cyberhírek

  • .
  • 2008. május 8.

Tudomány

cyberhírek

Holografikus lemez Egy amerikai kutatólabor elkészült a DVD-k utódjának szánt holografikus adathordozók első prototípusaival. Az első generációs holografikus lemezek 300 gigabyte kapacitásúak lesznek.

Új képkereső Új, intelligens képkereső rendszert mutatott be a Google egy konferencián. Az előzetes tesztek szerint több mint 80 százalékkal csökkenti a téves találatok mennyiségét a képfelismerő technológiára alapozott módszer.

Büntetőbíróság Megnyílt a londoni büntetőbíróság, az Old Bailey online archívuma: a törvényszék 210 ezer, 1674 és 1913 közötti dokumentumát digitalizálta és tette fel a világhálóra. Számos híres jogi eset, például Oscar Wilde 1895-ös perének iratai is hozzáférhetővé váltak.

Kalóztoplista Az amerikai kormány megbízásából készült legfrissebb felmérés szerint továbbra is Kína és Oroszország számít a szellemi javak legnagyobb hamisítójának, az első vonalban ott van még Argentína, Chile, India, Izrael, Pakisztán, Thaiföld és Venezuela.

Robotkarmester A Honda Asimo nevű robotja fogja vezényelni a detroiti szimfonikusok május 13-i előadását, ahol a La Mancha lovagja című musicalből ad elő dalokat a zenekar. Az előadásra minden jegy elővételben elkelt.

Génterápia Négy páciensnél volt sikeres az a génterápiás eljárás, mely egy ritkán előforduló, örökölt betegségen, a fényérzékelő receptorok károsodásával járó Leber-féle vakságon segíthet. A csaknem vak emberek látása javult - jelentette be két, egymástól független orvoscsoport egy floridai konferencián.

Elismerés Az idegen civilizációkat kutató, amerikai központú SETI idén dr. Almár Iván űrkutató-csillagásznak, a Magyar Ûrkutatási Tudományos tanács egykori elnökének ítélte az idei Giordano Bruno-emlékdíjat. Ezt a díjat minden évben az kapja, aki a legtöbbet tette a földönkívüli civilizációk tudományos kutatásáért.

Google Ocean A földfelszín (Google Earth) és az égbolt (Google Sky) után most a tengerfenék képi online feltérképezésén dolgozik a Google, jön a Google Ocean, amely a fent említett háromdimenziós navigációs megoldásokhoz hasonlóan teszi hozzáférhetővé a bolygó óceánok által borított területeit az interneten. Az alkalmazás kidolgozására a világ minden részéből meghívott oceanográfusokból álló szakértői csapatot hoztak létre. A felhasználók a híresebb víz alatti helyeket is megkereshetik majd a Google térképszoftverével. Látható lesz a tenger mélysége, és ezen a rétegen különféle adatokat lehet majd megjeleníteni, például a tengeráramlatokat, a híres hajóroncsokat, korallzátonyokat, hőmérsékleti adatokat és időjárási rendszereket. A térképet nagy felbontású fotókkal is kiegészítik. Bár a műholdas képek az egész földgolyót lefedik, a bolygónk 70 százalékát beborító vizekről nagyon keveset tudunk. A tengerfenéknek egyelőre csak kis részét térképezték fel hanglokátorral, a teljes nagy felbontású térképet egy hajóval száz év alatt lehetne elkészíteni.

Elhunyt az LSD atyja Életének 102. évében elhunyt Albert Hoffmann svájci vegyészprofesszor, az LSD feltalálója. A lizergsav-dietilamid bonyolult szerves vegyület, amelynek hatóanyaga bizonyos hallucinogén gombákéhoz, például a meszkalinéhoz hasonlít. Hoffmann a Sandoz gyógyszergyár laboratóriumában kezdett kísérletezni hallucinogén növények hatóanyagaival, az LSD-től eredetileg azt remélte, hogy személyre szabhatóan stimulálja az ember vérkeringését. Miután azonban - először véletlenül - a szervezetébe jutott a drog, megtapasztalta a módosult tudatállapot érzését, és ezután már tudatosan kísérletezett vele, elsősorban saját magán. Az LSD-t tíz évig elsősorban a pszichoanalízisben, skizofrén betegek kezelésére használták, de fájdalomcsillapítóként is alkalmazták rákbetegeknél. Az 1960-as években az LSD az ellenkultúra kedvencévé vált, Ken Kesey, Allen Ginsberg, William S. Burroughs és sokan mások az LSD-t életformájuk, művészetük részévé tették. Az USA 1966-ban betiltotta az LSD-t, és Hoffmann is elítélte széles körű "rekreációs" alkalmazását.

Kevés a blogger A UniversalMcCann amerikai médiaügynökség 2006. szeptember és 2007. június után idén márciusban harmadszor végzett a 16 és 54 év közötti aktív felhasználókra nézve reprezentatív globális internethasználati trendvizsgálatot. Az eredmények szerint a blog népszerűsége töretlenül emelkedik; a 475 millió aktív internethasználó 72,8 százaléka számolt be róla, hogy rendszeresen olvas valamilyen blogot. 45 százalék, összesen 184 millió úgy nyilatkozott, hogy ő maga is indított már blogot, ami 14 százalékos emelkedés tavaly június óta. A legmagasabb, 70 százalék feletti arányt Dél-Koreában (71,7 százalék), Tajvanon (70,9 százalék) és Kínában (70,3 százalék) mérték. A bloggerek száma szerinti listát Kína vezeti 42,5 millióval. Az Egyesült Államokban az aktív felhasználók 26,4 százaléka indított blogot, Nagy-Britanniában 25,3 százalék, Kanadában pedig 22,5 százalék. A túlnyomó többség - 63,5 százalék - személyes, naplószerű blogot vezet. A mindennapi élet mellett ugyancsak népszerű téma a zene, az informatika, a film és a televízió, illetve az utazás. A szélessávú internetezés terjedésének köszönhetően a blogokon egyre több a multimédiás tartalom; 60,6 százalék helyez el rendszeresen fotókat a blogján, 28,8 százalék tesz fel videókat, 24,3 százalék pedig zenét tölt fel. A bloggerek aránya alapján összeállított lista végén három kelet-európai ország áll. Románia 21,3 százalékkal a 27., Csehország 18,2 százalékkal a 28. helyre került, az utolsó pedig Magyarország, mindössze 7,8 százalékkal.

Háborús bűnök A War Crimes Watch List (warcrimeswatch.org) nevű, háborús bűnösöket felkutató szervezet a Facebook nevű kapcsolati háló felhasználóihoz fordult, hogy nyomára akadjon két szudáni háborús bűnösnek, adta hírül az Index a BBC nyomán. A szervezet a szudáni polgárháborúban részt vett vezetőket keres. Ali Mohamed Ali Abd al-Rahman, akit Ali Kushayb néven is ismernek, a dzsandzsauídek egyik vezetőjeként vált hírhedtté. Ahmed Harún a darfúri régióért felelős miniszter volt korábban, és szorosan együttműködött a dzsandzsauíd milíciával. A két férfit a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) 51, emberiesség elleni bűntettben találta bűnösnek. A szudáni kormány nem ismerte el az ICC döntését. A szudáni polgárháború az elmúlt öt évben körülbelül kétszázezer áldozatot követelt, és több mint két és fél millió embernek kellett elhagynia az otthonát. Az alapítvány korábban a Google Earthöt is bevetette a nyomozáshoz.

Figyelmébe ajánljuk