tévésmaci - A sas erős és határozott

  • .
  • 2010. február 25.

Trafik

Sztupa és Troché azon a szép nyári napon egy régi kémény előtt álltak az elhagyatott gőzművek területén, hátrébb tágas üzemcsarnok, esetleg derítő. A kémény nem volt túl magas, inkább szélesnek mondanám én.
Sztupa és Troché fölfelé bámultak, a teteje felé, Troché mintha pipiskedett volna is. Az elhagyott gőzmű területén lakó zombik és egyéb különleges lények, trogloditák, tropopkinok lassan előszivárogtak a vackukról, s nézték, mit néznek, aztán továbbmentek (volt egy olcsó kisközért a kerítésen túl, a Pedálgyár falánál, Százficcsesnek is hívták, egy házaspár üzemeltette). De Sztupa és Troché rendületlenül bámultak csak felfelé. Olvastam a wikipédián, hogy a kémény tetejét 1983-ban lefalazták, vagy borították valamivel, s az avató ünnepségen Klampár József pingpongozott Jónyer Istvánnal rajta. De mit nézett Szupa és Troché? Mi mindenesetre tévét...

Pénteken (26-án) ebéd után, kettőkor a Filmmúzeum a cseh újhullám magna chartáját, a Hrabal-novellákból összerótt ötágú szkeccsfilmet, a Gyöngyök a mélybent adja. Este (23.55) a Duna mutat egy beszédesen bárgyú című (Athen Blues) görög dolgot 2001-ből, de ne felejtsék el, hogy görögöt enni csak étteremben ciki.

Szombaton végre lesz - a Filmmúzeumon, 22.25-kor - egy olyan Belmondo-vígjáték, aminek még nem hallottam a címét: A káprázatos (1973) - evvel együtt távolról sem kizárható, hogy láttuk már. Az éjszaka, a puha altestű éjszaka a Duna Tv és tv2 vetélkedését hozza el. A Duna már kilenchúszkor erősen bekezd egy román filmmel (California dreamin'), amiben Armand Assante a főszereplő, utána semmi cicó, és jön (23.55-kor) a Földrengések zongorahangolója ('rületre hangolva), mint az első negyedév leghülyébb címe. Ezzel szemben a tv2-n, 00.05-kor Soha ne mondd, hogy soha (Az utolsó Bond-film Conneryvel, ugyanaz a csóka rendezte, mint aki A birodalom visszavágot.)

Vasárnap jönnek Gogolákék, már régen nem találkoztunk velük (pár hete is megvan annak, a rézangyalát!): Viasat3, 20.50, Bérgyilkos a szomszédom. S ha már ilyen jó firmáknál, cégéres mákvirágoknál tartunk, jöjjön a Ripley a mélyben (ezúttal egy sokat látott maestró, Roger Spottiswood 2005-ös hangszerelésében, s a jónevű Barry Pepper őrmester Ripley-ével). Gyilkosok és bérgyilkosok után egy magándetektív, bizonyos Philip Marlowe, a mozivásznon egyetlen jól teljesítő megjelenítője, Elliott Gould, Robert Altman Hosszú búcsú c. remekében az MGM-en fél kilenckor. Vigyázat, az m2-n öt perccel előbb bekezdik az Én, Pán Pétert, nem elcsábulni!

Hétfőn előbb egy B-mozi Sam Jacksonnal ("I have had it with these mothafucking snakes on this mothafucking plane!") a Coolon, 21.15-kor a Kígyók a fedélzeten (2006), aztán egy príma kis szovjet film az m2-n, 23.50-kor, a Srácok - mert annyira, de annyira tudunk élni.

Kedden a tv2-n, 21.20-kor bekúsznak a Bőrnyakúak Fenyő Ivánnal, Dennis Haysberttel (Palmer elnök) és a Nirvanával. Chaplin is befigyel a Filmmúzeumra este kilenckor a Modern időkkel, és önmagát rendezi ugyanitt tizenegykor Tim Robbins: Bob Roberts (1992).

Szerdán ismét egy nagy dög akad horogra, újabb magyar sikerszéria indul Stohl Andrással, de sajnos csak háromrészes lesz a Géniusz, az alkimista az m1-en, este fél tízkor. Előtte, nyolckor a Cinemaxon lesz egy amerikai háborús film, A nagy szökés. Alatta vagy valamikor (22.20-kor) meg egy másik háborús a Dunán: Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence! (1983). Csak szólok, hogy délután volt a Csábítás trükkje (14.45-kor) az MGM-en, és most is a zseniális Richard Lester rendezte.

Csütörtökön műsorváltozás, ezúttal Chuck Norris és Jackie Chan nyomja le Bruce Lee-t a Colosseumban! Legalábbis én megint nekik szurkolok a Film+-on, 21.10-kor A Sárkány közbelép vetítésén. Éjfél előtt tíz perccel az m2 lenyom - Tétova szerelem címmel - egy üzbég filmet. Minek kapcsán kijelenthetem, a szerelmes üzbégek nagy emberek! Csak szólok, hogy délután (16.40-kor) volt az MGM-en a Hendrix, Avon Barksdale játszotta benne Jimit.

Ne tévézzenek semennyit, játsszanak inkább égő gitáron a fogukkal!

Figyelmébe ajánljuk