Cyberhírek

  • 2000. augusztus 24.

Tudomány

Online zene: tűrés és tiltásVillanynarancsA múlt héten a Sony zeneipari óriás peren kívüli egyezséget kötött az MP3.com online zenei portállal, azonban nem mondott le a Napster zenecsereberélő hálózat betiltatásáról. Amint arról korábban beszámoltunk, áprilisban a bíróság úgy döntött, hogy az MP3.com szerzői jogot sértett a nyolcvanezer jogvédett albumot tartalmazó MyMP3.com adatbázisával, a döntést követően pedig az öt legnagyobb zenekiadó kártérítési pert indított a portál ellen.
Az MP3.com az ellene indított perekben eddig már megegyezett a Warner Music Grouppal, a BMG-vel és az EMI-vel - egyedül a Universal Music Grouppal folytatódik a kártérítési per. A Sony ugyanakkor olyan technológiai megoldáson dolgozik, amellyel technikailag is le lehet tiltani a Napster fájlcserélő hálózat hozzáférését, például a tűzfalaknál, az internetszolgáltatóknál, továbbá a kábeles és a telefonszolgáltatóknál. Ezzel egyidejűleg informatikai vállalatok kiterjedt szövetsége keresetet adott be a Napster bezárására hozott bírósági döntés ellen: a Consumer Electronics Association (CEA), a Digital Media Association (DiMA) és a NetCoalition vitatják az elsőfokú döntést. Szerintük a program ugyanúgy használható törvényesen, mint a bíróság által legálisnak minősített videó, amely egyébként szintén használható jogvédett filmek sokszorosítására is. A Media Metrix adatai szerint a cég körüli felhajtás következtében a Napster honlapja júliusban első alkalommal került be a világ negyven leglátogatottabb weboldala közé: a napster.comra júliusban ötmillióan voltak kíváncsiak, ezzel lekörözte többek között a Sony és a Barnesandnoble.com oldalait is. Az öt legnézettebb oldal továbbra is az AOL, a Microsoft, a Yahoo, a Lycos és az Excite, melyeknek 30-60 millió látogatójuk volt egy hónap alatt.

Bigyó Felügyelő helikoptere A Millenium Jet kaliforniai cég és a NASA tudósai közösen fejlesztették ki a SoloTrek névre hallgató egyszemélyes repülő alkalmatosságot, amely leginkább a Bigyó felügyelő (Inspector Gadget) című filmből ismert miniatűr helikopterre hajaz. Korábban, már 1970-ben is megjelent egy Rocket Belt nevű szerkezet, amelyet a Thunderball című James Bond-filmben használtak, azonban ez a helikopter csupán 30 másodpercig bírta üzemanyaggal, és a kísérlet végső soron kudarccal zárult. A SoloTreket - melynek két propellerjével akár a 100-120 kilométer/órás sebesség is elérhető, és 250 kilométeres távolság megtételére elegendő üzemanyagot bír el - a hadseregnél és más fegyveres erőknél akarják rendszeresíteni. Feltalálója, Mike Mosher nyugalmazott pilóta szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a szerkezet polgári használatra is alkalmas lesz. További információ: www.solotrek.com.

Sörrel egészségesebben Amerikai kutatók olyan anyagot fedeztek fel a komlóban, amely megvédi a sejteket az oxigén és nitrogén káros hatásaitól, így segíthet megelőzni olyan betegségeket, mint például a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a daganatok vagy az Alzheimer-kór - adta hírül az [origo]. A sörkúrával kapcsolatban mindössze egyetlen probléma merül fel: a komló áldásos egészségügyi hatásainak maximalizálásához napi 450 liter sört kellene fogyasztani. Az új felfedezés gyakorlati haszna tehát valószínűleg egy tablettakoncentrátumban fog megmutatkozni, amely nagy mennyiséget tartalmaz a xantohumnol névre hallgató vegyületből. A xantohumnol eddig kizárólag a komlóból került elő, s igen erős antioxidáns: hatszor hatékonyabb a citrusfélékben s négyszer a szójában talált hasonló hatású vegyületeknél.

Olimpiai weboldalak vakoknak is Az ausztrál Emberi Jogok és Egyenlő Esélyek bizottsága arra kötelezte a Sydney 2000 Olimpia szervezőit, hogy a vakok számára is tegyék elérhetővé a hivatalos honlapot. Bruce Maguire keresete nyomán a bizottság megállapította, hogy a szervezők megszegték a diszkriminációs törvényt, és elrendelte a képek felcímkézését, valamint a vakok számára is kezelhető program- és ponttáblázat létrehozását. A szervezők közölték, tárgyaltak a szolgáltató IBM-mel, és szeptember 15-ig nem tudják elkészíteni az új eredménytáblát, mivel egy szakértői vélemény szerint a funkció újraprogramozása 2 millió dolláros költséget és egy év fejlesztést venne igénybe. Maguire korábban már elérte, hogy Braille-írással egészítsék ki a hivatalos jegyrendelő füzeteket, az aktivista jogi képviselője szerint az internetes ponttáblázat kibővítése 30-40 ezer dollárból is megoldható volna. Az olimpia hivatalos honlapja: www.olympics.com.

Morze

Deep Blue szupersztár Deep Blue, az IBM sakkbajnok szuperszámítógépe ismertebb, mint a CNN veterán sztárriportere, Larry King. Az IBM megbízásából készített tanulmány szerint a gép - amely 1997-ben legyőzte Kaszparovot - népszerűbb, mint Carmen Electra, a Baywatch aktuális üdvöskéje. Az 1200 megkérdezett fele ismerte fel névről a számítógépet, amelyet 1997-es győzelme óta egy yorktowni kutatólaboratóriumban üzemeltetnek, alkalmanként pedig hírességek sakkoznak vele.

Csengőhangper Az EMI zenekiadó beperelte a YourMobile.com weboldalt, amiért az letölthetővé tette a kiadó zenéinek mobiltelefon-csengőhangra átírt dallamát. A hárommillió felhasználóval rendelkező portálon közel ezerféle csengőhangot lehet letölteni. Az EMI jogvédett szerzemények sokszorosításával vádolja a weboldalt, és háromszáz dalért egyenként százötvenezer dollár kártérítést kér. A YourMobile.com eltávolította oldaláról az EMI-dallamokat.

Zenés forráskód A DVD-filmek másolásvédelmének megkerülésére is használható DeCSS-szoftver forráskódja immár dal formájában is terjed az interneten. Az Index értesülése szerint egy hobbizenész a linuxos DVD-lejátszásra készült program forráskódját használta dalszövegként. Lewis Kaplan New York-i szövetségi bíró a 2600 hackermagazin és a filmstúdiók perében két hete hozott ítélete szerint a program és forráskódjának terjesztése is törvénybe ütközik, a kódot ennek ellenére számos formában, például pólóra nyomva is terjesztik.

Pokemon-vírus Egy e-mailben terjedő vírus a Pokemon népszerűségét használja ki, és fertőz meg számítógépeket az Egyesült Államokban. Az antivíruscégek nyilatkozata szerint ez az első gyermekeket megcélzó vírus, és abból próbál előnyt kovácsolni, hogy a gyerekek nem annyira elővigyázatosak, mint szüleik. A többi e-mailhez kapcsolt vírushoz hasonlóan a Pokemon is levélben utazik, a levél tárgya: Pikachu Pokemon.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.