bevezetjük a re-poharakat, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Külön mozgalom indult a weboldalunkon a tisztaság érdekében. A vendéglátásban nyitunk a vegások és rastafood-kedvelők irányába. Zenei értelemben pedig a szokott utunkat járjuk, a legnagyobb hazai bandák mellett komoly hangsúlyt fektetünk a feltörekvő zenekarokra, és idén nagyobbat ugrunk a külföldi vendégeink terepén, ugyanis három jamaicai sztárt tudunk meghívni Everton Blender, Perfect és Lutan Fyah személyében.

rap: Mely fellépőket emelnéd ki személyesen az ideiek közül?

BT: Az előbb említett nagy jamások mellett a tavalyi Reggae Contest-győztes Junior Tshakát, a Budapest Riddim és az Another Day fúzióját, a szerdai magyar Reggae Contest napot, ahol a viharokat kavaró internetes szavazás szereplői végre élőben méregethetik egymást. És persze a szombat esti nagy LB27-koncertet.

rap: Minek kéne történnie ahhoz, hogy te mondjuk egy death metal zenekar tagja legyél?

BT: AC/DC-gitározásig jutottam eddig meg légdobolásig, és egyszer százhalombattai barátaim meghívására a Halál a májra című örök érvényűt is zúztam - ezzel próbálom a nyitottságomat fitogtatni.

Figyelmébe ajánljuk