A Jupiter Európa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre

  • narancs.hu
  • 2018. június 22.

Tudomány

Állítja a NASA új vezető kutatója.

"Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Európán találhatunk" – idézi James Green szavait az MTI, aki egy Bécsben tartott konferencián beszélt a Földön kívüli élet lehetőségeiről.

Az Európa felszínét jégréteg borítja, ami alatt óceán található, ebben pedig valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge egyébként a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog. Ahhoz, hogy életet keressenek az Európán, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán keressen életre utaló nyomokat. Az Antarktiszról ugyanis tudni, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának.

Green azért is bizakodó, mert meglátása szerint elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a Jupiter világos infravörös fényét, ugyanakkor tény, hogy az Európa feltérképezése még gyerekcipőben jár, a NASA a 2020-as évek elejére tervez komolyabba megfigyeléseket.

Figyelmébe ajánljuk