Anya, apa és még valaki – Három szülőtől jönnek majd világra a jövő gyerekei

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 18., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy új eljárással megelőzhetik a genetikai betegségek öröklődését, a mesterséges megtermékenyítés során három ember DNS-ét használják fel az orvosok.

Angliában egy newcastle-i klinikán használhatnak először hivatalosan olyan megtermékenyítési technológiát, amely három ember: az anya, az apa és egy női donor DNS-ét használja fel. Ezzel az eljárással azt próbálják megakadályozni, hogy a születendő gyerek genetikai betegségeket örököljön.

A hatóságok a napokban adták ki az engedélyt, nyáron már alkalmazhatják élesben is az új módszert. Addig az orvosok kiválasztják azokat a szülőket, akik szeretnének gyereket, de valamilyen örökletes genetikai betegségben szenvednek. Az első háromszülős DNS-sel rendelkező babák a jövő év elején megszülethetnek.

Az eljárás során létrehoznak egy embriót, a hibás mitokondriumokat egészségesekre cserélik ki, amelyeket a donortól szereznek. A DNS többi része, ami a kinézetet és a viselkedést befolyásolja, teljesen az anyától és apától származik. A donortól kapott gén az embrió teljes génállományának a 0,2 százalékát teszi ki.

„A nők végre úgy hozhatnak utódokat a világra, hogy nem kell aggódniuk az örökletes betegségek miatt. A mitokondriális betegségek megtépázzák a családokat. Ez a nap győzelem azok számára, akik a technológia elfogadtatása mellett kampányoltak” – mondta a Newcastle University professzora, Doug Turnbull.

Az angliai klinikán évente 25 nőt tudnak majd kezelni, bár ez a technológia sem rizikómentes, mert még így sem kizárt teljesen, hogy a gyerekek hibás DNS-t örököljenek.

The Guardian

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 18., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
kísérlet
DNS
Anglia
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...