CeBIT 2001: Rejtjelvásár és kütyüfesztivál

szerző
Bodoky Tamás
publikálva
2001/14. (04. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

még űrállomásszerűbb hannoveri vásárvárost. Elemzők szerint a high-tech bukta begyűrűzése Európába már csak idő kérdése, ez azonban a CeBIT-en látszott meg

még űrállomásszerűbb hannoveri vásárvárost. Elemzők szerint a high-tech bukta begyűrűzése Európába már csak idő kérdése, ez azonban a CeBIT-en látszott meg a legkevésbé: töretlen a mobilinternet népszerűsége, és erősen feljövőben van az internetes biztonságtechnikai ipar.Bár Carly Fiorina, a Hewlett-Packard (amerikai) vezérigazgatónője nyitóbeszédében jól beszólt, hogy a piac tengerentúli lehervadása hamarosan eléri Európát is, elemzők a technológiai szektor amerikai mélyrepülésének hatására felértékelődött európai piac iránti érdeklődéssel magyarázzák, hogy a CeBIT idén is túlszárnyalta korábbi rekordjait, és ismét elhódította a

"minden idők legnagyobb számítástechnikai expója"

címet saját magától: összesen 8100 cég állította fel standját a vásár 431 ezer négyzetméteres területén - a Las Vegas-i Comdex ehhez képest vidéki vurstlinak tűnik.

A tavalyi CeBIT-hez képest jelentős újdonságról nem számolhatunk be, a dotkom-láz csillapultával a vizionárius fejlesztések helyett termékszerűbb és rövid távon is profittal kecsegtető produktumok népszerűsítésével foglalkoztak a kiállítók. A szoftveripar elsősorban elektronikus kereskedelmi megoldásokkal rukkolt elő, és külön pavilont kaptak az effajta tranzakciók biztonságát megteremteni hivatott rejtjelezési szisztémák gyártói is. Mobilfronton a túlspilázott és buktagyanús 3G (UMTS) rendszerek helyett a frekvenciabővítést nem igénylő 2,5G technológiák (GPRS, EDGE) mutatkoztak be már az idén piacra kerülő készülékekben, illetve a Japánban roppant sikeres NTT-DoCoMo nyomult a rivális i-mode és WCDMA mobiladat-átviteli technológiákkal.

A dotkom-bukta nagy túlélői az elektronikus kereskedelmi rendszerek - a tőzsdére, kockázatitőke-alapokra ma már nem lehet e-üzleti tervet alapozni,

az e-kereskedelem

azonban konkrét bevételekkel kecsegtet: piackutatók szerint forgalma a jelenlegi 400 milliárd dollárról 2004-re több mint hétbillió dollárra nő. A prognózis szerint az elektronikus tranzakciók közel felét mobil készülékekről bonyolítják majd, így a bankok és a mobiloperátorok vad alkalmazásfejlesztésbe fogtak: a Német Takarékbankok Szövetségébe tartozó bankok ügyfelei mobilon kezelhetik folyószámlájukat, utalhatnak vagy köthetnek le különféle összegeket. A Vodafone ügyfelei WAP-kompatibilis telefonjaikon lekérdezhetik a legközelebbi vasútállomás távolságát, a Scaraboo AG mobilfogadási rendszerében WAP-on fogadhatnak aktuális sportesemények kimenetelére az előfizetők.

Az elektronikus kereskedelem fényes kilátásait csak a számítógépes bűnözés veszélyezteti, egyre többen látnak ugyanis fantáziát a rosszul védett e-plazák szervereinek feltörésében, hogy az ily módon nyert hitelkártya-információk segítségével aztán más e-plazákat fosztogathassanak, vagy más fondorlatos módon károsítsák meg az e-bizniszben érdekelt kereskedőket és fogyasztókat egyaránt. A múlt héten egy 32 éves brooklyni pincérről derült ki, hogy egy közkönyvtár internetterminálján dollármilliókat emelt le prominens személyiségek bankszámláiról - az ilyen sztorik nyomán pedig egyre nő az igény a valóban biztonságos online tranzakciók iránt, amihez a digitális aláírásról szóló törvények mellett erős titkosító szoftverekre van szükség.

Az idei CeBIT-en

külön pavilont kaptak

a biztonságos online autentikációt szolgáló intelligens kártya (smart card) megoldások fejlesztői - a hitelkártyák mágnescsíkjait is ezek a saját processzorral rendelkező eszközök váltják fel a közeljövőben. Évről évre népszerűbbek a kriptográfiai, vagyis titkosítószoftverek, amelyekkel a tranzakciókon kívül a merevlemez tartalma és az elektronikus levelezés is kódolható. Az illetéktelen behatolók ellen védelmet nyújtó tűzfal-szoftvereket ma már nemcsak a céges, hanem az otthoni felhasználóknak is kínálják: ilyen a Network Ice "BlackICE Defender", a Norman Data Defense Systems "Norman Personal Firewall" és a G Data "Internet Security Kit" programcsomagja is, amelyek a hackerek mellett a vírusok ellen is hathatós védelmet ígérnek. Újdonság a munkavállalók webezési szokásait figyelő, sőt elektronikus levelezésükbe betekintést engedő céges kémszoftver, a brit PCI House Netsupport Managere és a Privatel telefonba köthető titkosítódoboza, amely tripla DES-kódolással teszi hozzáférhetetlenné a beszélgetést a lokális és globális lehallgatók számára.

A mobilkészülék-gyártók a bevett szokás szerint itt mutatták be először az idén forgalomba kerülő

új mobilokat,

melyeknek egy része már rendelkezik a korábbinál gyorsabb és olcsóbb adatátvitelt lehetővé tevő GPRS-funkcióval. Idén is érvényesül a trend, hogy a gyártók a különféle célcsoportoknak eltérő árú és képességű modelleket építenek: a low-end kategóriában a Nokia 3330 veszi át a 3310 helyét, legfőbb versenytársának pedig az Ericsson T20 ígérkezik az első, telefonos fiatalokért folyó versenyben. A Nokia, a Siemens és az Ericsson csak a drágább készülékeibe ad GPRS-t, ilyenek a Nokia 6310 és 8310, a Siemens S45, illetve az Ericsson T39 és T68, amelyek a mobil eszközök közti, drót nélküli adatátvitelt szolgáló Bluetooth csippel is fel lesznek szerelve. A Motorola összes új telefonja, a Timeport 280, a Talkabout 192, a V66 és a zsebszámítógéppel egybeépített Accompli egyaránt GPRS-kompatibilis. A telefonokba épített vagy hozzá illeszthető extrák skálája a színes kijelzőtől az FM-rádión és az MP3-lejátszón keresztül a digitális kameráig terjed.

Furcsa trend

a különféle extrákkal ellátott egereké: telefonnal egybeépített egér, ujjlenyomat-olvasós egér, optikai, illetve drót nélküli Bluetooth egér. A Commouse egyenesen intelligens ágenssel van ellátva, amely a felhasználó érdeklődési körének megfelelő információk után kutat a weben. A lapos, LCD-paneles monitorok szinte teljesen kiszorították katódsugárcsöves elődeiket, és egy szemüveg nélkül nézve is térhatású képet mutató technológia is bemutatkozott. A legnagyobb német hackerszervezet, a Chaos Computer Club (CCC) a legcikibb terméket évente Chaos-díjjal tünteti ki: a kétes értékű elismerést idén a Siemens Smartfiltere kapta, amely az internetoldalak munkahelyi szűrését szolgálja - a díj odaítélésében szerepet játszhatott az is, hogy a CCC weboldala a programban a tiltandó oldalak "bűnügyek" rovatában szerepel.

Bodoky Tamás

Az Ericsson Magyarország nélkül idén sem jártunk volna a CeBIT-en

szerző
Bodoky Tamás
publikálva
2001/14. (04. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...