cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. december 15.

Tudomány

cyberhírek
Jogtár Az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján a kormányzati portálon december elsejétől elérhetők és kereshetők a magyar jogsza-bályok. A hatályos jogszabályok elektronikus gyűjteménye az önkormányzati rendeletek kivételével minden hatályos jogszabályt tartalmaz.

Domén Az első napon majdnem százezer regisztrációt adtak le az Euridnél az új európai doménnevekre. A legnépszerűbb doménnév a sex.eu, de nincs sokkal lemaradva a poker.eu, a porn.eu és a casino.eu sem. A budapest.eu-ra egy holland doménbrókercég is aspirál.

Foci A FIFA úgy döntött, hogy a 2006-os németországi labda-rúgó-világbajnokságot még nem az Adidas mikrocsippel ellátott nyomkövetős labdáival fogják játszani. A bíráskodást megkönnyíteni hivatott technológiát a 17 év alattiak junior-világbajnokságán tesztelték, Peruban.

NicStic Jövőre Magyarországon is forgalomba kerül a füst nélküli cigaretta, a NicStic. A svájci világszabadalom egy ízesített, nikotinfilterrel ellátott porcelánrúd, amely akkumulátorról felmelegítve három percig szívható, és nikotint juttat a szervezetbe a dohányzásra emlékeztető folyamat során, ám annak egészségkárosító hatásai nélkül.

Amalgám A francia közegészségügyi hatóság szerint nem igaz, hogy az amalgámból készített fogtömésekből túl sok mérgező higany kerül a szervezetbe. A szakértők két évig vizsgálták a kérdést, és nem sikerült semmiféle kapcsolatot bizonyítani egyes betegségek (Alzheimer-kór, vesebajok, szklerózis multiplex), illetve az amalgámtömések között.

Spirál A Szaturnusz egyik külső gyűrűjének változatos kinézete mostanáig talányt jelentett a csillagászok számára. A Cassini űrszonda segítségével sikerült kimutatni, hogy az F-gyűrű egykarú spirálként többször is körültekeredik a bolygón. A Szaturnuszt hét gyűrű övezi, és ezek között az F-gyűrű kívülről a harmadik.

Murmanszkba tart az északi-sark A Föld északi mágneses pólusa olyan sebességgel távolodik Észak-Amerikától, hogy amerikai kutatók szerint a következő 50 év folyamán megérkezhet Szibériába - adta hírül az Index. A mágneses pólusnak az elmúlt évszázad folyamán mutatott gyorsuló mozgása ellenére a szakértők minimálisnak tartják annak esélyét, hogy pólusváltás, illetve a mágneses pajzs ezzel járó összeomlása közelegne. A Földet a kozmikus sugárzástól is megvédő mező a földtörténetben többször irányt váltott. A tudósok előtt régóta ismert, hogy a mágneses pólusok vándorolnak, és több százezer évenként helyet is cserélnek. Az utolsó pólusváltásra mintegy 780 ezer éve került sor. A vándorlás és a helycsere okaira viszont még nincsen elfogadott magyarázat. "Elképzelhető, hogy a mostani távolodás a normális oszcilláció része, és a pólus esetleg visszaindul Kanada irányába" - idézte a Sydney Morning Herald Joseph Stonernak, az Oregon egyetem paleomágnesességgel foglalkozó szakértőjének a szavait. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a Földet védő mágneses pajzs ereje az elmúlt 150 év során mintegy 10 százalékot gyengült. Ugyanezen idő alatt az északi mágneses sark mintegy 1100 kilométert haladt a földrajzi Északi-sark felé. A mágneses pólus a folyamatos vándorláson túl ráadásul napi kitéréseket is végez: mindennap bejár egy 85 kilométer hosszúságú ellipszist.

Etikátlan őssejtkutató Vizsgálat indul a világ egyik leghíresebb őssejtkutatója, a dél-koreai Huang Vu Szuk (Hwang Woo-suk) ügyében, aki etikai botrányba keveredett, és ezután még az alapvető kutatási eredményeit is megkérdőjelezték. Huang november végén beismerte, hogy emberi, a munkatársaitól származó petesejtekkel kísérletezett. Elismerte, hogy ez "szégyenletes és borzasztó", és bocsánatot kért az esetért. Az ügy etikailag erősen vitatott tudományos körökben, mert annak kockázatát rejti magában, hogy a főnökök nyomást gyakorolnak beosztottaikra, s így jutnak kísérleti anyaghoz. Azóta az orvosnak egy újabb támadással is szembe kellett néznie: a dél-koreai Pressian internetes hírügynökség és az MBC televízió Huang egyik munkatársára hivatkozva felvetette, hogy "megváltoztatott" fényképfelvételeket küldött az általa klónozott őssejtekről a Science című tudományos szaklapnak. Huangot mégis nemzeti hősnek tartják Dél-Koreában, mert a klónkutatás élvonalába vezette az országot. Az etikai botrány kirobbanása és a nyilvános bocsánatkérés nyomán több mint ezer nő jelentkezett, hogy felajánlja neki petesejtjeit kutatási célokra.

Bekeményített a Wikipedia A trendi online enciklopédia egyik névtelen szerzője lenácizott egy amerikai újságírót, aki úgy felháborodott, hogy az alapító Jimmy Wales kénytelen volt regisztrációhoz kötni az új cikkek létrehozását. A változás csak az angol nyelvű verziót érinti - adta hírül az Index. A Wikipedia egyik legnagyobb értéke mindeddig az volt, hogy bárki szabadon szerkeszthette, a látszólagos kontrollhiány ellenére mégis olajozottan működött, mert a közösségbe szerveződött szerkesztők maguk gyomlálták ki a vitás szócikkeket. Bár vandálok időről időre felbukkantak, a felhasználók többsége sem bántotta a nyílt forráskódra épülő, nonprofit projektet. Az önkéntességre és az együttműködésre épülő, hivatásos szerkesztőket nem alkalmazó Wikipedia 2003-ban indult, angol változata mostanra több mint 836 000 szócikket tartalmaz, de összesen 205 nyelven, így magyarul is készülnek belőle nyelvi mutációk.

Magfúzió A múlt héten működésbe lépett a világ legnagyobb lézeres gyújtókészüléke, bár végső csúcsteljesítményének még csak egy századát vették igénybe. Az amerikai katonai nukleáris kutatás fellegvárában, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratóriumban 2003 óta épülő és 2009-re elkészülő berendezés 192 lézersugárral egyetlen ponton egyetlen pillanatig a magfúzióhoz szükséges 40 millió fokos hőmérsékletre lesz képes melegíteni az anyagot, azaz be tudja majd indítani a magfúziót. Az első kísérletnél csak négy lézert használtak, és a fúzióhoz szükséges anyagok sem voltak jelen: csak a rendszer központjában keletkező röntgensugárzás intenzitását vizsgálták, és az a tervezettnek megfelelően alakult.

Figyelmébe ajánljuk