cyberhírek

  • .
  • 2007. június 14.

Tudomány

cyberhírek
JÁTÉKPER Pert fontolgat az anglikán egyház a Sony ellen, mert a cég egyik öldöklős videojátéka a manchesteri katedrálisban játszódik. A videojátékból, amelynek cselekménye szerint földönkívüli lények próbálják elpusztítani az emberiséget, eddig egymillió példányt értékesítettek.

ÚTVONALTERVEZÕ Autómentes útvonaltervező szolgáltatást indított a Google. A Transit nevű új szolgáltatás a tömegközlekedési menetrendekben keres és állít össze útitervet,így segít autó nélkül eligazodni több amerikai nagyvárosban és Japán egész területén.

ÖTZI ELVÉRZETT A legújabb kutatások alapján az Alpokban talált 5300 éves jégmúmia halálát egy átszakított artéria miatti súlyos vérveszteség okozta. Olasz és svájci tudósok szerint az Ötzi bal vállába fúródott nyílvessző miatt órákon belül beállt a halál.

PARADIGMAVÁLTÁS A SanDisk bemutatta 64 gigabyte-os merevlemezpótlékát, a flashmemória-alapú solid state drive-ok (ssd) új generációját. Várhatóan év végén jelennek meg az első, merevlemez helyett 64 gigabyte-os flashmemóriával szerelt hordozható számítógépek.

AKVIZÍCIÓ Néhány év alatt Európa egyik vezető fejlesztőjévé vált a stratégiai játékok piacán, most pedig egy német kiadóba olvad be a Panzers-sorozattal hírnevet szerzett magyar Stormregion számítógépes játékfejlesztő stúdió.

GIGÁSZ A Földnél 37 milliószor nehezebb csillagot fedeztek fel kanadai tudósok a Hubble teleszkóp és az európai déli csillagvizsgáló segítségével. A gigász 20 000 fényévnyire van a Földtől, az úgynevezett NGC 3603 ködben, a Tejút déli részén.

BÛVÖS KOCKA Az amerikai Northeastern University professzora és egyik hallgatója számítógépes szimulációval bebizonyította, hogy a Rubik-kockát bármilyen alapállásból mindössze 26 forgatással ki lehet rakni. Ez az eredmény egy forgatással jobb az eddigi rekordnál.

Robot bajtárs Sebesültmentő és hadifelszerelés-cipelő robotot fejlesztett ki a hadseregnek egy amerikai cég - adta hírül az Index. A Vecna Technologies által készített, medvének (BEAR, Battlefield Extraction-Assist Robot) keresztelt távirányítású szerkezet hernyótalpán egyenetlen terepen is képes sebesült katonák szállítására, és akár 135 kilót is elbír. A harctéren térdelve vagy fekvő helyzetben is mozoghat, így észrevétlenül hozhatja ki a lővonalból a sebesülteket. A robot egyensúlyának megtartásáról számítógép-vezérlésű motorok és giroszkópok gondoskodnak. A gyártó öt éven belül megkezdi a robot harctéri tesztelését.

Dokkolt az Atlantis Az Atlantis amerikai űrrepülőgép vasárnap este összekapcsolódott a Nemzetközi Ûrállomással (ISS). Az STS-117 kódjelű küldetés eddig terv szerint halad, noha az űrsikló hővédő pajzsán a felszállás során egy rés keletkezett. Az Atlantis legénységét az űrállomáson Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz asztronauta, valamint Sunita Williams amerikai űrhajósnő fogadta. Sunita Williamset, aki hat hónapja tartózkodik az ISS-en, és a maratoni távot is lefutotta a fedélzetén, a repülőmérnök Clayton Anderson váltja fel. Az űrsikló hét amerikai űrhajóssal és 100 milliárd dollár értékű berendezéssel a fedélzetén kapcsolódott az ISS-hez, a felszállás után a legénység robotkar segítségével vizsgált egy, a hőszigetelő habrétegen keletkezett rést, amelyről megállapították, hogy nem jelent veszélyt a légkörbe való visszatéréskor. Két órával az összekapcsolódás előtt az ISS-en tartózkodó űrhajósok üdvözlésképpen kivilágították az űrállomást. Az Atlantis 11 napig tartózkodik a világűrben, ebből nyolcat tölt a Nemzetközi Ûrállomáshoz csatlakozva. A küldetés alatt az amerikai űrhajósok folytatják az űrállomás szerkezetének további építését: egy több mint 16 tonnás szelvényt, valamint napelemeket és antennákat illesztenek az űrállomáshoz. A munkálatok elvégzéséhez háromszor kell űrsétát tenniük.

Lövészárokláz Magas lázat, vérszegénységet és halált okozhat egy új baktériumtörzs, amely orvosi körökben komoly aggodalmat váltott ki. Amerikai kutatók a New England Journal of Medicine-ben közzétett tanulmánya számol be egy 43 éves amerikai nőről, aki három héten át Peruban utazgatott, majd két héttel a hazatérése után a maláriához és a tífuszhoz hasonló tünetekkel szállították kórházba. A páciensnek magas láza és életveszélyes vérszegénysége volt, lépnagyobbodásban szenvedett, kiütései voltak, és nem tudott aludni sem. A kezelés hatására az asszony meggyógyult, azonban az orvosok tovább vizsgálódtak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség hasonlít ahhoz a járványhoz, amely a tizenkilencedik század végén Peruban a vasúti építőmunkások, az első világháborúban pedig az európai nyugati fronton harcoló katonák között ütötte fel a fejét. Akkor az úgynevezett lövészárokláz fertőzött tetvek által terjedt. Kórokozóját egy Alberto Barton nevű perui orvos fedezte fel, róla nevezték el bartonellózisnak. Az amerikai kutatók által most felfedezett baktérium a bartonella rochalimae újabb típusa, ami azért veszélyes, mert ha nem ismerik fel, és nem kezelik a betegség korai szakaszában, akkor halált is okozhat.

Korszerű tömegoszlatás Múzeumba küldheti a vízágyút és a gumibotot a tömegoszlató fegyverek új generációja, és előfordulhat, hogy a következő G8-csúcstalálkozón már légörvénnyel, zajágyúval és hőpuskával szerelik le a tüntetőket a Der Spiegel című német hetilap szerint. Vállalatok és egyetemi kutatóintézetek egész sora foglalkozik a "hatékony, de kíméletes" tömegoszlató eszközök fejlesztésével. A Taser nevű elektromos sokkolót már számos országban használják, hatótávolsága 10-11 méter, és nagyjából 30 másodpercre teszi harcképtelenné az eltalált tüntetőt. Az Amnesty International jogvédő szervezet 200 halálesetről tud, amelyet a Taser okozott, továbbfejlesztett változata, a Liquid Taser viszont drótok helyett vízsugarat lövellve továbbítja az áramot, és így sokkal kevésbé veszélyes. Ugyancsak bevett fegyvernek számít az LRAD (Long Range Acoustic Device) nevű, nagy hatótávolságú zajágyú, amelyet először hajókon kezdtek használni kalózok ellen. Hatásos, de nem lehet kizárni a tartós halláskárosodás esélyét. Amerikában mikrohullámú hőpuskát fejlesztenek, a fegyverrel eltalált tüntető körül hirtelen 50 Celsius-fokosra forrósodik a levegő. Több vállalat kísérletezik az úgynevezett Vortex-gyűrűs technológiával is: a gyorsan terjedő légnyomáshullámok visszaszorítják a harcias tömeget.

Figyelmébe ajánljuk