cyberhírek

  • Ferenczi Krisztina
  • 2005. október 6.

Tudomány

cyberhírek

NOBEL DÍJ Két ausztrál tudós, Barry J. Marshall és J. Robin Warren kapta az idei orvosi Nobel-díjat: Warren és Marshall fedezte fel, hogy az emésztőrendszeri betegségeket előidéző gyulladásokat a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza.

ÕSSEJTEK Köldökzsinórvérből vett őssejtekkel gyógyítottak egy balesetben 19 éve lebénult nőt Dél-Koreában. A beültetés utáni 41. napon a vizsgálatok a gerincvelő regenerációját jelezték. A köldökzsinórból származó őssejtek felnőtt őssejteknek számítanak - szemben az embrionális őssejtekkel, amelyekhez embriókból jutnak.

DIGITALIZÁCIÓ A Google után könyvtárak digitalizálásával kísérletezik a Yahoo! is, de igyekszik elkerülni legfőbb riválisa legnagyobb hibáit: kizárólag olyan könyveket digitalizál, amelyek szabadon felhasználhatóak, vagy szerzőik előzetesen engedélyt adtak az internetes megjelenítésre.

ÛRSIKLÓ Az Európai Ûrhivatal (ESA) támogatni kívánja Orosz-országot a következő generációs szállító jármű, a Clipper kifejlesztésében: a még csak nagy vonalakban megrajzolt űrhajón orosz tudósok dolgoznak, és várhatóan 5-6 éven belül felszállhat az első tesztpéldány.

VÖRÖSBOR Pécsi kutatóknak az országban elsőként sikerült feltárniuk a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát. Megállapították, hogy a piros szőlő héjában található, transz-rezveratrol elnevezésű polifenol gátolja a DNS körüli fehérjék károsodását.

SÖRALÁTÉT Német tudósok olyan söralátétet fejlesztettek ki, amely automatikusan jelzi a csaposnak, ha fogytán a sör. Az eszköz egy hagyományos söralátétből és egy szenzorral ellátott fémlapból áll, amely érzékeli a rá helyezett korsó súlyát, és szükség esetén értesíti a csapszékben található számítógépet.

Adattárolás A távközlési adatok uniós országokban érvényes kötelező tárolásáról zajló vitában az Európai Parlament (EP) elutasította a távközlési adatok tárolására benyújtott, brit kezdeményezésű javaslatot. Az EP-képviselők nem látták szükségesnek, hogy a telefonhívások adatait három évig tárolják, ám üdvözölték az Európai Bizottság javaslatát, amely egy évig őrizné a mobiladatokat és hat hónapig az internetes kapcsolódási adatokat. Az EP adatvédelmi aggályokat is megfogalmazott a brit javaslattal szemben. Magyarországon az elektronikus hírközlésről szóló törvény előírásai szerint már ma három évig tárolják a mobiltelefonos hívások adatait.

Napfogyatkozás Hétfő délelőtt Magyarországról részleges napfogyatkozás volt látható. A jelenség 10 óra után néhány perccel kezdődött, maximális fázisát fél 12 előtt érte el, és háromnegyed egy körül fejeződött be. A fogyatkozás során a Hold a Nap közel hatvan százalékát takarta el a megfigyelő földrajzi helyzetétől függően, a felhős idő miatt azonban rejtve maradt az égi jelenség.

Lefotózták a szörnyet Évtizedeken keresztül sok száz kutató áldozott költséges felfedezőutakra, hogy megpillantsa és lefotózza a tapadókorongokban végződő hínárszerű karjaival úszkáló, legendás "mélytengeri szörnyet", az óriás tintahalat. Eddig kizárólag hálóba gabalyodott, elpusztult egyedeket figyelhettek meg a kutatók, most azonban két japán tudós bejelentette: élő példányról készítettek felvételeket.

Jön a madárinfluenza Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint bármikor kitörhet egy világméretű influenzajárvány: a járványt egy mutáns vírus okozza majd, amelyik a jelenleg csak szárnyasok közt terjedő variánssal szemben már emberről emberre is képes lesz terjedni. A WHO már szeptember közepén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra, ám eddig a 192 tagországból mindössze 40 dolgozott ki elképzelést arról, hogyan lehetne gátat vetni a vírus akár több millió emberéletet követelő elterjedésének.

Klímaváltozás A német klímakutató intézet (www.dkrz.de) Európa egyik legnagyobb szuperszámítógépén futó komplex klímamodellje szerint legkésőbb az évszázad végére négy fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, a tengerek vízszintje pedig átlagosan akár 30 centiméterrel emelkedhet. A nyári időszakokra a kutatók adott feltételek fennállása mellett az északi-sarki jégtakaró teljes elolvadását jelzik előre. Európában a száraz és meleg nyarak számának növekedését várják, de nem maradnak el a szélsőséges áradással járó, esős időszakok sem, és teljesen elolvadnak az Alpok gleccserei.

Újabb űrturista Hétfőn sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Ûrállomással (ISS) az amerikai űrturistát szállító Szojuz TMA-7 űrhajó - jelentette be az űrrepülést irányító moszkvai központ. Gregory Olsen amerikai tudós elődeihez hasonlóan húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik amatőr vendége. Két útitársa - William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz űrhajós - azzal a céllal utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov, valamint az amerikai John Phillips október 11-én tér vissza a Földre, az űrturista Olsennel együtt. McArthur és Tokarjev a tervek szerint fél évet tölt az állomáson. A Roszaviakozmosz orosz űrügynökség 2001 áprilisában vitte fel az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. Eközben egy belfasti konferencián a világ első kereskedelmi űrutazási társasága, a Virgin Galactic ismertette az első, kifejezetten turisztikai célú űrjárattal kapcsolatos terveit: már előjegyzést is elfogadnak, egy utazás ára körülbelül 100 ezer font lesz. A Virgin Galactic a SpaceShipOne-nal privát űrversenyt nyert Scaled Composites technológiáját használja a várhatóan három év múlva induló űrtúrákon.

Figyelmébe ajánljuk