cyberhírek

  • .
  • 2007. április 5.

Tudomány

cyberhírek
KÖTÉLTÁNC Áprilisban a NASA három olyan mini műholdat lő fel a világűrbe, melyek közül kettőt egy kilométer hosszú kötél köt majd össze, a harmadik pedig a kötél mentén mozog.

KLÍMAVÁLTOZÁS Egy friss amerikai klímatanulmány szerint a globális felmelegedés következtében egyes éghajlattípusok teljesen eltűnhetnek a Földről, és helyettük eddig még nem látott klímaformák jönnek majd. A szimuláció eredménye különösen a trópusi régiókban jósol drámai változásokat.

SUGÁRVÉDELEM Elképzelhető, hogy az embernek is átadható a Conan, a baktériumként is emlegetett Deinococcus radiodurans azon képessége, hogy az emberre halálos sugárdózis több ezerszeresét is képes elviselni. A felfedezés többek között a bolygóközi utazásokon lehet nagy jelentőségű.

ÖNGYILKOSSÁG Webkamera előtt ölte meg magát egy brit férfi. Szándékát előre be is jelentette a PalTalk nevű webkamerás csevegőszájton, a többiek azonban nem hittek neki. Volt, aki azzal cukkolta, hogy ne felejtse el bekapcsolni a webkamerát, ha tényleg megteszi. Megtette: körülbelül ötvenen élőben nézhették végig, ahogy felakasztja magát.

AZONOSÍTÁS Egy kanadai cég olyan kamerát mutatott be, amely ellenőrzi, hogy valóban a tulajdonos vagy egy jogosult felhasználó ül a PC előtt, és csak ebben az esetben enged belépni a rendszerbe. Emellett akár webkamerának is lehet használni.

CSERNOBIL A felrobbant csernobili atomerőműben ésPripjaty kísértetvárosában játszódik a nemrégiben megjelent, ukrán fejlesztésű S.T.A.L.K.E.R. című számítógépjáték.

KETTÕS NAPOK A NASA infravörös felvételeket készítő űrteleszkópja, a Spitzer segítségével megvizsgálta az ikercsillagok körüli porfelhőket, és arra a következtetésre jutott, hogy a felhőkben bolygók is lehetnek, vagyis létezhetnek a Star Warsban ábrázolt Tatooine-szerű égitestek a galaxisban.

ÓRIÁS NAPERÕMÛ PORTUGÁLIÁBAN Üzembe helyezték azt a gigantikus portugál naperőművet, amely 2003 óta épült, és a tervek szerint nemcsak az üvegházhatást csökkenti, hanem az egyik legszegényebb régió lakosságát is ellátja munkával - adta hírül az Index. Dél-Portugáliában, Európa egyik legnaposabb vidékén épült fel a 60 hektáros naperőmű, amely áramszolgáltatóként működik, és a tervek szerint 8 ezer háztartást lát majd el. A portugál erőmű fotovillamos cellái a napfényt közvetlenül alakítják át elektromos árammá, szemben a napkollektorokkal, amelyek a Nap sugárzó energiáját hővé alakítva a melegvíz-előállítást és fűtést szolgálják. Az erőműben található 52 ezer fotovillamos cella évente 20 gigawattóra energiát fog termelni. Ugyanennyi energia előállítása a fosszilis energiahordozókból 30 ezer tonna káros gáz kibocsátását jelentené. Az erőmű annak a portugál programnak a része, amelylyel az ország függetleníteni szeretné magát a kőolajtól, az üvegházhatás csökkentésével pedig lassítani a globális felmelegedést.

MARATON AZ ÛRBEN Április 16-án lefutja a maratoni távot Sunita Williams, a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) legénységének tagja - adta hírül az Index a NASA nyomán. Az amerikai űrhajósnő a mozgás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A sporteseményre egy amerikai futóverseny, a Boston Marathon napján kerül sor. Williams a tavaly januárban megrendezett Houston Marathonon az első száz között végzett, így kvalifikálta magát a bostoni versenyre. A 41 éves űrhajósnő a 42,2 kilométeres távot egy futógépen fogja lefutni, rögzítőelemek gondoskodnak majd arról, hogy a kocogás a súlytalanság ellenére is megerőltető legyen. Williams egyébként hetente legalább négyszer fut az ISS-en, ahol az űrhajósok egy speciális kondigépen és egy szobabiciklin is edzenek. A rendszeres testmozgás különösen fontos az asztronautáknak, mivel a súlytalanságban az izmok és a csontok megterhelés híján sorvadni kezdenek. Williams a maratoni futással a gyerekeknek szeretne példát mutatni. Az űrhajós legalább kétszer megkerüli majd a Földet az esemény alatt, így Bostonhoz viszonyítva helyben futva is sokkal gyorsabb lesz, mint a többi versenyző. Williams december 9. óta tagja az ISS legénységének, és valószínűleg meg fogja dönteni az űrben tartózkodás amerikai rekordját. Az eddigi két amerikai csúcstartó, Carl Walz és Dan Bursch 196 napot töltött az űrben, a világcsúcsot az orosz Valerij Poljakov tartja, aki 437 napot töltött a Mir űrállomáson.

YOUTUBE-DÍJAK Az ötnapos szavazás lezárultával kihirdették az első Youtube Awards nyerteseit. A díjátadóval az ismeretlenségből kitört Youtube-sztároknak adózott a legnagyobb videómegosztó - adta hírül a Cinematrix. A kreatív kategóriában az a videó nyert, amin a chicagói OK Go együttes négy tagja nyolc futópadon adja elő egyedi koreográfiáját. A klip népszerűségét jelzi, hogy eddig több mint 13 millióan voltak rá kíváncsiak. A legjobb sorozat az Ask, a Ninja egyik epizódja lett, az ál-ismeretterjesztő kisfilmeket két Los Angeles-i humorista, Kent Nichols és Douglas Sarine gyártja. A legjobb vígjáték a Smosh lett, a sorozatnak hetvenezres rajongótábora van, akik rendszeresen követik a főiskolás duó legújabb munkáit. A legjobb zenésznek járó díjat Terranaomi kapta: a gitáros lány a Youtube segítségével akkora ismertségre tett szert, hogy a nyáron albuma jelenik meg az Island Recordsnál. A legcukibb videó egy szépen összerakott New York-i animációs diplomamunka a repülni vágyó kivi madárról.

FARKAST KLÓNOZTAK DÉL-KOREÁBAN A világon első alkalommal sikerült farkast klónozni - jelentette be egy dél-koreai kutatócsoport. A bejelentést kétkedéssel fogadta a nemzetközi tudományos élet, mivel a farkaskísérlet vezetője annak az őssejtkutatónak a munkatársa, aki a világon elsőként klónozott emberi embriót, ám 2005-ben kiderült, hogy kutatási eredménye hamis - adta hírül az Index a Telegraph nyomán. Snuwolfot és Snuwolffyt a szöuli állami egyetem állatorvos-professzora, dr. Li Beöng Csun mutatta be a nyilvánosságnak. A farkasklónok 2005 októberében születtek, de az egyetem körüli botrány miatt csak alapos vizsgálatok után akarták nyilvánosságra hozni a szenzációt. A DNS-tesztek független ellenőrzését azonban egyelőre nem engedélyezte az egyetem.

Figyelmébe ajánljuk