tévésmaci - A sül retardül

  • .
  • 2009. november 12.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché - egy szerfelett ágas-bogas ügy szorításában - a Balatonra lementek, szép őszi nap sütött, noha már jócskán bent jártunk a novemberben. Még el sem hagyták a fővárost az ügynökség fedett kocsiján, egy világoskék nyitott tetejű Ford Taunus 17M volt, igazi ritkaság, amikor egy baleset mellett haladtak el a Budaörsi úton.
Egy katonai szállító jármű vitte ki az őrtornyot a laktanya bejáratánál, a sofőr és az ÜTI megsérültek, az anyagi kár jelentősnek tetszett. Troché, aki mindig gyermeki örömmel vette birtokba a technika legújabb kori vívmányait, lelkesen csavargatta az autórádió gombját. Szerinted bejön a Szabad Európa? Ha a "Luxit" is megkérdezed, kiszállsz a budaörsi ÁFOR-kútnál! - vágott vissza Sztupa, de ahogy kimondta, elvigyorodott, és az ablaktörlő mellett meghúzott egy kis kart, amitől a szélvédő előtt magasba kúszott a rádióantenna. Troché a térdét csapkodta magas kedvében. Ellenben a benzinkút Budaörsnél lángokban állt. Nagy erőkkel dolgoztak a tűzoltók, s a rendőrség egy sávba terelte az összesűrűsödött forgalmat. Mire átrágták magukat, el is szállt a jókedvük, csak az érdi leágazásnál tért vissza aztán, amikor megelőztek egy szovjet katonákat szállító ponyvás teherkocsit, amiről a bakák valami jugoszláv "szexlap" kihajtott középső oldalát mutogatták, egy kétségkívül meztelen szőkével. De mi jobb' szeretjük a tévét!

Pénteken (persze 13-án) lesz például az m2-n tíz előtt öt perccel a Kubrick-menet, amiben John Malkovich adja ki magát híres filmrendezőnek, volt olyan film is, hogy a John Malkovich-menet, abban asszem híres színésznek adta magát ki. Éjfél után tizenöt perccel Az aranyláz, amiben Chaplin meghódítja Alaszkát, és kora ünnepelt művésznőjét is. Velem nehezebb dolga lesz.

Szombaton Bereményi Géza döbbenetes című (Irodalom) tavalyi tévéjátékának örülhet a művelt és a hangulatok ábrázolataira fogékony publikum az m1-en 21.05-kor. A mű egy fiatal íróról szól, épp egy novella megírásán töri magát, melyben kémek jönnek Pestre. Robert Redford meggyógyít egy lovat a ViaSat3-on 23.10-kor nyomott montanai hátterű szupergiccsben, de ha az illetőt nem Overdose-nak hívják, engem nem érdekel - csak a majom. Annál is inkább, mert szinte ugyanekkor (23.05) a Duna tévén egy 2006-os norvég-izlandi röpdolgozathoz lesz szerencsém, aminek még a címe is elég jó: A kiállhatatlan. Ráadásul pont az ilyen sztorikat szeretem, egy különös férfi megérkezik egy idegen és furcsa városba, azt sem tudván, mit is keres ott, s jön a baj is rögtön. Volt a Szamárköhögés (19.25-kor) a Filmmúzeumon, s mindjárt (23.20-kor) kezdődik ugyanott a Kifulladásig. Szolgálati közlemény: 23.50-kor Delta az HBO-n.

Vasárnap este kilenckor lesz az Apokalipszis most rendezői változata az m2-n. A rendezői változat kifejezés magyarul azt jelenti: egymillió perc. Engem persze nem érdekel, mert már 20.20 óta az MGM-en nézem a Kallódó embereket, melyben, felteszem, Marilyn Monroe-t özv. Kovács Frigyesné tömbházfelügyelő szinkronizálja - spórolásból. A rajongók megnézhetik a Film+-on 21.25-kor a Jackie Brownt, de teljesen felesleges, mert még mindig nem vágták ki belőle Robert De Nirót. 23.40-kor viszont simán megyek a tv2-re megnézni a Kontrollt.

Hétfőn éjjel (0.55) a tv2-n lesz egy 1984-es vígjáték, amiben régi kedvencünk, az időközben elhalt Chris Penn domborít a Pulp Fictionből ismerős Eric Stoltz és a Vissza a jövőbe üdvöskéjének mondható Lea Thompson oldalán. De ki marad fenn éjjel egyig ezért a fércműért?

Kedden nem nézek tévét.

Szerdán viszont Chaplin Károly A kölyök című filmjében fellép a nevezett (rendezőként is) mint egyszerű köztéri csóringer, továbbá Jackie Coogan mint elhagyott csomag és Edna Purviance kisasszony mint megesett személy - sokat fogunk kacagni rajtuk.

Csütörtökön sem kell hál' istennek tévézni. És akkor vegyék számításba, hogy ezen a héten kábé három-négy olyan film van, amiért érdemes lenne bekapcsolni a tévét, de azt is látták már ötször. Hát, álljanak nemes bosszút a készüléken - kisbaltával.

Figyelmébe ajánljuk