cyberhírek

  • .
  • 2008. május 15.

Tudomány

cyberhírek

Orangután A gyorsan terjeszkedő olajpálma-ültetvények miatt kihalás fenyegeti a világ legnépesebb vadon élő orangutánpopulációját, az indonéziai Borneó szigetén élő emberszabásúakat. Már csak 20 ezer orangután él Közép-Borneó trópusi erdeiben, míg 2004-ben a számuk még 31 ezer volt. Az indonéz hatóságok a védett területeket is megnyitják az ültetvények előtt.

Kacsacsőrű emlős Egy nemzetközi tudóscsoport elkészítette a kacsacsőrű emlős géntérképét. Az állat génjei között az ősi hüllőkre és az emlősökre jellemzőeket is találtak, ivari kromoszómái pedig a madarakéra emlékeztetnek. Az új géntérkép az emberi evolúció megértésében is segíthet.

Intelligencia Nagyszabású kanadai felmérés bizonyította, hogy a csecsemőként csak szoptatással táplált gyerekeknek később magasabb lesz az intelligenciahányadosuk, mint a tápszeren nevelkedőknek. Az továbbra sem egyértelmű, hogy önmagában az anyatejnek köszönhető-e ez az eredmény, vagy a szoptatás aktusának is.

www.manuscriptorium.com internetoldalon. A gyűjtemény létrehozásáért indított Enrich projekt keretében az európai nemzeti könyvtárak kézirat-, ősnyomtatvány-, valamint régi és ritka könyvállományának 85 százalékát teszik hozzáférhetővé a neten.

Katódsugárcső-kartell A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a nagyobb tévégyártók ellen, mert a vállalkozások a katódsugárcsövek (beleértve a színes képcsöveket és a színes képernyőcsöveket is) gyártása és forgalmazása tekintetében az európai piacra vonatkozóan összehangolták a magatartásukat 1995 és 2007 között. Az ügyben az Európai Bizottság is vizsgálódik.

Fellebbezés A Microsoft fellebbezést nyújtott be az Európai Bíróságnál a 900 millió eurós büntetés ellen, mellyel az EU versenyellenes magatartása miatt sújtotta a szoftvergyártó óriást.

Diszkriminatív magyar géntörvény Az USA szenátusa április végén egyhangúlag elfogadta a genetikai alapú diszkriminációt tiltó törvényt, amely egyértelműen megtiltja, hogy a munkaadók és az egészségbiztosítók DNS-teszteket kérjenek, illetve hozzáférjenek a dolgozóik, illetve ügyfeleik genetikai adataihoz. A magyar Országgyűlés május elején szintén egyhangúlag fogadta el a humángenetikai adatok kezeléséről szóló új törvényt, amely viszont nem tiltja ugyanezt. Az ilyen értelmű módosító javaslatokat leszavazták, az országgyűlési biztosok ellenvéleményét nem vették figyelembe. Az öröklődő betegségekre és a származásra vonatkozó adatokat közlő DNS-tesztek már néhány ezer dollárért elvégezhetők, a technológia rohamosan fejlődik, és egyre olcsóbban hozzáférhető. Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztosmár 2004-ben megfogalmazta, hogy "a majdani törvényben világosan rögzíteni kell: genetikai adatokat se a munkáltatók, se a biztosítók ne kezelhessenek. Sem önkéntes hozzájárulás alapján, se egyéb, törvényben meghatározott esetekben". A magyar törvényjavaslathoz egy fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő is ilyen értelmű módosító javaslatot nyújtott be, ám ezeket az egészségügyi bizottság nem támogatta, a parlament pedig nem szavazta meg. A május 5-én elfogadott törvényszöveg értelmében az érintett írásbeli hozzájárulásával tehát nemcsak az orvosok, hanem akár a munkaadók és a biztosítók is megkaphatják a DNS-tesztek eredményét. Bár a magyar biztosítók siettek kijelenteni, hogy jelenleg senki nem kér genetikai vizsgálatot a piacon, az új törvény nem garantálja, hogy ez öt-tíz év múlva is így lesz.

Webby 2008 Idén 12. alkalommal osztották ki a webes Oscarnak is becézett Webby-díjakat (webbyawards.com), az interaktív reklámokkal, az online videóval és a mobiltelefonos tartalomszolgáltatással együtt összesen 137 kategóriában, a zsűri és a közönség szavazatai szerint. A legtöbb díjat a Technology Entertainment Design konferencia weboldala, a ted.com nyerte - adta hírül az Index. Az Apple három közönségdíjat kapott, a New York Times pedig két közönségdíjat, és egyet a zsűritől is. A legfontosabb, "best practices" díjat sorozatban harmadszor is a Flickr képmegosztó kapta a zsűritől, a közönségnél viszont a Digg hírgyűjtő oldal diadalmaskodott. A Flickr kapta a legjobb online közösség díját is. Az év embere Stephen Colbert amerikai humorista lett, aki saját wikipediát indított, Google-bombázással megpróbálta elérni, hogy az ő oldalát adja ki a kereső a "greatest living American" (a legnagyobb élő amerikai) keresőszóra, és online elnökjelölti kampányt indított, hogy bekerüljön a Fehér Házba. A blogok közül üzleti kategóriában az Alphaville, személyes kategóriában pedig a PostSecret diadalmaskodott, a humoros oldalak versenyét pedig sorozatban negyedszer nyerte meg a The Onion. A legjobb közösségi oldalnak a szakma a Flock közösségi böngészőt választotta, a felhasználók pedig a Facebookot; a legjobb magazinweboldal a National Geographicé lett; a mozifilmek oldalai között pedig a Simpsonsét szerette a zsűri és a közönség is.

Ûrhajós kerestetik Ûrhajósokat keres az európai űrügynökség, a European Space Agency (ESA) - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. A jelentkezők közül kiválasztottak akár a Holdra is mehetnek majd. Az európai szervezetnek jelenleg csupán nyolc asztronautája van, átlagéletkoruk 50 év. Az ügynökség négy új, 27-37 év közötti űrhajóssal frissítené az állományt. A posztokra mérnöki és tudományos feladatokra alkalmas szakértőket és tapasztalt pilótákat keresnek, a kiválasztottak 2009 elején az ESA kölni központjában kezdhetik meg a kiképzést. Az űrhajósoknak a Nemzetközi Ûrállomáshoz (ISS) indított küldetéseken kell helytállniuk, később pedig akár egy esetleges Holdra szálláson is részt vehetnek. Áprilisban Japán űrügynöksége is űrhajóstoborzásba kezdett, a NASA pedig nagyjából egy tucat újoncot tervez felvenni a következő évben.

Ûrfelvétel a Nagris pusztításáról A NASA Terra nevű műholdjának közepes felbontású képalkotó spektroradiométere (MODIS) a katasztrófa előtt és után is készített felvételeket a Nagris trópusi ciklon sújtotta vidékről Burmában. Az április 15-i felvételen a folyók és tavak körvonala élesen kirajzolódik, míg a május 5-én készített felvételen már az egész tengerpartot elárasztotta a víz.

Figyelmébe ajánljuk