Alkoholmentes sörök: Az új liturgia

  • Para-Kovács Imre
  • 2000. december 21.

Tudomány

a dolgokból, amiket ezek a csomagok tartalmazni szoktak: szénhidrát, zsír, engedélyezett élelmiszer-színezék, állományjavító adalékok. Innen már csak egy lépés megismerni az alkoholmentes sörök meglehetősen széles választékát.
a dolgokból, amiket ezek a csomagok tartalmazni szoktak: szénhidrát, zsír, engedélyezett élelmiszer-színezék, állományjavító adalékok. Innen már csak egy lépés megismerni az alkoholmentes sörök meglehetősen széles választékát.Az alkoholmentes sör ivása átmenet a soványak világába, de rá lehet szokni, mint mindenre, leszámítva talán az igazmondást vagy a Magyar Nemzetet. Ami eleinte leginkább kétségbeesett kísérletnek tűnik, mint amikor Petri Gyuri bácsi feles pohárból itta a vizet, később új rutinná nemesül a többi, lassankén rögződő szertartással együtt: reggeli zöldségvásárlás, a salátaöntet kiválasztása, a motorikus alaposság, ahogy a káposztát és a retket apróra vágom, mert bizony rólam van szó, hiába is használtam eleinte általános alanyt, ez a rag most lebuktatott.

Az új liturgiák részben pótolják a régieket, részben még újabbakat generálnak, míg végül egészen úgy érzem, hogy kicserélődöm a sejtjeimmel együtt, más ember leszek. Mintha lehetne.

Folyadékszükséglet

Az alkoholmentes sör különös találmány, ami csupán ezért, ezért a jótékony csalásért jött létre, hogy az átlagosnál is gyengébb akaraterejű emberek (már megint az általános alany) ne érezzék magukat teljesen hülyén a Libellában éjfél után, ne érezzék azt, hogy semmi keresnivalójuk itt, amikor egyébként tényleg semmi, de olyan jó ott üldögélni kicsit, és nem érteni, miről beszélnek a többiek, miközben pontosan olyan tempóban isznak és ürítenek, mint ők.

A fogyókúra óhatatlanul a szociometriai mátrix átalakulásához vezet, azaz az ivócimborák beleröhögnek a pofámba, kicsit elbizonytalanodnak, majd teljes erővel beindítják a visszahúzó mechanizmust. Attól való félelmükben, hogy nekem jobb lesz, mint nekik, megpróbálják bebizonyítani, hogy nekem rosszabb, ami átmenetileg tényleg igaz, egy kocsmában például mindenképpen, úgyhogy elengedhetetlen a szélesebb holdudvar lecserélése.

Új addikciók

A zsírok és sörök kiváltása egyébként hosszú és összetett folyamat, nem árt például rögtön újabb addikcióról gondoskodni. Én jelentősen emeltem a dohányzási adagomat, és eddigi mérsékelt vonzalmam a csípős dolgok iránt valóságos szenvedéllyé fajult, cseresznyepaprikát rágcsálok, és ismerőseimet azzal nyaggatom, ha Távol-Keletre utaznak, hogy vegyék meg a legcsípősebb dolgot, amit a helyiek fogyasztanak. Legutóbb például így sikerült szert tennem egy doboz thaiföldi padlófényezőre, de ez nem volt hatással elkötelezettségemre.

Az alkoholmentes sörök nem sörök, ezt fontos leszögezni, azaz nem tartalmaznak értékelhető mennyiségben alkoholt, és az ízük általában hagy némi kívánnivalót az eredetihez képest. Ezért hamis az a módszer, amivel értékelem őket: mennyire képesek felidézni az igazi élményt, de mást nem tudok kitalálni.

Szubjektív elemzés

Kutyasétáltatási körzetben a következő típusokat sikerült beszereznem: Arany Ászok 0,5l, Schlossgold 0,5l, Schlossgold 0,33l dobozos, Borsodi Póló 0,5l, Null Komma Josef 0,33l üveges, Buckler 0,5l üveges, Buckler 0,33l dobozos és Hofbräu München 0,33l üveges.

A tesztelés megivás útján történt, kábé egy hét alatt nyeltem át magam az anyagon. Tapasztalataim változók voltak, mint az már ilyenkor lenni szokott. Abból indultam ki, hogy az alkotók célkitűzése ugyanaz volt, mint a fogyasztók elvárása: a temék keltse minél inkább a valódi, alkoholtartalmú sör illúzióját, azokban az esetekben azonban, amikor az alkoholtartalmú változat (Arany Ászok, Borsodi) is csak megközelítőleg felel meg az elvárásoknak, kénytelen voltam eltérni kezdeti gyakorlatomtól, és azt vizsgáltam, hogy mennyire hasonlít az alkoholmentes változat az alkoholosra.

Például az Arany Ászok alkoholmentes sör hasonlít az Arany Ászok sörre, azonban egyik sem vethető össze a Pilsner Urquell-lel, így tehát a hasonlítási részpontszám magas, azonban az illúziópontszám alacsony.

A Schlossgold és a Buckler esetében hasonlítási részpontszám nincs (bár a Buckler az Amstel leányvállalata, az összehasonlítás érvénytelen, mivel a névkülönbözőség tudatos elhatárolódást takar), az illúziópontszám kicsit a közepes felett mindkét esetben, de az összehasonlításból a Buckler került ki győztesen. Az üveges kiszerelés mindig előnyt jelent, alkoholmentes és alkoholos sörök esetében is ront a minőségen a dobozos kiszerelés, hogy most a műanyag pohárról ne is beszéljünk, ami korunk legnagyobb rákfenéje, de annyira, hogy már a kisgazdák is felszólaltak amiatt, hogy a parlamenti büfében abból kell inni a szűretlen baracklevet.

Akikre büszkék vagyunk

A Null Komma Josef Ottakringer-termék, amire a címkén hangsúlyosan felhívják a figyelmet, és a dizájn is erre utal, úgyhogy bátran hasonlítgathatunk. Nos, a Null Komma Josef elég jó alkoholmentes sör, mindkét pontszáma magas, íze karakteres, kiszerelése megnyugtató: a másik asztalnál ülő ismerősök nem fognak ujjal mutogatni ránk, csak az egészen közel merészkedők veszik észre, mit is iszunk, és ez, hiába is próbálok úgy tenni, mintha nem így lenne, számít egyelőre, megkönnyíti az átmenetet, feleslegessé teszi a folyamatos magyarázatot, jópofizást, sajnálkozó pillantások lenyelését.

A befutó számomra a HB alkoholmentes változata volt, 0,33-as, üveges kiszerelésben. Ez az ital minden tekintetben kiváló, illúziópontszáma a legmagasabb, miközben hasonlít is önmaga kalóriadús változatára. Azóta is ezt iszom, ha munkamegbeszélés ürügyén kocsmába megyek.

Para-Kovács Imre

Figyelmébe ajánljuk