cyberhírek

  • .
  • 2006. október 12.

Tudomány

cyberhírek

Rekord Százezer tizedesszámig jegyezte meg a matematika egyik alapfogalmának számító pi állandó értékét egy 60 éves japán férfi, és ezzel megdöntötte saját korábbi világrekordját. Haragucsi Akira több mint 16 órán át mondta fel a leckét, egyetlen hiba nélkül. Akira korábbi memorizálási teljesítménye 83 431 tizedesjegy volt.

Hazugságvizsgáló Nemsokára már olyan internetes program is lesz, amellyel ellenőrizhető a kijelentések valóságtartalma, és ez a parlamenti választások eredményeit is befolyásolja majd - mondta Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a Financial Times-nak. Szerinte a politikusok még mindig nem ismerik fel az internet hatását, amit részben az életkoruk magyaráz.

Terhesség A baba nemét már a terhesség megállapításakor meg tudják határozni az anya vérének vizsgálatából a baseli egyetemi klinika kutatói, 15 éves munka után. Az új eljárással diagnosztizálni lehet bizonyos öröklött betegségeket, és meghatározható a várható RH-faktor is.

Agysérülés A traumatikus agysérülések hatásait csökkenti a progeszteron, az ismert női hormon, amely a méhet készíti fel az állapotosságra - jelentették be az atlantai Emory Egyetem kutatói. A kevéssel az agysérülést követően beadott progeszteron csökkenti az agy duzzanatát, megakadályozza az idegek elhalását, és javítja az agyműködést.

Garázs Nosztalgikus bevásárlással ünnepelte a Google nyolcadik születésnapját: a világ vezető keresője megvásárolta azt a garázst, ahol az alapító Larry Page és Sergey Brin elkezdte építeni birodalmát. A garázs Susan Wojcickié volt, aki most a cég alelnöke és termékigazgatója: többek között az AdSense-ért és a Google Book Searchért felel.

Galaxistérkép Az eddigi legnagyobb háromdimenziós galaxistérképet tette közzé egy csillagászokból álló nemzetközi munkacsoport. A galaxistérképtől azt remélik, hogy segítségével megismerhetik a sötét anyag természetét és eloszlását, valamint megállapíthatják, hogy merre mozog a Tejút. A tejútrendszer mozgása ugyanis nem magyarázható meg a világegyetem általános tágulásával, és a kutatók már régóta azt az objektumot vagy objektumcsoportot keresik, amely galaxisunkat vontatja. Valószínűleg egy vagy több galaxishalmaz húzza, és az ilyen halmazok legalább tízezer galaxisból állnak. A térkép a Földtől mintegy 600 millió évnyi távolságig ábrázolja a galaxisokat, és bár más kutatásokkal jóval távolabbi objektumokat is elértek, eddig egy térkép sem fogott át ilyen hatalmas területet. Korábban egyes kutatók azt feltételezték, hogy a világűr megfigyelhető részének legsúlyosabb objektuma, a Shapley galaxishalmaz fejti ki a legnagyobb hatást a Tejútrendszer mozgására. A Shapley átmérője húszmillió fényév, és a Földtől mintegy 400 millió fényévnyire van. Ám az új térkép arra enged következtetni, hogy egy közelebbi, kisebb tömegű galaxishalmaz, a Great Attractor húzza legerősebben a Tejútrendszert, ezenkívül bebizonyosodott, hogy a Great Attractor önmagában álló galaxishalmaz, és nem kapcsolódik a Shapleyhez. Ennek ellenére a megfigyelt galaxishalmazok nem magyarázzák meg maradéktalanul a Tejútrendszer mozgásirányát. "Szóval a történet még nem teljes, az is lehetséges, hogy némi rejtett sötét anyag is kifejti hatását" - nyilatkozta John Huchra, a kutatócsoport egyik tagja a New Scientistnek.

Nanokaja A tej piros színre vált, ha lejár a szavatossága, és a rántott szelet sütéskor nem szív fel zsiradékot: mindez a jövőben a nanotechnológia révén lehetségessé válhat - írja az osztrák Campus Verlagnál megjelent, Joghurthazugság című könyvben Marita Vollborn és Vlad D. Georgescu. A gazdasági újságíróként dolgozó, végzettsége szerint vegyész Vlad Georgesücu az ORF rádióban elmondta: "Íz, aroma és szín tekintetében már ma is nagyon sok mindent meg lehet tenni, de ehhez egy nagy cég laboratóriumai szükségesek. A cégek pedig titkolóznak, de azt azért már lehet tudni, hogy világszerte kereken 150 nanoétel van már a piacon." A fejlesztés irányai ígéretesek, így például kifejleszthető olyan csoki, amely hőségben sem ereszt magából szürke színű kakaóvajat. A könyv a titánoxidot nevezi meg csodatevő anyagként, illetve a még nem piacérett nanoméretű kerámiakapszulát hozta fel, amely képes lepergetni a sült krumpliról vagy a rántott húsról a zsírt vagy az olajat. "Ezek jelenleg laboratóriumi kísérletek, de érthető, ha a gyorséttermek érdekeltek abban, hogy ilyen étolajat használjanak." Ugyanakkor az még külön kérdés, mikor vizsgálják meg a különböző mellékhatásokat - írják a szerzők, akik szerint problémát jelent, hogy az Európai Unióban nincs külön kötelezettség arra, hogy a gyártók feltüntessék áruikon a nanotechnológia alkalmazását.

Virtuális forradalom Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára a Magyar Elektronikus Könyvtár digitalizált kordokumentumokból nyitott kiállítást honlapján. A kiállításon (mek.oszk.hu/kiallitas/1956/) az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) őrzött '56-os plakátok, röplapok, az október 23. és november 14. között megjelent napilapok, folyóiratcikkek és könyvek, valamint számtalan fénykép látható. Az 1956-os különgyűjteményben az OSZK kisnyomtatványtárának mintegy 1500 dokumentuma található, amelyek többsége nyomtatott, de van közöttük nem kevés stencillel, írógéppel, játéknyomda betűivel és kézírással készült irat is. A dokumentumok egy része képként, míg például a plakátok kereshető változatban, pdf formátumban találhatók meg a könyvtár oldalán.

Szemegér Egy új technológia mostantól lehetővé teszi a számítógépes egér mozgatását pusztán a tekintet segítségével. Az új módszer többek között a kezük mozgatásában korlátozott embereknek is lehetőséget nyújt a számítógép használatára - adta hírül az [origo]. A "szemvezérelt interakciónak" elnevezett rendszert (Eye-Controlled Interaction system - EYCIN) a stuttgarti Fraunhofer Institut munkacsoportja fejlesztette ki. Az új rendszer működésének lényege, hogy képes követni a felhasználó szemének akaratlagos mozgásait, és továbbítja őket a monitoron az egér helyzetét jelző nyílhoz. Ezáltal lehetőség nyílik a számítógép kezelésére a kéz használata nélkül. Az új eszköz egy kamerából áll, amely egy méter távolságból figyeli a pupillák mozgását, ezt pedig egy számítógépes program egészíti ki, ami az érzékelt elmozdulások alapján kiszámítja a monitoron megtekintett terület koordinátáit. Az egész rendszer annyira gyorsan működik, hogy lehetővé teszi az egér nyilának egyenletes, finom mozgatását.

Figyelmébe ajánljuk