cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. május 19.

Tudomány

cyberhírek

HARRY POTTER: FOLYT. KÖV. Július 16-án éjfélkor, az edinburghi várban J. K. Rowling részleteket olvas fel regénysorozata hatodik kötete, a Harry Potter and the Half-Blood Prince (H. P. és a félvér herceg) megjelenését beharangozandó. Hetvenfős közönségét újságírónak készülő, 8-16 éves gyerekek közül választják ki. A regény filmsorozatának negyedik darabját, a Mike Newell rendezte Harry Potter és a Tűz Serlegét november 18-án mutatják be Nagy-Britanniában.

COELHO: TILOS IRÁNBAN A teheráni könyvvásáron elkobozták Paulo Coelho új regénye, a magyarul is megjelent A Zahir mintegy ezer példányát, miután vagy kétezret már eladtak belőle. Az AFP francia hírügynökségnek a brazil író leszögezte: művét az előírt engedélyeztetési folyamatot végigjárva jelentették meg, s a szerző elmondása szerint kiadója, Arash Hejazi immár saját magát is veszélyben érzi.

A NAGY KÉP Túl a Nagy Könyvön immár a kedvenc festmény kerestetik Nagy-Britanniában: a National Gallery elindította The Greatest Painting in Britain című játékát.

GOETHE-DÍJ Életműve elismeréseként Amos Oz izraeli írónak ítélték az idei Goethe-díjat, amelyet augusztus 28-án, Goethe születése napján adnak majd át a mintegy harminc nyelven - így magyarul is - olvasható szerzőnek.

SPIELBERG NÁLUNK FORGAT Várhatóan júliusban kezdi forgatni Magyarországon új filmjét Steven Spielberg. A Vengeance (Bosszú) az 1972-es müncheni olimpiai játékok alatt elkövetett palesztin terrortámadásról szól, melynek során több izraeli sportoló életét vesztette. Az esetről húsz éve George Jonas regényt írt, amiből tévéfilm is készült.

OBERHAUSENI DÍJ Csáki László Darazsak, Ludak, Körtefa című animációs filmje nyerte az 51. oberhauseni nemzetközi fesztiválon a Hamburgi Rövidfilm Ügynökség díját. A film.hu értesülése szerint a zsűri német és svájci tagjai moziforgalmazásra javasolják az alkotást.

VIVA LAS VEGAS Alapításának századik évfordulóját ünnepelte a hét végén Las Vegas, de a szilveszterkor startolt eseménysorozat egész éven át tart. John C. Fremon 1843 májusában indult el arra az expedícióra, melynek célja a Sziklás-hegység és a Csendes-óceán közötti terület feltérképezése volt. Ennek során fedezte fel az addig csak indiánok és spanyol kereskedők által járt, s a mai Las Vegason keresztül vezető utat: 1845-ös térképét és útleírását a kongresszus 20 ezer példányban jelentette meg. E nélkül alig indult Nyugatra annak idején pionír. Elsőként, 1855-ben mormonok telepedtek le itt, majd, amint a vasút is ideért, egy földárveréssel 1905 májusában megalapították Las Vegast - a sivatagi környezetben fekvő város spanyol neve arra utal, hogy az itteni völgyben végre vizet találtak az utazók.

Las Vegas mint a világ szerencsejáték-fővárosa jövőjét az 1930-as években alapozták meg, amikor Nevada az első amerikai államként legalizálta a kaszinókban folytatott szerencsejátékot. A gazdasági válság elkerülte a várost, csak úgy dőlt ide a működő tőke - az 1940-es évek közepétől gyakran tisztára mosandó maffiabevételek formájában. Bugsy Siegel, a korszak egyik legismertebb gengsztervezére (arcképe e zsetonon látható) 1946-ban nyitotta meg a képeslapon megörökített Flamingo Hotelt, az egyik első kaszinó-szálloda komplexumot a Strip néven nevezett Las Vegas Boulevard-on. Az 50-es évektől fogva a szórakoztatóipar nagyjai, Frank Sinatra, Elvis Presley, Sammy Davis Jr. és mások karrierjének kihagyhatatlan állomása Vegas, amely az 1969-es szerencsejáték-törvénynek köszönhetően állítólag megszabadult a maffiától, s ma évente közel 40 millió látogatót fogad, akik ezúttal talán a várostörténeti kiállításokat is megtekintik a Nevada State Museumban és a Las Vegas Art Museumban (a jubileumi év eseményeiről bővebben: www.lasvegas2005.org).

GYÁSZ 84 éves korában elhunyt Eddie Barclay: a francia producer a sanzon olyan kiválóságai kiadójaként vonul be a populáris zene történelmébe, mint Jacques Brel, Dalida, Charles Aznavour, Juliette Greco vagy Mireille Mathieu. Edouard Ruault néven született Párizsban, pályáját zongoristaként kezdte - ugyanabban a műsorban, mint a későbbi komikus filmsztár, Louis de Funés -, nevét a felszabadulás után változtatta meg. Zenét is szerzett, egyik dalának szövegét Boris Vian írta. Lemezcége, a Barclay az 1950-es években indult virágzásnak, amikor amerikai kiadványokat dobott piacra Franciaországban, többek között Ray Charles, Dizzy Gillespie, Sammy Davis Jr., Duke Ellington lemezeit, valamint a Platters Only You című, másfél millió példányban elkelt slágerét. Cégét a 70-es évek végén eladta a Polygramnak, bár 20 százalék részesedést megtartott.

RAMONES, A MUSICAL Berlinben is bemutatták a Ramones történetét elmesélő musicalt: a Gabba Gabba Hey rendezője Jörg Buttgeriet, aki eddig trash horror filmekkel szerzett nevet magának. A szereplőválogatásos és szerelmes szállal teljes darabban a zenekar tizennyolc száma hangzik el. A lehető leghűségesebb megszólalás érdekében tanácsadóként alkalmazták a zenekar egyetlen túlélő tagját, Tommy Ramone-t, azaz a magyar származású Tommy Erdelyit, aki így nyilatkozott: "Joey imádná, Dee Dee szórakoztatónak tartaná, Johnny meg azt mondaná: >>Amíg pénzt hoz, mehet!A SOSEM LÁTOTT POLLOCK Jackson Pollock eddig ismeretlen, korai képei kerültek elő a festő egyik volt barátjának hagyatékából: a harminckét festmény jelenlegi tulajdonosa, Alex Matter néhai édesapja Pollock barátja volt, s az ő műtermében készítette a képeket 1946 és 1949 között, közvetlenül a befutása előtt. Az amerikai absztrakt expresszionizmus nagy hatású mestere az évtizedeken át raktárban nyugvó képek többségén már a rá jellemző csurgatásos technikát használta. Eredetiségüket egy Pollock-szakértő igazolta. Közülük hármat kiállítottak a manhattani Mark Borghi galériában (ezek egyike itt látható: Cím nélkül), s a kollekciót jövőre, Jackson Pollock 1956-ban bekövetkezett halálának ötvenedik évfordulóján nemzetközi kiállítássorozaton készülnek bemutatni. A képek jelentős szakmai érdeklődésre tarthatnak számot, mert a művésznek ebből a periódusából csak ritkán láthatók alkotásai.

Figyelmébe ajánljuk