Budai Sportvendéglő

  • Nerobol fivérek
  • 1998. március 19.

Tranzit

A kisvendéglőről legfeljebb irodalmi élményeink lehetnek. Ahogy a háború után a kávéházak eszpresszókká váltak, úgy lettek a kisvendéglők másod- vagy harmadosztályú éttermek, ilyen-olyan vendéglátóipari vállalatok martalékai, zűrös helyszínek, ahol a zsír az úr. Legfeljebb a tisztiorvosi tanfolyamok terepgyakorlat-szervezői lehettek maradéktalanul elégedettek, a szakácsból tolvaj, a pincérből ellenség lett, a vendég pedig szívességet kért, de ritkán kapott.

XII. ker., Bán u. 8.

Nyitva: hétköznap 11-23-ig,

hétvégén 11-20-ig

A kisvendéglőről legfeljebb irodalmi élményeink lehetnek. Ahogy a háború után a kávéházak eszpresszókká váltak, úgy lettek a kisvendéglők másod- vagy harmadosztályú éttermek, ilyen-olyan vendéglátóipari vállalatok martalékai, zűrös helyszínek, ahol a zsír az úr. Legfeljebb a tisztiorvosi tanfolyamok terepgyakorlat-szervezői lehettek maradéktalanul elégedettek, a szakácsból tolvaj, a pincérből ellenség lett, a vendég pedig szívességet kért, de ritkán kapott.

A váltást követő mikrohullámú sütős, pizzeriás, salátabáros felhozataltól sem lett barátságosabb a helyzet, így aztán nem csoda, hogy mostanában már akadnak néhányan, akik a kisvendéglő illúziójával próbálnak sikereket elérni.

Komoly hátrányt kell ledolgozni.

A Budai Sportvendéglő tipikus példa. Az elnevezést a Testnevelési Egyetem és a Sportkórház közelsége indokolja, nem új találmány, a helyet így hívták már negyven éve is, amikor megnyílt. Sokáig afféle helyi kocsmaként működött, ahol a rend kedvéért volt egy-két egytálétel is, de a törzsvendégek nagyon jól tudták, mi az ábra, legfeljebb betévedt idegenek sértegették a személyzetet azzal, hogy étlapot kértek. Tavaly szeptember óta más a helyzet, az új tulaj a kisvendéglő-koncepcióval rukkolt elő, a "sör, bor, pálinka" szentháromságot a "házias, olcsó ételek" szlogen váltotta föl, de a vendéglő berendezése is jócskán megváltozott. A magyaros bútorok feketére lettek mázolva, az asztalokra kék abrosz került, a falakat pedig teleaggatták század eleji sportrelikviákkal, a kőkorszaki pingpongütőtől a sífelszerelésig, a bokszkesztyűtől a bőrfociig, úszósapkáig szinte mindennel, ami a témában fellelhető. A legújabb is legalább hetvenéves lehet. A plafonra versenybiciklit meg szánkót kötöztek, és tényleg már csak egy kitömött Minarik Ede hiányzik a sarokból.

Az étlap jóval változatosabb, mint amit a "házias, olcsó" (körülbelül az Újházy tyúkhúsleves-rántott szelet-marhapörkölt háromszögben mozgó) témakör sejtet. Szó sincs erről, inkább valamiféle bőségszaruról: különböző töltött pulykák, bélszínételek, sőt kacsamáj és tengeri hal, az előételek között pedig rántott camembert áfonyával. Irigyelhetjük azt, akinek a nagymamája ilyen dolgokat készített otthon.

A fokhagymakrémleves, a rántott camembert és a spárgával töltött pulyka korrekt, tehát tisztességes adag, nem kell tőle okádni. Persze katartikus élményről szó sincs, a spárga konzervből szaladt a madárra, az áfonya meg a sajt mellé, ebbe nem halt még bele senki. A mélyvízbe leereszkedve a rokforttal töltött bélszínt választjuk, ami azt jelenti, hogy egy jókora darab rántott henger a jutalmunk, sült krumplival. Pozitívum, hogy a panír alatt valóban bélszín hever, de sajnos a töltelék hidegre vágja az élvezetet, ugyanis teljes mértékben a rokfort sós íze dominál. Azt az ünnepet, amit egy szelet bélszín elfogyasztása jelenthet, vagyis az éttermekben történő gyönyör talán legmagasabb csúcsát, ez a kombináció tönkreteszi, halálos csapást mér rá, és ezen a jóllakottság érzete az égvilágon semmit nem segít.

Talán az édesség.

Az ilyen és ilyen kft fagylaltkehely-választékát elvi okokból mellőzzük, így aztán egy igazán érdekes Gundel-palacsinta-tálalási móddal ismerkedhetünk meg. A tányéron nem a desszert lángol, hanem mellette egy kockacukor, ami aztán szép lassan ráolvad a porcelánra, talán csak lefűrészelni lehet.

Az italok - illetve hát inkább ital - terén azonban a Budai Sportvendéglő tényleg nagyot alakít, van tudniillik ágyaspálinka, ami nem igazán elterjedt még a hasonló árfekvésű éttermekben, talán csak a Kolibri pincében mint rokonintézményben találkoztunk vele. Az ágyaspálinka erőteljes ital, beáztatott gyümölccsel. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet a helyes sorrendre, miszerint először az ital kerül a pohárba és csak utána a szilva, ilyeténképpen elkerülhető, hogy a gyümölcs kiemelése után az egyikben kettő, míg a másikban négy cent pálinka maradjon az aszalvány méretétől függően.

No de a lényeg a családias hangulat és a tényleg korrekt árak, mert ezekben a Budai Sportvendéglő verhetetlen. Semmi ideges kapkodás, semmi elhamarkodott mozdulat, minden a maga idejében történik, és ugyan ki szólna be a nagymamájának, hogy szedd már a lábad, nagyi, mert odacsapok a lustafával.

Mi biztos nem.

Nerobol fivérek

Árak
Jókai bableves 230 Ft
erőleves 110 Ft
fokhagymakrémleves 150 Ft
csőben sült karfiol 380 Ft
rántott camembert 480 Ft
spárgával töltött pulyka 560 Ft
kacsamáj 580 Ft
rokforttal töltött bélszín 850 Ft
Gundel-palacsinta 180 Ft
ágyaspálinka 260 Ft
Gold Fassl (korsó) 180 Ft
bor: 40 Ft/dl
üdítő 40 Ft/dl

Figyelmébe ajánljuk