Kültérítő

  • - borie -
  • 1998. június 18.

Tranzit

Aki az idén nyáron jár az Erzsébet híd budai hídfője alatt, teleszívhatja magát a hídról épp lecsukló piros hetes kipufogógázán kívül a felújított park békebeli levegőjével is. Ott van a Platán, hivatalosan Erzsébet híd presszó, ahol esténként olyan nyüzsgés folyik a kerthelyiségben, hogy ülőhelyet nem is érdemes keresni.
Aki az idén nyáron jár az Erzsébet híd budai hídfője alatt, teleszívhatja magát a hídról épp lecsukló piros hetes kipufogógázán kívül a felújított park békebeli levegőjével is. Ott van a Platán, hivatalosan Erzsébet híd presszó, ahol esténként olyan nyüzsgés folyik a kerthelyiségben, hogy ülőhelyet nem is érdemes keresni.

Erzsébet híd presszó (Döbi, Platán)

Bp. I., Döbrentei tér 2.

Nyitva: 9-23-ig mindennap

A helyet vadászni és kiérdemelni kell, ezt minden sóvárgó tudja, aki ide jár a nyolcvanas évek eleje óta. A turisták azért szeretik, mert hegyek, folyó, csatornák és közlekedési csomópontok találkozásánál messze e vidéken a legszebb fekvésű kerthelyiség, a helybeliek pedig azért, mert jó időben lehet itt napozva randizni. Az új divathullám csak egy hónapban egyszer tombol, általában teliholdnál. A kanyarban megjelenik egy autó, a tetején dobolnak a benne ülők, meg kiabálnak, és a bátrabb az anyósülésen kitolja nagy, meztelen ülepét az ücsörgők felé. Még csak harisnyát se húznak a fejükre. Pukkasztják a polgárokat, vagyis a presszónépséget. Szabadtéri, provokáló performance-okra is nagyszerű a hely, sokáig lehet csikorogva kanyarodni előtte. Ilyenkor vagy tapsvihar tombol, vagy megjegyzések füttyel egybekötve, vagy megjelenik egy, a mosolyát elfojtani alig tudó rendőrosztag. Volt, hogy egy ilyen este fél órán belül háromszor megismétlődött a jelenet.

Van, aki napozókrémmel érkezik délután háromkor, két lábát és négy csomagját az asztala körüli székekre pakolja, és fogadóórát tart a barátainak. Fel van háborodva, ha a szék kisajátításával vádolják, nem enyhül akkor sem, ha térden állva könyörögnek, és végül az egész számlát ő fizeti. A festőlányok feketében később jönnek, hogy összetolják az asztalokat. Senki nem áll ellen, nem akarja fiókban viaszfiguraként végezni. Mikor már mindenki összement mellettük, autókkal távoznak boszorkánytáncot járni, és csak ekkor mer beszólni jobbról a színpasi asztal, hogy de felpróbálnám. Az irodalmi szekció a széleken foglal helyet, mert klausztrofóbok. Az elveszett kávévárosban keresik a nekik mért levegőt. Amióta megy a világbajnokság, rímekbe szorítják a gólokat, de egyébként csak az egyhetes géz lehetne náluk lazább. Esküszöm, egyszer a mellettem lévő asztalnál egy cikkemet beszélték meg olyan egyetemista szociálismunkás-félék. Azóta elvesztettem a valósággal és az idővel való kapcsolatomat.

Az itt kanyarodó kerékpárútról be-behajtanak a sportfüggők, összetámasztanak, aztán kifekszenek a fűre. Ha elég határozottan áll meg valaki az épület előtt, megszólal a szomszéd ház irodájának a riasztója. Borzasztó hangja van, egyszer majd megjelennek miatta a lakózombik kisbaltákkal. A szatírok és az utcazenészek a távoli bokrokból irigykednek: ma sem volt kapás. A végén az nyer, aki félkor még tud rendelni egy utolsó kört úgy, hogy nem áll fel, és senki nem iszik bele a poharába, sőt nője vagy pasija is maradt.

- sisso -

Árak

üveges sörök: 190-220 Ft

csapolt Dreher: 190/korsó

bor: 90/deci

Unicum: 200/4cent

Figyelmébe ajánljuk