tévésmaci - Róka orra körül

  • .
  • 2007. február 22.

Trafik

Bár Reich Péter Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmje már több mint tíz éve készült, az elsőfilmesek nyugodt enerváltsága ma is eléggé jelemző a magyar filmkészítésre.

Bár Reich Péter Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmje már több mint tíz éve készült, az elsőfilmesek nyugodt enerváltsága ma is eléggé jelemző a magyar filmkészítésre. A zsáner mára annyit változott tán, hogy muszáj viccesnek lenni. Vranik Roland filmje is járja kényszerű táncát e borotvaélen, de egy idő után már nem nagyon izgulunk érte, csak a röhögéssel vagyunk elfoglalva.

Ám ahogy alábbhagy az afelett érzett aggodalom, hogy nem seped-e az egész valami végtelenül kínos jópofáskodásba, úgy a hősök sorsa iránt érzett féltés is csökken. Az ilyen helyes, kedves srácok csak kikecmeregnek valahogy a slamasztikából, nagyon rosszul venné ki magát, ha ripityára verve, kiontott belsőségeiket húzva maguk mögött lépnének le a színről. Ugyanakkor a moziban kétségkívül nehézséget szokott jelenteni, ha nincs ki(k)ért lerágni csutkáig a körmünket. Ebben az esetben szerencsére elég hamar felismerhető, hogy épp erről van szó: a tétnélküliségről magáról szól a film. Már amennyiben a téteket úgy képzeljük, ahogy általában szokták. A Fekete kefe hőseinek leginkább attól fáj a fejük, ha a kecske nem adja ki a napi betevőt, felőlük a káposzta akár örök életű is lehetne - valami hasonlókat jegyzett le anno a helybéli lágyszívű kritikus, nyilvánvalóan ahelyett, hogy a kecsketúró kifejezés aprólékos boncolgatásával helyezte volna a műtörténet valamely kiérdemelt mellékágára a nekicihelődést.

Mindezt persze már pénteken (23-án) este (20.40-kor) ellenőrizhetik az HBO-n - nyilván rohanok előfizetni, mert a Véres kés 3 is nagyon hiányzik szürke hétköznapjaimból. Előfizetni menet vagy John Malkovich-menet (m1; 23.45) - tehát itt a kérdés. Én nem mondok menet, inkább nemet, szám szerint hármat, ugyanis a délután (16.30-kor) a Filmmúzeumon nyomott Moziklipért sem cserélem a hazasétát Combinóra. Megvan a mű? Tímár Péter olyan videoklipszerű szösszeneteket szerkesztett a kor (nyolcvanas évek közepe-vége) popfontosságainak Müller Pétertől a KFT együttesig. Nos, az ilyesmi százból, ha egyszer sikerül.

Szombaton a leguánom a huligánom. Este meg a hochkalcsör eszkábál maszkabált. Az m1-en tízkor a híres Thomas Hardy híres Tess című regényéből a híres Roman Polanski forgatta híres Egy tiszta nőhöz lesz szerencsénk - leszen nagy itatása az egereknek órákon át (162 perc, basszus). Ha már giccs, kérhetjük véresen is, tíz peccel korábban a Zone Európán a neves színházi vagabund belecsap Margó királyné testnedvektől iszamos történetébe. Hogyan, hogyan? Séróból. S ha ehhez még hozzácsapjuk Zeffirelli bácsi Mel Gibson verte Hamletjét a Dunáról (22.25), akkor beláthatjuk: nem frankó ez sehogyse. Talán inkább az emigráció.

Vasárnap megcsúszunk egy kicsit a műsorral: a Délidőt este nyolckor adják az m2-n. Ha megmondom, mi a közös a westernben és a pornóban, megnézik? Vagy inkább a Tigris és sárkányt 23.20-kor az RTL Klubon? Mondják utánam gyorsan háromszor: vukszia, vukszia, vukszia - azért a fekete bikapata jobb. Elfelejtettem, hogy van már HBO-nk, így déli egytízkor ki ne hagyják A három nővért!

Hiszen akkor hétfőn se 11.50-kor, se 20.00-kor nem fogják érteni a folytatását, A három testőrt a Zone Európán. (A Richard Lester-féle kiszerelésben mintha magamat látnám, vissza kell hozni a nyakláncot. Jó, jó, nem a zaciból, na és!) Este az európai álfilm lendületes bajnoka, Peter Greenaway lép elénk ugyanitt, 21.50-kor, és elénekli A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című slágerét (nem csak Fülig Jimmy őszinte sajnálatára).

Kedden sem szakadhatunk le e nagyszerű csatornáról, hiszen A három testőr folytatása jön 13.05-kor. Most azt hiszik, hogy a Három a kislány, s nem is tévednek, csak kettőt, mert a D'Artagnan lánya (ki is lehetne más, Sophie Marceau). Éjjel egy harminckor a Penzace kalózai a ViaSat3-on egy konkrét zenés film Kevin Kleinnal és Linda Ronstadttel, mely művésznő a rögös countryénekesi pályán indult, de aztán kaliforniai kormányzóné lett belőle vagy valami hasonló, persze még Schwarz barátunk előtt jóval.

Szerdán megint egy kis Vertigózás - szám szerint ezredszer (Zone Europa; 22.05).

Csütörtökön pedig az HBO újrázza a Fehér tenyeret, este negyed nyolckor. Ám sajna addigra minket rég elvittek kényszerzubbonyban. Hát így tévézzenek!

Figyelmébe ajánljuk