cyberhírek

  • .
  • 2007. október 4.

Tudomány

cyberhírek

STRESSZOLDÁS Egy japán cég stresszoldó tejet dob piacra: a tehenet hajnalban fejik, amikor a legtöbb melatonint választja ki, így a tej többszörös mennyiségben tartalmazza majd a stresszoldó hatású hormont.

ÁTLÁTSZÓ BÉKA Átlátszó békafajtát tenyésztettek a Hirosimai Egyetem kutatói közönséges japán barnabékából (Rena japonica). Ez az első áttetsző bőrű négylábú állatfaj, élőben tanulmányozható rajta a belső szervek fejlődése és működése.

KLÍMAVÁLTOZÁS A Föld lakosságának kétharmada azonnali cselekvést sürget a klímaváltozás megfékezése érdekében - derült ki a BBC felkérésére készült közvélemény-kutatásból. A 21 országban megkérdezett összesen 22 ezer ember 65 százaléka szerint "jelentős lépésekre van szükség, haladéktalanul".

GYORSTESZT Szingapúri tudósok olyan gyorstesztet fejlesztettek ki, amely fél óra alatt kimutatja a halálos H5N1 madárinfluenza-vírus jelenlétét. Eddig világszerte közel kétszáz ember halt meg a H5N1 miatt.

MARS-EXPEDÍCIÓ A NASA 2037-ig szeretne embert küldeni a Marsra - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal vezetője. A tervek szerint a Holdra 2020-ig ismét embert küldenek, a NASA veterán mérnököket is bevont az új Hold-programba.

MOBILTÖLTÕ A legnagyobb mobilgyártókat tömörítő iparági szervezet bejelentette, hogy a jövőben egységesítik készülékeik töltőit, így a cégek különböző telefonjainak hálózati adapterei bármely rivális termékkel működni fognak - bár azt még nem tudni, mikortól.

EVOLÚCIÓ A Harvard Egyetem kutatója szerint a mély hangú férfiaknak több a gyerekük, a basszusok evolúciós előnyt élveznek. A kutató egy vadászó-gyűjtögető életmódot élő tanzániai törzs vizsgálata során jutott erre a következtetésre.

Kisbolygókutató űrszonda A NASA Dawn (Hajnal) űrszondája elindult több évig tartó bolygóközi útjára a fő aszteroidaöv felé, melynek során részletesen felderíti a Vesta kisbolygót és a Ceres törpebolygót - adta hírül a hirek.csillagaszat.hu. A kisbolygókutató szonda többéves útjának célja a Jupiter és a Mars közötti fő aszteroidaöv nevezetes kis égitestjeinek tanulmányozása. A floridai Kennedy Ûrközpontból felbocsátott Dawn a NASA Discovery programjához tartozó tíz űrszonda kilencedik darabja.

A Dawn-szonda csaknem egy évtizedig tartó útja során 2009-ben repül el a Mars mellett, majd egy hintamanővert követően a Vesta felé veszi az irányt. Az aszteroidát 2011-ben 500 kilométerre közelíti meg, majd kilenc hónap elteltével a Ceres felé indul tovább, amelyet 2015-ben ér el, és körpályára állva csaknem a teljes felszínét feltérképezi. A Vesta kemény kőzetekből álló szikla, a Ceres pedig sok vízjeget tartalmazó, egyszerűbb felépítésű égitest.

Internetkimaradás Mianmarban A mianmari hatóságok bezáratták az internetkávézókat és megszüntették az internet-hozzáférést az országban, hogy megakadályozzák a kormányellenes tüntetők elleni brutális, halálos áldozatokat is követelő fellépésről szóló videofelvételek, fényképek és információk nyilvánosságra kerülését. A hivatalos magyarázat szerint egy tenger alatti kábel sérülése okozza a kimaradást. Eközben egy amerikai civil szervezet kereskedelmi műholdak által készített, nagy felbontású műholdképeket hozott nyilvánosságra, amelyek igazolják a szemtanúk beszámolóit, hogy számottevően nőtt a katonaság jelenléte az ország keleti részén. A felvételeken bizonyítékokat találtak arra is, hogy 18 falu gyakorlatilag eltűnt a Föld felszínéről. Beszámolók szerint az év elején a katonai diktatúra falvak egész sorát gyújtotta fel Karen szövetségi államban. A műholdképeken kitelepítések nyomai is látszanak, 31 bejelentett jogsértés helyszínéről tudtak felvételeket készíteni, és ezek 25 esetben megerősítették a túlkapásokról szóló híreket. Az American Association for the Advancement of Science (aas.org) nevű szervezet ugyanezt a technológiát használta a zimbabwei és darfuri pusztítások dokumentálására is. A műholdas felvételek megvásárlását többek között a Nyílt Társadalom Intézet (soros.org) finanszírozta.

Robotkutya Csivava méretű és küllemű robotkutyát terveznek az amerikai hadsereg katonáinak - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. A LittleDog állatszerűségére is nagy hangsúlyt fektettek a Boston Dynamics fejlesztői, bár a legfontosabb tervezői elv az, hogy a robot szélsőséges környezeti feltételek között és szélsőséges terepen is helytálljon. A szerkezetnek mind a négy lábában három motor található, beépített giroszkóp érzékeli a helyzetét, egy mozgásérzékelő rendszer a végtagok pozícióját irányítja. A robotkutyaprojekt a DARPA amerikai védelmi kutatási ügynökség megrendelésére készült. A Boston Dynamics korábban egy sokkal nagyobb termetű robotkutyát is kifejlesztett, de a BigDog lomhább és szélsőséges körülmények között ügyetlenebb utódjánál.

Médiahack volt a barcikai lelet "A feltételezések szerint akár Álmos vezér nővérének csontmaradványai is lehetnek azok a leletek, amelyekre az észak-borsodi Kazincbarcikán bukkantak rá, az úgynevezett Boszorkányszögben" - jelentette az MTI szeptember 24-én Arday Zsolt történészre hivatkozva, aki állítólag "több mint egy éve tartó kutatás eredményeképp, a leírások és egy térkép alapján tájolta be az ásatás helyét". A hírt a legtöbb internetes hírportál átvette, az MTI csak később reagáltatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóságot, ahol óriási kacsának minősítették az értesülést, a megtalált tárgyakról készült fényképeken pedig egy a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményében szereplő szkíta tükröt véltek felfedezni. Az Index nyomozása szerint a leletről nyilatkozó történész által Álmos nővéréről előadott legenda, mely szerint varázslatos tulajdonságokkal rendelkezett, sámán volt és gyógyító, teljes egészében légből kapott. Csak Koltai Róbert új, nemsokára bemutatandó filmjében, a Megy a gőzösben szerepel, amikor kisiklik egy vonat, amely egy IV. századi múmiát, a barcikai ősanyát szállítja. Koltai Róbert és fia, Koltai Gábor, a film producere nem kommentálta az egybeesést. A legutóbbi, hasonlóan sikeres médiahack egy kongói magyar törzs felfedezéséről szólt: a magyar sajtót bejáró álhírt Dezső András újságíró, az urbanlegends.hu blog egyik szerzője kreálta egy médiahackről szóló dokumentumfilm kedvéért.

Figyelmébe ajánljuk