cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. augusztus 18.

Tudomány

cyberhírek
Miniszteri keret Honlapján nyilvánosságra hozta az informatikai tárca azoknak a támogatásoknak a listáját, amelyek a minisztériumot elmarasztaló számvevőszéki jelentés megjelenése után kerültek napvilágra. Kovács Kálmán szakminiszter egyedi döntések meghozatalával 47 esetben összesen 3 228 668 738 forintot osztott szét.

Szökőmásodperc A szökőmásodpercek eltörlését javasolta tavaly titokban az amerikai kormány az ENSZ illetékes szervezetének. Az ötletet az üzleti szféra támogatja, a csillagászok viszont ellenzik, hiszen szinkronizáció híján az órák által mutatott idő nem lenne összhangban a nappalok és az éjszakák váltakozásával.

Füstmentes cigaretta Svájcban feltalálták a füst- és dohánymentes cigarettát: a Swissmedic nevű cég által gyártott NicStic füstmentes füstölnivalót azoknak a dohányosoknak szánják, akik a fokozódó társadalmi nyomás ellenére sem képesek leszokni káros szenvedélyükről.

Kreacionizmus George W. Bush szerint az élet kialakulásának tudományos elmélete mellett a témával kapcsolatos vallási elképzeléseket is tanítani kellene az amerikai közoktatás keretei között. Az amerikai elnök úgy véli, az evolúciót és a teremtéselméletet egymás mellett kellene oktatni.

Szúnyogriasztó Dél-Korea legnagyobb mobiltelefonszolgáltatója olyan funkcióval látta el telefonkészülékeit, hogy azok gombnyomásra szúnyogok és más vérszívók számára kellemetlen frekvenciájú hullámokat bocsátanak ki.

Újabb Mars-szonda Alig tért haza kéthetesre nyúlt küldetéséről a Discovery űrsikló, az Egyesült Államok máris új járművet bocsátott az űrbe: a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda minden eddiginél tüzetesebben veszi majd szemügyre a Földhöz legközelebbi bolygó felszínét.

E-hulladék Új elektronikai eszköz vásárlása esetén az üzletek múlt szombattól kötelesek ingyen átvenni a régi hűtőket, tévéket és számítógépeket. Az augusztus 13-ától életbe lépő jogszabály célja, hogy biztosítsa az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és újrahasznosítását. A lestrapált elektronikai eszközök begyűjtésének költségeit a gyártó cégeknek kell állniuk. Gyűjtőhálózatot a gyártók is kiépíthetnek, gazdaságosabb azonban, ha ennek megszervezését koordinálószervezetekre bízzák. Jelenleg öt elektronikai hulladék visszagyűjtésére szakosodott szervezet működik az országban, közülük a leg-nagyobb az Electro-Coord Magyarország Kht., amelyhez eddig 204 gyártó csatlakozott. Magyarországon évente 100-120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, az uniós előírások alapján az idén 10 ezer tonnát, 2008-ra pedig 40 ezer tonnát kell visszagyűjteni.

Szexmentes autólopás A titkos szexjeleneteiről elhíresült GTA San Andreas számítógépjáték kiadója, a Rockstar Games újabb javítócsomagot jelentetett meg, ezúttal hivatalosan. A korábbi, a neten terjesztett kiegészítő arra szolgált, hogy a lövöldözős, autólopós programot szexjelenetekkel dúsíthassuk, a mostani, ha úgy tetszik, egy ellenjavítás: segítségével eltávolíthatjuk az explicit tartalmakat - adta hírül az Index. Ám a botrány miatt az Egyesült Államokban azóta a program besorolásán is szigorítottak: korábban bármelyik 17 éven felüli megvásárolhatta a játékot, ma már csak a 18 éven felülieknek jár ez a jog, ráadásul az is kiderült, hogy a szexjelenetek nemcsak személyi számítógépen, hanem Xbox és PS2 játékkonzolon is előcsalogathatók.

Online tüntetés A legnagyobb magyar internetszolgáltató, a T-Online (korábban Axelero) a múlt héten közölte: szerződést bont ötven "korlátlan" előfizetéssel rendelkező ügyfelével, aki a szokásosnál nagyságrendekkel több adatot töltött le a netről. A valodi.hu portál til-takozásul fájlletöltéses demonstrációt hirdetett múlt péntek estére, ami a szervezők szerint sikeresen, fegyelmezetten és kulturáltan zajlott: a szokásoshoz képest legalább 1-2,5 terabájtnyi extra adatforgalmat generáltak a netezők.

Virtuális pénzhamisítás Egy szoftverhibát kihasználva számítógépkalózok virtuális pénzt hamisítottak, azután valós dollárért árulták a virtuális platinát, amivel csaknem tönkretették az Everquest online szerepjáték virágzó gazdaságát - adta hírül az Index a Cnet nyomán. Az Everquest kiadója, a Sony Online Entertainment a múlt hét végén fedezte fel, hogy a játékhoz tartozó online tőzsdén huszonnégy óra alatt ötödével nőtt az alkuszok által eladásra felajánlott platina mennyisége. A hamisítók kilétét is sikerült felderíteni - az Everquest-fanszájtokon publikáló játékosok olyan felhasználókról is tudnak, akik fejenként több mint 70 000 dollárt (14 millió forintot) kerestek hamis virtuális platina árusításával. Közel félmillió játékosával az Everquest a világ egyik leg-népszerűbb sokfelhasználós szerepjátéka, a játék szerves része a virtuális javak - használati eszközök, fegyverek - megszerzése, amelyek az online tőzsdéken valós pénzre válthatók. A brit Economist szerint az Everquest és a hozzá hasonló netes szerepjátékok dollárszázmilliókat mozgatnak meg évente.

Veszteséges az űrbázis Sem tudományos, sem anyagi szempontból nem érdemes fenntartani a Föld körül keringő Nemzetközi Ûrállomást (ISS) és az amerikai űrsiklóflottát sincs értelme emiatt még öt évig üzemeltetni, írta az MTI a New York Times nyomán. Az amerikai lap szerint erősen megkérdőjelezhető, milyen tudományos értéke van a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomásnak, az űrsiklóprogram azonnali leállítása pedig 40 milliárd dolláros megtakarítást eredményezne. A minden idők legnagyobb nemzetközi tudományos és technológiai vállalkozásaként indult ISS-en a Discovery űrsikló visszatérése után ma mindössze két űrhajós tartózkodik, ami a működtetéséhez még éppen elegendő, a valódi tudományos kutatásokra viszont kevés. Az ISS eddig 75-80 milliárd dollárba került, tervezett mérete és képességei jelentősen zsugorodtak a túlköltekezés miatt, építése pedig lelassult a Columbia űrsikló 2003-as tragédiáját követően.

Figyelmébe ajánljuk