cyberhírek

  • .
  • 2008. június 5.

Tudomány

cyberhírek

Portálper A belga lapkiadókat tömörítő Copiepresse szervezet ötvenmillió eurót követel a Google-tól, mert szerintük megsértette a szerzői jogaikat azzal, hogy a Google News hírgyűjtő oldalára kitette a lapok szalagcímeit és a belga hírportálokra mutató linkeket.

Videóper A Viacom egymilliárd dollárra perelte be a Google tulajdonában lévő YouTube videómegosztót szerzői jogainak sok százezer rendbeli megsértése miatt. A YouTube ma már szűri a jogvédett videókat, ám a további korlátozásokat az online szólásszabadság korlátozásának tartaná.

Sivatagosodás Elsivatagosodik a Duna-Tisza közötti Homokhátság, veszélybe kerültek a kisebb tanyasi gazdálkodók, mivel a terület egyre jobban kiszárad. A harminc évvel ezelőtti állapothoz képest több millió köbméter víz hiányzik, a felszín alatti vizek szintje folyamatosan csökken.

Géntérkép Holland tudósok elkészítették az első női géntérképet. A Leideni Egyetem kutatói egyik kolléganőjük teljes genetikai kódsorrendjét leolvasták. Eddig csak férfiakról készült teljes egyéni géntérkép, a kutatók a nemek arányán akartak javítani.

Kőkorszak Pattintott kőeszközöket és a Közel-Keletről rég kipusztult állatok csontjait találták a régészek abban az őskori cseppkőbarlangban, amelyet szennyvízcsatornát építő munkások fedeztek fel véletlenül Izrael nyugati részén.

Fájlcsere Szerzői jogvédő szervezet bénította meg túlterheléses támadással az egyik legálistartalmakat kínálóvideoblog-szájt szervereit Amerikában. A jogtiszta tartalmakat szolgáltató torrentszerver, a Revision3.com üzemeltetői az FBI-hoz fordultak.

Videojáték mint terrorfenyegetés A Fallout 3 című videojáték egyik látványterve volt a lerombolt Washingtont ábrázoló kép, amit az FBI egy titkos al-Káida-fórumon talált, és a szakértők azt gondolták, egy nukleáris támadást előkészítő terv része - adta hírül az Index. Az amerikai kormány megbízásából internetes terroristafórumok után kutató SITE Intelligence Group nagy fogásról számolt be: sikerült bejutniuk két, az al-Káidához közeli, jelszavakkal védett titkos oldalra. Az al-Ekhlaas és al-Hesbah nevű fórumokon a terrorszervezetet támogató felhasználók amerikai és brit célpontok elleni nukleáris csapás lehetőségéről és kockázatairól beszélgettek. A beszélgetések archívuma mellett bizonyítékként többek között egy képet találtak a SITE hackerei, ami az atomcsapás által lerombolt Capitoliumot és Washingtont ábrázolja. A láthatóan számítógéppel manipulált képről úgy gondolták, terroristák készítették propagandacéllal, az al-Káida követőit lelkesítve a nyugati célpontok elleni támadásokra. Így is járta be a kép a világsajtót az FBI közleménye, majd a Reuters és AFP hírügynökségek jóvoltából. Aztán kiderült, hogy valójában a Fallout 3 című, Mad Max-es hangulatú videojáték egyik előzetes látványterve, a játék weboldalán is megtekinthető a letöltésre ajánlott grafikák között.

Alkotmányellenes megfigyelés Az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), szerintük ugyanis alkotmányellenes és több alapjogot is sért az elektronikus hírközlésről szóló törvény. A törvény előírása szerint a telefontársaságoknak és internetszolgáltatóknak a vezetékes és a mobiltelefonos beszélgetések, valamint az online kommunikáció valamennyi forgalmi adatát rögzíteniük kell. A TASZ azonban úgy véli, hogy a szabályozás sérti az információszabadságot és a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, valamint a gyülekezési szabadságot, illetve a magánlakás és magántitok védelméhez való jogot. A TASZ lényegében azt kifogásolja, hogy a forgalmi adatok segítségével pontosan nyomon lehet követni, hogy telefonon ki kivel, milyen időpontban, mennyi ideig vagy milyen gyakran érintkezik. A jogvédő szervezet szerint ezekből az adatokból jól feltérképezhetők a kapcsolatok, a kommunikáció gyakoriságából következtetni lehet a kapcsolatok intenzitására, az időpontból pedig a kapcsolatok minőségére és a részt vevő felek életmódjára, szokásaira. A mobiltelefonok földrajzi helyzetét jelző adatok pedig városi környezetben nagy pontossággal mutatják a telefonhasználók tartózkodási helyét.

Jeget találhatott a szonda Nem kizárt, hogy a vízjég és közvetetten az egykori élet nyomait kereső, a múlt héten landolt Phoenix Mars-szonda közel jár első nagy felfedezéséhez: a NASA legutóbb közölt felvételein érdekes felület látható az űrszonda alatt, amely akár vízjég is lehet - adta hírül az [origo]. Az egyik lehetőség, hogy egy eredetileg is a felszínen lévő kődarab lehet a képződmény. A másik, hogy a hajtómű a felszíni takaró anyagát elfújta, és az alatta lévő jégréteg vált láthatóvá. A forma alapján nem sikerült közelebb kerülni az eredet megállapításához, ilyen alakzatok ugyanis mind jégen, mind pedig idős, erodált kőzeteken kialakulhatnak. A Phoenix alatti jéggyanús képződményt "Hókirálynőnek" nevezték el. A szonda megkezdte a próbafúrásokat, a következő három hónapban mintákat vesz a talajból, és kémiailag elemzi őket. A vegyelemzés dönti majd el, tényleg talált-e jeget.

Adatbányászat a kampányban Az amerikai választási kampány finiséhez közeledve Barack Obama összetett adatbányászati módszereket alkalmazva próbálja elérni a potenciális támogatókat - adta hírül az Agent Portál. A prediktív előrejelző szoftverre építő mikrotargeting módszer a választók lehető legaprólékosabb szegmentálását célzó adatbányászati technikákat alkalmazza az egyéni választók viselkedésének pontos feltérképezése és a potenciális szavazók felkutatása érdekében. A módszer először 2004-ben, George W. Bush elnökválasztási kampányában kapott szerepet: segítségével Iowa államban a potenciális Bush-támogatók 92 százalékát, Floridában 84 százalékát érték el. Obama kampányában a Strategic Telemetry politikai tanácsadó cég az SPSS Predictive Analytics szoftverével mikrotargetál. A prediktív elemző szoftverrel támogatott kampányok hatékonysága a potenciális és bizonytalan szavazókat személy szerint legjobban érdeklő kérdésekről megfogalmazott és célzottan eljuttatott üzenetek megfelelő eszközökkel történő kommunikálásában rejlik. A Strategic Telemetry több mint 34 milliós demokrata szavazótábort térképezett fel, és közel 24 millió bizonytalan szavazóról rendelkezik személyes információkkal.

Figyelmébe ajánljuk