cyberhírek

  • .
  • 2007. május 31.

Tudomány

cyberhírek

HELYHIÁNY A jelenleg használt IPv4 protokoll bő négymilliárd internetcím kiosztását teszi lehetővé, amiből három és fél milliárd már foglalt. Becslések szerint 2010- 2011-re elfogynak a címek, át kell állni az IPv6 rendszerre, ami problémákat okozhat a hálózat működésében.

SZÛZNEMZÉS Hím örökítőanyag közreműködése nélkül hozott a világra egészséges utódot egy pörölycápa a Nebraska állambeli Henry Doorly állatkertben. Az eset még 2001-ben történt, és óriási szenzáció volt, de tudományos hitelességgel csak most, hatéves genetikai vizsgálat után sikerült megerősíteni, hogy valóban szűznemzés történt.

GÉNTERÁPIA Angol szemészek a világon először alkalmaztak génterápiát szemészeti betegség kezelésére. Egy örökletes szembetegségben szenvedő férfit operáltak meg, a műtét során a hibás gén normál változatát juttatták be a szemébe.

ÓLOMMENTESÍTÉS Az Intel bejelentette, hogy termékeiből száműzi a processzorgyártásban használt legmérgezőbb anyagot, az ólmot. Az első ólommentes processzorok az idei év második felében érkeznek, az ólom szerepét alumínium, réz és ezüst veszi át.

WAREZBOTRÁNY Lengyelországban két év börtönnel fenyegetnek hat felhasználót, mert lengyel feliratokat készítettek mozifilmek és tévésorozatok alá, majd ingyen közkinccsé tették őket az interneten.

ÁRVERSENY India nem tart igényt a jelenleg 175 dolláros áron előállítható, eredetileg százdollárosnak szánt laptopra, amellyel Nicholas Negroponte amerikai cyberguru szerelné fel a fejlődő világot. Helyi mérnökök ehelyett tízdolláros változat elkészítésén munkálkodnak.

GONDOLATVEZÉRLÉS Az EEG elvén működő, sapkaszerűen hordható játékvezérlők jelentek meg az informatikai piacon: a felhasználók egér és billentyűzet nélkül, gondolataikkal irányíthatják virtuális karaktereiket.

Roamingdíj-csökkenés Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta a mobiltelefonok külföldi használata után fizetendő extra díjak (roaming vagy barangoló díjszabás) csökkentését előíró rendeletet. A csökkentés első hulláma idén nyáron esedékes, majd 2009-ig folyamatosan tovább mérséklődnek a díjak. A külföldi mobilszolgáltató a telefonáló otthoni szolgáltatójától legfeljebb percenként 30 eurócentet kérhet, és ez az összeg három éven keresztül évi 2-2 centtel csökken. A mobilszolgáltatóknak a rendelet egy hónapot ad az új tarifarendszer bevezetésére. Az előzetes számítások szerint az új díjszabás évente nyolcmilliárd forint körüli megtakarítást jelent a magyar mobilszolgáltatók ügyfeleinek. Az Európai Bizottság a roaming után az adatforgalmi szolgáltatások (elsősorban az sms és mms) díjszabását tervezi felülvizsgálni.

Digitalizáció Százezer francia nyelvű kötetet bocsát a Google digitális könyvtára (books.google.com) rendelkezésére Lausanne egyetemi könyvtára. A kétmillió kötettel rendelkező Bibliothéque Cantonale et Universitaire de Lausanne (BCU) az első francia nyelvű intézmény, amely csatlakozik a Google projektjéhez. Az intézmény főleg a 17. és 19. század között élt francia szerzők műveiből válogatott, de német, angol, latin, spanyol, sőt még japán nyelvű köteteket is a Google rendelkezésére bocsátott. Az első lausanne-i kötetek már ősszel elérhetők lesznek a világhálón, a program 6-9 millió euróra becsült költségeinek oroszlánrészét a Google állja.

Európai felvételek a Marsról Lenyűgöző Mars-felvételeket tett közzé honlapján (www.esa.int) az európai űrügynökség, az ESA. A felvételeket az űrhivatal Mars-szondája, a Mars Express készítette nagy felbontású sztereókamerájával (HRSC). A HRSC több csatornán rögzít információkat, külön a színt és a domborzati információkat. A kamera 2005. március 14-én készült felvételeiből most a Mars északi féltekéjén található Arabia Terra egy részéről, a Deuteronilus Mensae nevű régióról közöltek nagy felbontású és térhatású fotókat. A terület kanyonjait a csillagászok szerint víz és jég vájta ki. Eközben a Mars felszínén a még mindig működőképes Spirit amerikai marsjáró újabb, a víz egykori bőséges jelenlétére utaló bizonyítékokat talált.

Az élet enciklopédiája Alapítványok, neves kutatóintézetek és az élővilág sorsa iránt elkötelezett laikusok fognak össze azért, hogy tíz éven belül elkészüljön a ma ismert körülbelül 1,8 millió élő faj webes enciklopédiája - adta hírül az [origo]. Az Encyclopaedia of Life (www.eol.org) című program célja az, hogy minden ismert fajnak önálló weblapja legyen. A fajok honlapján a szöveg mellett fényképeket, videót, hanganyagot, az elterjedtségre vonatkozó térképeket és egyéb multimédiás anyagokat találhatnak majd az érdeklődők. Tájékozódhatnak többek közt egy-egy faj genomjáról, filogenetikai helyzetéről, élőhelyéről és ökológiai viszonyairól. Hogy minden faj oldala mögött komolyabb tudásbázis álljon, a szakirodalom döntő részének birtokában lévő konzorcium, a Biodiversity Heritage Library (www.biodiversitylibrary.org) tízmillió oldalnyi anyagot kíván digitalizálni. Az enciklopédia a későbbiekben több nyelven is hozzáférhető lesz. Az elképzeléshez csatlakozó szervezetek szerint a Humán Genom Projekthez mérhető volumenű munka azért is sürgős, mert a fajkihalás sebessége a természetes ráta legalább százszorosára nőtt a Földön.

Kémhelikopter Bevetésre kész az első rendőrségi robothelikopter, amellyel tüntetőket, közlekedési dugókat és lángoló épületeket kapnak majd lencsevégre - adta hírül az Index. A pilóta nélküli kémhelikopter némán közlekedik, és akár éjjellátó kamerákkal is felszerelhető, így sötétedés után is ki lehet küldeni járőrözni. A fényképeket és videókat a rendőrőrs központi irányítószobájába vagy a helyszín közelében cirkáló járőröknek is el tudja küldeni. Irányítása is kétféle lehet: vagy a központban megadott gps-koordinátákat követi, vagy pedig a távirányítót nyomkodó rendőr utasításait. A szerkezet olyan parányi, hogy semmilyen repülési szakhatóságnál nem kell engedélyeztetni, gyakorlatilag játéknak minősül.

Figyelmébe ajánljuk