tévésmaci - A sül barlangrajzokon tippel hittel

  • .
  • 2008. december 18.

Trafik

Ez aztán kiszállás! - csettintett Troché, mintha egy 70-es években datált Ország-Világ cikk hőse lenne (senki más nem csettint a mohácsi vész óta - olyan, mint sörrel koccintani). Valamelyest szemerkélt ugyan az eső, amikor lekászálódtak a buszról, de nem volt vészes: soha nem ismert, egészen friss levegő és hűvös permet - július közepén.
Valahogy nem volt kérdés, hogy a vértanúk várhatnak, előbb egy jól irányzott sörre van itt szükség, de ale legyen mindenképpen. Persze Troché Sztupát űzte el kikérni, maga csak várt. Ám kezébe ragadván a zsákmányt, kitört az amúgy általa is teljesen kellemesnek talált bejzliből, s kapucniját a fejére húzva leült egy asztal melletti padra. Sztupa bennmaradt, nem akart kicsit sem ázni. Helyi erő közelített, becélozva komótosan az intézet ajtaját, de előbb köszönésképp odavetette Trochénak, hogy: Fres'a! - jóindulatúan utalván arra, miszerint a friss levegőt élvezni még a szolid csapadék dacára is pompás elfoglaltság. Troché inkább csak barátságos arckifejezésével próbálta érzékeltetni, hogy egyfelől jólesik neki magaviseletének eme értő elismerése, másfelől helybenhagyólag áll az ismeretlen, mégis valamimód vendéglátójának tekinthető meglett glencoe-i férfiú azon megfontolt döntéséhez, miszerint ő odabenn fogyasztja el a maga itókáját. Kell-e mondani, az ale-lel Troché végzett előbb, így csak bekecmergett, hogy hozzáfogjon azon tervéhez, ami Sztupát avval hozná ki a sodrából, hogy elővezet egy tételt, mely szerint a XVII. század végén az itt esett mészárlás a későbbi gyorsételgyártók prehistorikus, bár egyoldalú összecsapása volt (Campbellek vs. McDonaldok). Sztupa erre azt üzenné nekünk a távolból, hogy nézzünk inkább tévét, s igaza lenne. De szerintem nézzen ő!

Pénteken (19-én) rögtön csempészhetünk némi egzotikumot az életünkbe, bár módszeresen kell dolgoznunk. Azt javaslom, délben szökjenek haza a munkából, hogy elcsíphessék a tv2-n 12.35-kor A vad Kurdisztánon át című érzésem szerint Karl May-adaptációt, 1965-ből, Lex Barkerrel - az milyen, hogy a mondott színművész életében Karl May és Federico Fellini a két legfontosabb figura? Előbbinél kiüthette az összes mellékszereplőt, utóbbinál viszont Marcello Mastroiannit! Viszont ez a Kurdisztán-stájsz csak azért kell nekünk, hogy este a kellő erudícióval felvértezve ülhessünk oda az m1 elé 23.40-kor megnézni a Skizó - Egy bolond világ lovagja c. alapvetően kazah filmet. Hogy én eddigre persze megnéztem-e az m2-n 21.55-kor megkezdett Sátán kutyáját, az rejtély, mint ahogy az egész ügy obskúrus, hisz' eddig úgy tudtam, hogy csak macskája van. Teljes lesz a káosz, ha időközben, mondjuk 22.10-kor a Zone Európára váltok A Sebhelyesarcú megtekintése végett; nehogy már! Inkább tán 22.35-kor a Dunára, mert már a cím is milyen bosszantó: Szerelmem Szarajevó. Sztupa feltehetően megnézte 21.35-kor A sas leszállt c. angol háborús filmet a Filmmizantrópon - és csalódott.

Szombaton felkiált a leguánom, hogy mire várok? Biztos nem a Filmmuszkán 21.55-kor kezdődő Rocktérítőre, de sokkal inkább az ezredszer is megnézendő Fényes szelekre (m1; 22.15). Naaaa, énekeljék velem a Carmagniolét!

Vasárnap a Törőcsik Marinak megnézzük a Dunán éjfél előtt öt perccel A turné című egyébként elég gyengécske filmet, mert az van benne, hogy jön Kovács Lajos, és minden dramaturgiai funkció nélkül kezet csókol neki. Mi is - mindig is! Persze magas kedvünk van, hiszen megnéztük már 18.50-től a Királylány a feleségemet, északi vendégeinkkel, akiket eztán Tulipántos Finnfinnek szólítunk, lévén Helsinkiből hoztak nagyobb tétel vodkát. Aki még egyszer elénekli, ezúttal fransziául a Carmagniolét, megnézheti 21.35-kor a Zone Európán a Huhogókat. Én nem. 19.40-kor a Holly Woody történet címe tartott vissza kedvencem, a filmplutarkhosz2 felkeresésétől.

Hétfőn másik kedvencem, a Szörfördög c. franc. vígj. a rendes filmplűn, felkelek érte 7.20-ra.

Kedden is énekelünk, szerecc engem? Én téged? Hegedűs a háztetőn MGM-en 13.45-kor. Az zsír maguk szerint, hogy Konec agenta W4C prostrednictvím psa pana Foutsky? Mert az volt a Filmmanzárdon 10.05-kor (A legtitkosabb ügynök - W4C). Hogy ne maradjanak teljes tudatlanságban: Nyekk a W4C ügynöknek, Foustka úr kutyája kicsinálta. Egyébként kétharmados a dolgozat; Václav Vorlícek csinálta.

Szerdán babusgatom a szerválom. Ne feledjék, kettőkor bezárnak a plázák.

Csütörtökön karácsonyozzanak Bakács Tibor Settenkedővel! Az ő kedvenc filmje - ha jól emlékszem; régi idők - a Zone Euró-pán 23.40-kor kezdődő Veszett a világ. Erzsébet királynő az egyesen 22.05-kor a második (Elizabeth 2/1).

Pénteken nem kell semmi énnekem, hogy zengjen újra az énekem (Killers: All These Things That I Have Done). Jön a második Elizabeth (m1; 21.55). S ha a világ romlékonyságán akarnak tűnődni, így karácsony másnaposságán, ott a tv2-n 0.10-kor a 2003-ban készült Tulipános Fanfan. A csajok nézik a Dunán este tízkor az Elveszett jelentést, nagyanyám (Mata) pedig nézte 13.45-kor az ifjúkorában játszódó Promenád a gyönyörbe című rémes marhaságot.

Szombaton inni hív meg a vombatom. Déli egykor Egy szöszi szerelme a Filmmúzon, brader. Este fél tízkor Jackie Brown a Dunán. Az MGM-en, az ám a film, A francia hadnagy szeretője, 18.20-kor. Én ismerek három hadnagyot a Francia útról.

Vasárnap az emberi lét alapvető célja, hogy egyszer olyanná legyünk, mint ő! A Zone Európán 17.35-kor: King Kong. De ahhoz még sokat kell tévézni!

Figyelmébe ajánljuk