Bács-Kiskun megyében tűnt fel egy veszélyes idegen kullancsfaj

  • narancs.hu
  • 2021. december 1.

Tudomány

Ez már a második példánya Magyarországon a Hyalomma kullancsoknak. 

Bács-Kiskun megyében találták meg a második Hyalomma kullancsot Magyarország területén – közölte az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Ökológiai Kutatóközpontja (ÖK).

Az aktívan vadászó Hyalomma kullancsok eredetileg Magyarországtól délebbre őshonosak, és azért veszélyesek, mert többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust, amelynek kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos a halálozási aránya. A fertőzés emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, a vérrel való kontaktus útján terjed, ezért az állattartásban dolgozók vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve.

A veszélyes idegen faj felmérésére indította az ÖK tavasszal Kullancsfigyelő programját, ennek segítségével sikerült azonosítani már a második Hyalomma példányt.

Először szeptemberben egy Vas megyei kutyán észleltek egy példányt a Hyalomma marginatum nevű fajból, most pedig

Bács-Kiskun megyében egy szarvasmarháról gyűjtötte le gazdája az egyed egy másik, járványtani szempontból szintén fontos fajának, a Hyalomma rufipes-nek egy példányát. 

A kullancsok molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata, illetve esetleges kórokozókkal való fertőzöttségének megállapítása a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik.

 
Ezt a Hyalomma rufipes-t találták Bács-Kiskun megyében
Fotó: ELKH/Földvári Gábor
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk