Külvárosi Kávéház

Tranzit

Mióta Újpest központja is úgy néz ki, mint Kőbánya vagy Rákoskeresztúr, és nemhogy a Kántor vagy a Keménykalap és krumpliorr, de a Sose halunk meg egyes snittjei is helytörténeti dokumentummá nemesedtek, a városképben az első érdemi visszalépést a Külvárosi Kávéház megnyitása jelentette.
Mióta Újpest központja is úgy néz ki, mint Kőbánya vagy Rákoskeresztúr, és nemhogy a Kántor vagy a Keménykalap és krumpliorr, de a Sose halunk meg egyes snittjei is helytörténeti dokumentummá nemesedtek, a városképben az első érdemi visszalépést a Külvárosi Kávéház megnyitása jelentette.Külvárosi Kávéház

Budapest IV., István út-Deák utca-sarok

Nyitva: reggeltől kb. éjfélig

Az épület a nyolcvanas években sugárutasított Bajcsy-Zsilinszky (most István) útnak azon a végén áll, ahol már kimerültek a szocializmust aszfaltba álmodók forrásai, aminek következtében egy háztömb lebontására már nem maradt pénz, és így a bitumenfolyam közvetlenül a Hörpintő nevű talponállóba torkollik.

A másik oldalon egy üveges boltja helyén néhány éve elegáns, drága férfiruhaüzlet nyílt. Ez még ma is a város azon kevés pontjai közé tartozik, ahol kapható olyan ing, amelyiken tompaszögűek a gallér csücskei - bár a próbababák egy ideje kezdenek egyre ízléstelenebbül öltözni, amennyiben például behódoltak a háromgombos zakón két gombot begombolás efemer nemtudoménmijének.

A tárgytól csak látszólag tértünk el, mert a bolt és a kávéház egyaránt ugyanannak a lokálpatriótának a tulajdona, akit pályafutása hajnalán mint az Újpesti Dózsa futballkapusát ismerhettek meg a labdarúgás szerelmesei. Éjjelente mindkét érdekeltséget, valamint a rezidenciát egy piros Wartburgból tartja szemmel az, akit ezért fizetnek, ami annál is indokoltabbnak látszik, mivel a Külvárosi Kávéháztól egyutcányira már vér is szokott folyni.

Aki előtt ezek után valamilyen presszószerűség képe jelenne meg, az mégis súlyosan téved, mert a hely amolyan oázis a környéken: kávéház, a külvárosban. A gazdagon és elegánsan renovált félkör alakú homlokzat összhangban van a belső tér kialakításával, ami angol klubok hangulatát idézi. Ugyanez nem mondható el a közönségről. Odabent gyakran mackóban múlatták az időt a vendégek, full-ex-BMW-iket a szemközti gyöpre csapva ki. A hely fényének emelése érdekében ezért aztán az igazgatóság kiszövegszerkesztette az ajtóra, hogy "Kérjük kedves vendégeinket, hogy kávéházunkban a sportruházat viselését mellőzni szíveskedjenek." A nevelő szándék dicséretes, de a megvalósítás láttán joggal támadnak kétségeink. Élhetünk ugyanis a gyanúperrel, hogy a példaképül választott Angliában nem faliújságon üzengetnek a vendégeknek, hanem a pincér adja tudtul, hogy mondjuk "a táncparketten sötét ruha kötelező, flanelöltönyös urak a galérián szíveskedjenek helyet foglalni" (Wodehouse).

A hely különben még most, egy-két évvel a megnyitás után is keresi az önazonosságát. Szemlátomást meghitt fészke akar lenni a bankóbunkó mazdagazdák helyi társaságának, de egyszersmind afféle irodalmi szalonként is szeretne nevet szerezni. Egy kávéház azonban nem attól lesz irodalmi, hogy kiteszi a falra Kellér Dezsőt karikatúrában, hanem hogy mondjuk Berda József is szívesen járna oda. (Ha már Újpest.)

De nem ez az egyetlen aránytévesztés. A sherryt például a likőrök közt számon tartani több mint hiba. (Csak nem a cherry brandyre gondoltak?) Azt meg már meg sem merjük kérdezni, hogy portói például miért nincs. Egy ilyen helyen. És akkor a madeiráról már végképp egy szót se szóltunk.

A kávéházhoz étterem, illetve nyáron kerthelyiség is csatlakozik. A tulajdonos jó szemmel választotta ki a szép házat, amellyel a külső és a belső építésze egyaránt csodát művelt. Talán csak arra kellett volna még vigyázni, hogy a konyha ablakai ne az utcára nyíljanak, mert így nem sokáig maradhat titok, hogy a krumplipürét Maggi-porból csinálják. Mindazonáltal, ha minden olyan jól fog működni, mint az épület vagy mint az olasz kávéfőző gép - és lesz hidegkonyha -, akkor bízvást állíthatjuk, hogy még nagy dolgoknak lehet szemtanúja, aki kimetrózik hozzájuk.

Kőrizs Imre

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.