cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. december 8.

Tudomány

cyberhírek
Tantusz Három magyar-országi mobiltelefon-társaság több száz kártyás és előfizetéses díjcsomagját lehet összehasonlí-tani a Nemzeti Hírközlési Hatóság szerdán elindított online szolgál-tatása segítségével. A www.tantusz.nhh.hu címen elérhető online tarifakalkulátorral a hatóság a piaci versenyt kívánja élénkíteni.

Digitális műsorszórás Az Európai Bizottság elfogadta azt a javaslatot, hogy 2012-ben az analóg műsorszórást véglegesen a sokkal jobb minőséget, növekvő csatornaszámot, valamint számos interaktív lehetőséget biztosító digitálisra kell cserélni. Magyarországon például a jelenlegi három földfelszíni televíziós csatorna helyett tetőantennával a kezdeti időszakban 10-15, később pedig akár 30 csatorna vételére lesz lehetőség az új rendszerben.

XBox 360 A Microsoft új játékkonzoljának bevezetése szerte Németországban tumultuózus jelenetekhez vezetett, több helyen megrohamozták az üzleteket. Az előző generációs játékkonzolok legnépszerűbbike, a Sony PlayStation 2 világszerte több mint 100 millió példányban fogyott. Most azonban a Microsoft dobta piacra elsőként legújabb generációs játékgépét, az XBox 360-at, a Sony és a Nintendo csak a jövő évben követi a Playstation 3, illetve Revolution konzollal.

Európai domén Az uniós országokban bejegyzett védjegyek tulajdonosai december 7-től igényelhetnek .eu-s doménnevet. A cégek 2006 februárjában, a magánszemélyek jövő áprilisban kerülnek sorra. Az amerikai doménfelügyeleti szerv, az ICANN viszont ismét megfúrta a pornószakma által várva várt .xxx domén bevezetését.

Új bolygó Svájci és francia csillagászok egy Naprendszerünkön kívüli új bolygót fedeztek fel a chilei La Sillában működő European Southern Observatoryban. A bolygó tizenhétszer akkora, mint a Föld, nagyjából Neptun méretű. Az egyelőre név nélküli bolygó a Mérleg jegyében található, és egy olyan naprendszerhez tartozik, amely 20,5 fényévre van a Földtől.

Nagy Testvér díj 2005 Lamperth Mónika belügyminiszter, három budapesti kerület polgármestere, a Pannon GSM és az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kapta idén a citromdíjat, pozitív elismerést pedig nem osztott a Nagy Testvér Díj (www.nagytestverdij.hu) zsűrije - adta hírül az [origo]. Az idei volt az ötödik alkalom, hogy Magyarországon átadták a magánszféra megsértéséért járó Nagy Testvér Díjat. A jubileumi (citrom)díj átadóján - hagyományosan - egyik díjazott sem jelent meg, így az emberi fejet taposó csizmát ábrázoló "serleget" postán küldik majd el nekik. Az öttagú zsűri Lamperth Mónikának és a VII., XIII. és XVIII. kerület polgármesterének (Hunvald Györgynek, Tóth Józsefnek és Mester Lászlónak) a figyelőkamerák telepítése, illetve támogatása miatt ítélte oda a nem túl hízelgő elismerést. Szintén a zsűritől kapott díjat a Pannon GSM: a mobilszolgáltató flottakövető szolgálatának céges előfizetői figyelemmel kísérhetik az alkalmazottak mozgását, a telefontársaság a cellainformációk alapján jelzi, hogy az adott telefon hol van éppen az országban. Az internetező közönség is szavazhatott, tőlük idén az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány kapta a legtöbb szavazatot: a zsűri indoklása szerint noha társadalmi szervezetről van szó, az ASVA mégis hatóságként lép fel a kalózmásolók ellen. Idén először nem volt pozitív díjazott, a zsűri szerint 2005-ben nem volt méltó reprezentánsa a magánszféra védelmezőinek.

Volt víz a Marson A Marson nagy mennyiségben volt víz már nem sokkal létrejötte után, csaknem 4 milliárd évvel ezelőtt - állapította meg a bolygó talajának elemzésével a Mars Express európai űrszonda. A Nature legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a vörös bolygó, amely a Földhöz hasonlóan mintegy 4,6 milliárd éve alakult ki, történetének egy bizonyos szakaszán igencsak nedves, vizes világ volt. A Mars Express által szerzett új adatok jelentősége az, hogy bizonyítják: már 3,6-3,8 milliárd évvel ezelőtt is jelentős vízmennyiségek voltak találhatók rajta. A Paris-Sud egyetem professzora, Francois Poulet a Mars Express vizsgálatai alapján vizet mutatott ki a bolygó igen régi talajrétegeiben, az olyan agyagos anyagokban, amelyek a vulkanikus bazaltkövekből jönnek létre, ha azokat hosszú időn át víz borítja. Korábban csak a Mars felszínének alakzataiból következtettek nagy mennyiségű víz egykori jelenlétére a bolygón.

Jobb biznisz a drognál Valeria McNiven, az Egyesült Államok államkincstárának kiberbűnözési szakértője szerint 2004-ben több mint százmilliárd dolláros bevételt szereztek az online kémkedéssel, gyerekpornóval, tőzsdei manipulációval, zsarolással és kalózmásolatok terjesztésével foglalkozó bűnözők - adta hírül az Index a Cnet nyomán. Tavaly becslések szerint 105 milliárd dollár volt a drogkereskedelem teljes forgalma, az interneten tevékenykedő bűnözők azonban még ennél is többet kaszáltak, és a technológiák gyors terjedésének köszönhetően az elkövetkező években tovább nőhet a bevételük. McNiven szerint a kiberbűnözők technikája olyan gyorsan fejlődik, hogy a hatóságok nem tudnak lépést tartani velük. Különösen nagy a gond a fejlődő országokban, mert ezekben nincsenek virtuális pénzügyi rendszerek (például kifejezetten online fizetésre használt bankkártyák), és a gyors meggazdagodásban reménykedő fiatalok könnyen átverhetők.

Hódít a Firefox Felmérések szerint már az internetezők több mint 10 százaléka használja az ingyenes, nyílt forráskódú Firefox böngészőt, amelynek a múlt héten jelent meg a legfrissebb, 1.5 verziószámú változata. A Mozilla Alapítvány (www.mozilla.org) által fejlesztett szoftver jelenleg a legnépszerűbb alternatív böngészőprogram, miközben a piacvezető Microsoft Internet Explorer részesedése 85,5 százalékra esett vissza a böngészőpiacon. Az új Firefox többek között gyorsabb működést, hatékonyabb reklámblokkolást és automata frissítést kínál, és a Windows mellett egyéb operációs rendszerekre (Linux, Mac OS X) is telepíthető. A Mozilla Firefox 1.5 önmagát frissíti: internetre kapcsolt számítógépeken automatikusan letölti és telepíti a legfrissebb verziót. Az ingyenesen letölthető új Firefoxba emellett egy olyan varázslót is beépítettek, amellyel a felhasználók elküldhetik a fejlesztőknek azoknak a weboldalaknak a címét, amelyeket a böngésző problémásan jelenít meg, illetve az élő könyvjelzők (live bookmarks) révén egyszerűen fel lehet iratkozni vele a hírportálok és blogok RSS-feedjeire.

Figyelmébe ajánljuk