cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. február 16.

Tudomány

cyberhírek

Öngyógyító burkolat Az űrhajók burkolatán a felszálláskor vagy a világűrben szerzett sérülések autonóm javítására képes burkolat kifejlesztésén dolgoznak a Bristoli Egyetem kutatói az Európai Ûrügynökség (ESA) megbízásából. Az öngyógyító burkolattal a műholdakat is el lehetne látni, és így az élettartamuk a duplájára volna növelhető.

Megjelölt dolgozók A térfigyelő kamerákat üzemeltető CityWatcher.com amerikai vállalat bizonyos munkatársainak rádiós jeladó (RFID) bőr alá ültetését írta elő, hogy csak az arra jogosultak nézhessék a kamerák képeit. Hasonló mikrocsipeket Európában egyelőre csak háziállatok megjelölésére használnak.

Besúgó Yahoo! Az újságírókat védő nemzetközi szervezet, a Reporters Sans Frontiéres besúgással vádolja a Yahoo!-t: a szervezet állítása szerint a portál által szolgáltatott adatok alapján ítéltek 8 év börtönre egy kínai ellenzékit, miután a neten az állami korrupciót kritizálta.

Blogmánia Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az internetes naplók: a világhálón minden másodpercben születik egy új blog. Egy amerikai felmérés szerint naponta 75 ezer új napló és 1,2 millió új bejegyzés jelenik meg a neten. Jelenleg már 27 millió internetes napló olvasható.

Bankrabló hackerek Tucatnyi orosz és ukrán hackert vett őrizetbe a rendőrség Szentpétervárott és Moszkvában. Az eddigi nyomok szerint a gyanúsítottak számítógépes kártevőket használva 600 ezer fontnál is nagyobb kárt okoztak néhány francia banknak. A ha-ckerek e-mailben, illetve weben keresztül szerezték meg a belépési kódokat és a jelszavakat.

Génmódosítás Továbbra is GMO-mentes, azaz a genetikailag módosított szervezetek köztermesztését megtiltó állam marad Magyarország, mert magyar kutatók nemrégiben újabb bizonyítékokat találtak arra, hogy az unióban szabadon forgalmazható, genetikailag módosított kukoricafajták környezet-egészségügyi kockázatot jelentenek.

A politika emocionális kérdés Az amerikai Emory Egyetem kutatói bepillantottak a rendíthetetlen párthívek agyába, hogyan dolgozzák fel a kedvencük szavahihetőségét megkérdőjelező információkat - adta hírül az Index. A 2004-es amerikai elnökválasztási kampány során elvégzett kísérletben az elkötelezett republikánus, illetve demokratapárti alanyok először egy állítást olvastak Bushtól vagy Kerrytől, majd kaptak egy újabb állítást, mely azt dokumentálta, hogy nyilvánvaló ellentmondás van kedvencük szavai és tettei között. A kísérleti alanyok saját jelöltjük esetében tagadtak mindenféle ellentmondást, a másik jelölt - és egy harmadik, semleges kontrollszemély - esetében viszont nem okozott gondot a megállapítása. A kutatók eközben mágneses rezonanciavizsgálattal kimutatták, hogy elfogult válasz esetén egyáltalán nem nőtt azoknak az agyterületeknek az aktivitása, amelyek általában a tudatos gondolkodás során működnek. Inkább az érzelmek megzabolázásával és a konfliktusok megoldásával összefüggő agyterületek aktiválódtak. Ráadásul amint az alanyoknak sikerült elfogult következtetésre jutniuk, nem egyszerűen a negatív érzelmeket közvetítő agyterületeik kapcsolódtak ki, hanem az agy jutalmazó rendszere is aktiválódott.

Mesterséges gömbvillám Izraeli fizikusoknak sikerült laboratóriumi körülmények között gömbvillámot előállítaniuk, és a mikrohullámú fúráshoz hasonló módszerrel gerjesztett tűzgömb nem gázfelhőként, hanem rugalmas anyagként viselkedett. A gömbvillámokról nagyon keveset lehet tudni, mivel ritkán előforduló természeti jelenségről van szó, és laboratóriumi körülmények között eddig még hasonlót sem sikerült előállítani. A gömbvillámra távolról emlékeztető egyetlen jelenséget ionizált gázoknál figyelték meg.

Újabb rekordot döntött Fossett Steve Fossett a repüléstörténet leghosszabb megszakítás nélküli repülését teljesítette szombaton. A milliárdos sportember 80 óra alatt leszállás nélkül körberepülte a Földet a Virgin Atlantic Global Flyer nevű repülőgéppel, amelyet ugyanaz a cég - az amerikai Scaled Composites - tervezett és épített, mint az X-Prize privát űrversenyt 2004-ben megnyerő SpaceshipOne magánűrhajót. Bár a 61 esztendős Fossett a tervezett kenti leszállás helyett a Bournemouth nemzetközi repülőtéren kényszerült landolni, a földi irányítás szerint az írországi Shannon felett szerdán átrepülve már megdöntötte a repülőgépes repülés 1986-ban felállított 40 213 kilométeres világcsúcsát. A rekordkísérletet számos akadály hátráltatta: Fossett szivárgás miatt üzemanyagot veszített, amikor felszállt a floridai Kennedy űrközpontból, és az India felett észlelt komoly turbulenciák miatt az ejtőernyőt is felvette. A korábbi rekordot Dick Rutan és Jeana Yaeger állította be 1986-ban, Voyager nevű könnyű repülőjükkel. Fossett léghajóval 2002-ben, vitorlás hajóval 2004-ben döntötte meg a Föld megkerülésének korábbi rekordjait. A rekordkísérlet fő szponzora Richard Branson, a brit Virgin csoport tulajdonosa, aki Virgin Galactic néven privát űrutazásokat kínáló vállalatot alapított, és e célból a SpaceshipOne technológiáját használó űrrepülőgépeket rendelt a Global Flyert is tervező Burt Rutan cégétől.

Kettős játszma Kémeknek szóló ajánlatot közölt a KGB utódszerve, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) orosz titkosszolgálat internetes portálja. A honlap megadja az FSZB "bizalmi telefonszámát" és e-mail címét, majd a következő, nem éppen kódolt üzenettel fordul az olvasókhoz: "Azok az orosz állampolgárok, akik külföldi titkosszolgálatokkal működnek együtt, a bizalmi telefonszámon felhívhatják az FSZB-t, hogy kettős ügynökök lehessenek. Ebben az esetben az egyes külföldi titkosszolgálatok ügynökei megőrizhetik az azoktól eddigi szolgálataikért kapott honoráriumaikat, és az FSZB legmagasabb szintű kádereivel működhetnek együtt." Az orosz titkosszolgálat garantálja az érintetteknek, hogy "titokban marad kilétük, és információikat bizalmasan kezelik". A hirdetéssel kapcsolatban az AFP telefonon kért bővebb tájékoztatást az FSZB-től, az ügynökség azonban semmiféle kommentárra nem volt hajlandó.

Figyelmébe ajánljuk