tévésmaci - Vadlovak és paripák

  • .
  • 2011. október 20.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché a papír százforintost tanulmányozták, egy 1975-ös példány került a kezükbe, nem is akárhogyan. Numizmatára lesz szükségünk, rikoltott fel Troché.
Sztupa először azt hitte, viccel. Viccelt is, mert numizmata alatt Sinya bácsit, a csepeli piac tolókocsis rémét értette, aki kis tálcájáról - egy csomó más felfoghatatlan szemét mellett - régi papírpénzeket is árusított. Szerezhetünk a filmgyárból is, rántotta meg a vállát Sztupa, de Troché már tárcsázta is "mafát. Csepeli piac, vazz, Sinya bá', talponállós fröccs, velős pacal, ecetes paprika, vágod-e? "mafa alighanem vághatta, de nem hallottuk, Troché mindenesetre elégedetten bólogatott. Kiérve Csepelre már nem volt annyira feldobva, ez sem a régi, az sem a régi, mondogatta, miután a Karácsony Sándor utcai megállóban leszálltak a HÉV-ről, és ballagtak a piac felé. Sinya bácsinak valamikor állítólag üvegszeme volt, de valami ordasabb lumpolás alkalmából elveszítette. Állítólag tolókocsiversenyt rendeztek a vasgyári focicsapat pár NB I-es játékosával végig a Kalamár József utcán, egész a pályától le a Hollandi útig, és az öreg annyira tekert, hogy valahol kiesett neki; észre sem vette, később a Rideg Sándor művház környékére gyanakodott, ott volt egy rohadt nagy kátyú, amit csak későn vett észre, és csak egykerekezve bírt kikerülni. De megérte, mert leverte mindet, a Fatért, Rottenbillert, a Hunyót, Vellait, de még az ifiből fölhozott Vincze Sanyit is. Csak a szeme ment rá, az üveg. A focisták aztán egész évben fizették neki a keverteket a Szőnyegesben, állítólag képes volt literszámra vedelni, néha még Triple Secet (ejtsd: tripliszek) is kért hozzá. Viszont az OTI-ban nem tudtak neki új üvegszemet adni, mert benőtt a szemgödre. Ezért aztán egy félgömb alakú műanyag gombfocijátékossal helyettesítette ügyesen, a Csepel SC nem volt meg a Fésű és Kefe ktsz. gyártotta gombfocicsapatok közt, ezért Sinya bá' bal szeme helyén Karába János műanyag figurája nézte elmerülten előbb a piac forgatagát, aztán Troché, Sztupa és "mafa arculatát. Mi persze a tévét nézzük most is.

Pénteken (21-én) este tíz után nagy vetélkedés lesz "a nézők kegyeiért" az RTL Klub és az MGM között (MGM-je kábé senkinek sincs), előbbi az Öld meg Rómeót! című rugalmas adaptációval jön, ami már önmagában is szép és nemes dolog, mármint az, ha gondolunk valamit egy klasszikusról, még ha a gondolat abban kulminál is, hogy a hősök alighanem széjjel karatéjozták egymás buráját még jóval a finálé előtt. De ennél is érdekesebbnek tűnik a másik csatorna másik adaptációja 1972-ből, Yul Brynnerrel és Burt Reynoldsszal, a Mr. Süket trükkjei Ed McBain művéből.

Szombaton kódolatlan hétvége van az HBO-n, nyilván azért, mert elindítják bűnrossz gengszterszériájuk, a Gengszterkorzó második évadját, de mivel előtte este nyolctól leadják a Gettómilliomost, engem voltaképpen megvettek. Ám van itt még valami, ami a kódolatlan hétvégénél is sokkal jobb: a söldeni gleccserversennyel végre elindul az alpesi síszezon, persze hosszú szünet jön utána, de ez már akkor is hószag. Lesz persze egy egész jó gengszterfilm is, bár az inkább rendőrfilm, éjjel fél egy után a Dunán: Aki legyőzte Al Caponét (az biztos Fő Capone lett aztán).

Vasárnap éjjel negyed tizenkettőkor Éjféli cowboy a Cinemaxon. Szentimentális, de hangulatos.

Hétfőn este fél tízkor A remény rabjai a Dunán. Szentimentális, de hangulatos.

Kedden nem, nem.

Szerdán olyan - itt már százszor megbeszélt - filmek lesznek, mint A vád tanúja (MGM, 20.00), a Ninocska (Filmmúzeum, 0.35) vagy éppen a Bukott angyalkák (Cinemax, 21.30) és dettó fél tízkor a Dunán a Gosford Park. Lehet, hogy megnézem Godard-ék szkeccsfilmjét 1965-ből (az a címe, hogy Párizs, ahogyan látja) (elég hülye cím) este tizenegy után a Cinemaxon, de valószínűbb, hogy inkább rápihenek a holnapi nagy murira.

Csütörtökön bort ide, társaimmal megünnepeljük Kazinczy Ferenc 252. születésnapját: kő kövön nem marad. Mert mi ilyen fiúk vagyunk, s nem tévézünk. Maguk se csinálják! Még megárt.

Figyelmébe ajánljuk