tévésmaci - A sas elindult

  • .
  • 2010. október 14.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché soros esetének értő elemzéséhez fogunk, vissza kell kanyarodnunk egy tavaly májusban részletezett, majd váratlanul ejtett ügyhöz, amelyben Kese két KRAZ 255B típusú katonai tehergépkocsi és egy MAN daru felhasználásával gyakorlatilag ellopta a szoborparkból Lenint. S nem elég, hogy ellopta, de hajnali négykor - az épp egyik törzskávéházából valami zenés kávéházba taxizó helyi bohém, Kornélka szeme láttára - visszahelyezte eredeti helyére, az egyes kapu elé, egy ideiglenes, mégis elég masszívnak ható talapzatra.
Reggel, amikor meglátták a csepeliek, hogy újra ott áll, és mutat a gyár felé az öreg, lett nagy öröm. Mintha ifjúságuk egy nagyon fontos darabját kapták volna vissza, csókok csattantak, s valaki felkiáltott, hogy most van igazán szükség a zsíros kenyérre (a kerületi mitológia szerint nagyobb kataklizmák idején, áremelés, ilyenek, reggelre mindig megjelent egy hatalmas, kétkilós kenyérből hosszában kikanyarított zsíros deszka Iljics előrelendülő kezén, mintha éppen harapni készülne). Mindeközben az alig százötven méterre fekvő rendőrőrsre is eljutott a hír, mire ott méltóztattak becsinálni, és élőláncot vizionáltak a lakosság részéről, nagy kocsedót pedig a felsőbbség felől. Athina néni (Popota) pedig Csepel egyetlen még működő telefonfülkéjéből értesítette az RTL Klubot és a tv2-t, hogy küldjék azonnal a Fókuszt és Pimasz urat. A tévések persze nem értették, mit hord össze, mert a nyolcvantól távolodó nyugdíjas nyelvtanárnő nem beszélt a világ egyetlen nyelvén sem. Nos, nekünk menni kell tévézni, de nyilván kapargatjuk még ezt a kázust.

Pénteken (15-én) 21.35-kor az m1-en A mennyország színe című 1999-es iráni film egy vak kisfiú magárahagyatottságáról mesél - azt sajnos nem állíthatjuk, hogy messzire elkerülve a könnyfacsarászat szirénhangjait. A film+-on egy órával később induló Fincher-film, A Zodiákus pedig egy sorozatgyilkos utáni - a tébolyig fajuló - hajsza szép és nemes története, újságírókkal a főszerepben. Én alapvetően gyengócának tartom ezt az Inci-Finchert, A hetediket például egy olcsó blöffnek, de padszomszédaim közül többen is erősködtek, hogy ezt most nézzem meg. Nem tom, lehet, hogy engedek...

Szombaton korán kell kelnie azoknak, akiknek tegnap bejött az iráni trip, ugyanis a Cinemax konkrétan 8.20-kor adja A kör című 2000-es filmet, ami viszont a nők helyben sanyarú sorsát tárgyazza. Most képzeljenek el engem, megnézem pénteken, milyen színű a mennyország, s amikor vége van, valamivel tizenegy után még lezúzok kicsinyt a Funky Discóba, mit csinálok én másnap fél kilenckor? Jó, ha 0.15-kor felkelek Bob Fosse Lennyjére, amit dettó a Cinemax ad.

Vasárnap vuxia! A tv2 éjfél előtt adja a Tigris és sárkányt, melyben kedvenceink helyből felugranak a háztetőre és rohangálnak a fák koronáján, ki nem hagynám sose. Csakhogy itt van ez a rohadt médiaegyensúly, ami nekem szent, ezért már este nyolckor rajta voltam az RTL Klubon, és sasoltam a Charlie és a csokigyár majd' minden kockáját.

Hétfőn társaságunk autóbuszokat indít a csepeli Lenin-szobor megtekintésére, találkozó 11-kor, a Hősök terénél, a Műcsarnok mögötti parkolóban.

Kedden szuperkedd! Este kilenckor megversenyeztetjük A texasi láncfűrészes gyilkost (film+) A vágy villamosával (Filmmúzeum), Texast Louisianával. S ha már New Orleans, énekeljék csak velem, hogy My flag boy and your flag boy / Were sitting by the fire / My flag boy told your flag boy / "I'm gonna set your flag on fire", vagy esetleg azt jobban szeretik, hogy Down in the Treme / Just me and my baby / We're all going crazy / Buckjumping and having fun...? Rendben, nekem az is nagyon megy. De ez csak a kezdet, mert 22.25-kor jön a műelviszek kedvence, a Veszett a világ (Sailor és Lula) a ViaSat+-on. És az est méltó megkoronázása lesz A mocskos zsaru eredeti példánya 1992-ből, fél egykor ugyancsak a film+-n.

Ezek után nem is nagyon érdemes szót vesztegetni a hátralévő két napra, ha valaki kérdezi, hogyhogy nem tévéznek, mondják azt, hogy megtiltottam.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.