cyberhírek

  • .
  • 2007. május 10.

Tudomány

cyberhírek

AKVIZÍCIÓ A Wall Street Journal szerint újrakezdte a tárgyalásokat az esetleges összeolvadásról a Microsoft és a Yahoo. A szoftvergyár már többször megpróbálta felvásárolni az óriásportált, amely a neten második helyre szorult a Google mögött. Elemzők szerint a fúzió a Google tartós szárnyalása miatt aktuálisabb volna, mint valaha.

MADZSARIK Álhír volt, hogy magyar felfedezők Kongóban magyar törzsre bukkantak: az erről beszámoló weboldalt készítői a médiahackről szóló dokumentumfilm kedvéért hozták létre. Madzsarik akár élhetnek is Afrikában, afrikanisztikával foglalkozó kutatók szerint magyar orvosok és misszionáriusok hallottak a legendájukról.

ÛRTEMETÉS Fellőtték a világűrbe James Doohan amerikai színész hamvainak egy részét, aki a Star Trek (Ûrszekerek) sorozat fedélzeti mérnöke, Scotty szerepében vált híressé. A Space Services nevű magáncég már számos hírességnek biztosított űrtemetést, 1999-ben például Eugene Shoemaker asztrogeológus porait tartalmazó kapszulát juttatott el a Holdra.

SÚLYTALANSÁG Súlytalansági repülésen vett részt Stephen Hawking, a világ egyik legismertebb fizikusa. A zéró gravitációs parabolarepülést Hawking súlyos betegsége tette igazán különlegessé. Hawkingnak összesen négy percig sikerült a súlytalanságot átélnie: kiemelkedett a tolószékből és lebegett.

SZÁRAZSÁG A mérések kezdete óta nem észleltek ilyen száraz áprilist Nyugat- és Közép-Európa számos térségében. Sokfelé egy csepp eső sem hullott. A nagy szárazság a tartósan Európa középső és nyugati vidéke felett tartózkodó anticiklonnak köszönhető. A stabil anticiklon kialakulása a hónapok közül éppen áprilisra jellemző a legkevésbé.

WEBBY 2007 Tizenegyedik alkalommal osztották ki az internet Oscar-díjaiként is emlegetett Webby-díjakat - adta hírül az Index. Hatvan ország nyolcezer nevezője közül, közel száz kategóriában választotta ki a zsűri és a közönség a legjobb webes szolgáltatásokat. A legfontosabbnak tartott "Best Practices" kategóriát a Flickr képmegosztó szolgáltatás nyerte, ahogyan tavaly is, de a közönségdíjat idén sem sikerült a zsűrié mellé tenni; tavaly a Google Maps, idén a Last.fm online rádió akadályozta meg a duplázást. A két életműdíjat David Bowie és az eBay vitte el - utóbbi 230 milliós közösségével és az online kereskedelem forradalmasításával, előbbi a BowieNet és BowieArt oldalakkal, a művészet és az internet egymáshoz közelítéséért. Az Év Embere Steve Chen és Chad Hurley, a YouTube-ot alapító páros lett, az idén először díjazott online video kategóriában pedig az Ask a Ninja videoblog címszereplője, illetve a YouTube által sztárrá tett Jessica Lee Rose, alias Lonelygirl15 nyert. A blogok között idén már négy kategóriában osztottak díjakat: a politikai blogok között díjat kapott a Truthdig, az üzletiek között a New York Times Dealbookja, kultúra kategóriában pedig a környezetvédő Treehugger és a roppant szórakoztató We make money not art. A BBC vitte el a legjobb online rádió és a legjobb híroldal díjait, a nyomtatott újságok online kiadásai között pedig a Guardian (immár sokadszor) és a New York Times bizonyult a legjobbnak. Humor kategóriájában idén sem akadt legyőzőre az örök nyertes The Onion.

MAGYARORSZÁG A KALÓZTOPLISTÁN Kína után már Oroszországot és további tíz országot fenyeget gazdasági szankciókkal az USA a szerzői jogok megsértése miatt. Magyarországra is megfigyelés és vizsgálat vár, ha a WTO elfogadja az indítványt - adta hírül az Index. A filmek, zenék és szoftverek ipari méretű illegális másolásának ügyét az USA most a Világkereskedelmi Szövetség elé viszi: 12 ország ellen indítványoz alapos vizsgálatot és helyez kilátásba gazdasági szankciókat. Magyarország nincs az elsődleges célpontok között, a harmadik vonalban felsorolt, megfigyelés alá helyezendő 31 ország sorában szerepel. Az amerikaiak a gazdaságukat érő sok milliárd dolláros kár fő okozóinak továbbra is Kínát és Oroszországot tartják, bár utóbbinál jelentős fejlődést látnak az orosz WTO-tagság megszerzése óta (aminek tavaly a hírhedt allofmp3.com zenekalóz oldal bezárása volt az egyik feltétele). A Special 301 Report című jelentés főként Kína szerepét taglalja a nemzetközi kalózkodás világában, külön kiemelve a Baidu mp3-kereső és -letöltő hálózat és a pekingi Selyempiac (hírhedt feketepiac, ahol a hamisított áruk aránya 80-100 százalék között mozog) szerepét. A jelentés szerint kalózparadicsomnak minősül továbbá Argentína, Chile, Egyiptom, India, Izrael, Libanon, Thaiföld, Törökország, Ukrajna és Venezuela. Eközben az Európai Parlament áldását adta egy új direktívára, amely a szellemi tulajdon védelmét szolgálja: az IPRED2 (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) nevű törvénytervezet börtönbüntetéssel fenyegeti az illegális másolást, ha az kereskedelmi célból történik. Az új európai direktíva ellen jogvédő szervezetek, köztük az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Free Software Foundation (FSF) is tiltakozott, az Európai Parlament első olvasatban viszont már elfogadta, a továbbiakban a miniszterek tanácsa dönt a sorsáról.

ELOLVAD AZ ARKTISZ Sokkal gyorsabban olvad a jég az Északi-sarki tengereken, mint az várható volt - állítja egy amerikai kutatócsoport. A coloradói National Snow and Ice Data Center kutatócsoportja az elmúlt ötven év hajókról, műholdakról és repülőgépekről gyűjtött adatait elemezve arra az eredményre jutott, hogy a sarki jég mintegy háromszor gyorsabban fogy az északi tengereken, mint ahogyan ezt a számítógépes modellek előre jelezték. Az Arktiszon a késő nyári jégtakaró évente 7-8 százalékkal csökken: az eddigi kutatások 2040 és 2080 közé jósolták a jégsapka eltűnését, míg a mostani prognózis 2020 nyarára várja a jégtakaró végleges elolvadását. A tanulmány a levegő növekvő szén-dioxid-tartalmát tartja a jeget fenyegető első számú veszélynek, ugyanakkor a jégtakaró zsugorodása tovább gyorsítja a felmelegedést. Földünk hőháztartásában a jégsapkák fontos szerepet töltenek be, mivel nagyrészt visszasugározzák a világűrbe a beérkező napfényt, ezzel alacsonyan tartva a hőmérsékletet. A tengervíz képtelen ezt a hűtő funkciót betölteni, elnyeli a napsugarakat.

Figyelmébe ajánljuk