tévésmaci - A majmokat a zsiráfok igazgatják

  • .
  • 2010. március 11.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché a fővárosban találkoztak, az Astoriához beszéltek meg randevút, a kora délutáni órákra. Volt egy bevett koreográfia, ami úgy kezdődött, hogy Troché könnyű löncsöt javasolt, lehetőleg a közelben.
Sztupa, a rusztikusabb örömök üldözője ilyenkor felvetette a Bajkál nevű műintézményt, elsősorban "kitűnő pirogja" miatt. Hogy mitől is lehetett kitűnő az ott (a Semmelweis utcában) készített pirog, arról nem áll rendelkezésre adat, lévén máshol nem szolgáltak fel pirogot akkoriban. Volt egy pillanata a rendszerváltásnak, amikor valamilyen vendéglátós társadalmi szervezet e tényt (már hogy pirog nyet) a szovjet imperializmussal szembeni hősies ellenállásnak próbálta feltüntetni, de hamar lehasadtak a tripről. Troché viszont nem volt a naturális kalandok híve, inkább világfinak gondolta magát, így az Astoria Grillt ajánlotta partnere figyelmébe, ahol - ugyancsak az országban egyedüliként - hamburgert lehetett kapni, illetve bélszínt adtak fel, zöldbabbal és szalmakrumplival. Gyakran esett úgy, hogy hoszszan nem tudtak dönteni a felek, s végül a Csendesben kötöttek ki, mint mi a tévé előtt.

Pénteken (12-én) éjjel 0.25-kor az m2 a Zsarolás című angol krimit adja, 1929-ből. Kisorsolok egy krigli sört azok között, akik megmondják, milyen Alfréd rendezte (súgok: Nobel).

Szombaton a leghülyébb című filmek versenyében az m1-en 22.30-kor a Szigorúan piszkos ügyek 2. - Amikor kitárul a pokol kapuja. E hongkongi krimi egy egészen ügyes első rész közepes előzményeit mutatja meg, s Martin Scorsese ezekből csinálta A téglát - nem mintha az akkora szám lenne, de olykor meghallgatom a főcímzenéjét.

Vasárnap ismét éjszaka rendeződünk a képernyők elé - a függők megtekintik 0.45-kor az RTL Klubon a Freddy vs. Jasont (versenyzőink megtippelhetik, hogy Freddy az Alfréd becézett változata-e, esetleg Mercuryt vagy Krügert takarja). Az ínyencek azonban pizzát rendelnek, margaritát, mert a többi nem pizza, és 23.45-kor hozzákezdenek a tv2-n A mandzsúriai jelölt 2004-es változatához (rendezte: Jonathan Demme), nem is remake ez, hanem valami aktualizált nekiveselkedés, öbölháború van benne, meg minden. S abban a pillanatban, amikor vége lesz, 1.50-kor az MGM elkezdi az 1962-es eredetit, Denzel Washington helyén Frank Sinatrával, John Frankenheimer rendezésében.

Hétfőn a nemzeti ünnepre tekintettel korán kelünk, s először az orvosokhoz, majd a jogászokhoz megyünk, csak még előbb a Pilvaxban megnézzük együtt a Békavári uraságot Terry Jones 1996-os kiszerelésében, a teljes Monty Python személyzet fellépésével (RTL Klub; 8.35). Az m2-n éjszaka, 23.45-kor lesz a XIX. századi grúz krónika c. 1979-es "grúz" filmdráma, ami kábé arról szól, hogy taníttassuk külországban legjobbjainkat, majd rendeljük haza őket, ha dologidő van. Oké. Amúgy Egy magyar nábob+Kárpáthy Zoltán; Föltámadott a tenger; A kőszívű ember fiai; Az aranyember és a többiek. Ide sorolom az Eldorádót és Az örökséget is - járjanak utána, hogy mikor és hol adják ezeket, ha jól emlékszem, lesz Szirmok, virágok, koszorúk is (mindig van). Vajon kinek esne le a gyűrű arról a dolgos ujjáról, ha egyszer fél órát, csak fél órát megpróbálnának gondolkozni, hogy itt ez a március 15-e, mi lenne, ha valami szép, olyan egészen tévés dologgal próbálnánk megünnepelni, amilyet csak mi tudunk. Nem, basszus, hozzátok fel a raktárból a Föltámadott a tengert, bocs, főnök, tavaly már le se vittük.

Kedden az m2-n 23.50-kor (egész héten ezt a sávot nézzük, ez se semmi azért) a Káprázat című lengyel film 1986-ból a Kodály-módszer egy némileg langyoska változatát mutatja be.

Szerdán a szokott időben és a szokott helyen (m2; 23.50) A gyilkos c. 1930-as angol krimi, aki kitalálja a rendező, Hitchcock mester keresztnevét, sorsoláson vehet részt. S nagy nap van a filmplűn is, előbb a Szuper- (21.10), majd a Mocskos zsaru (23.20) jön. Előbbiben (1980) Terence Hill, utóbbiban (1992) Harvey Keitel repül... Repüljenek önök is el a tévék elől, mert itt a tavasz, s ragad a jó példa.

Figyelmébe ajánljuk