cyberhírek

  • *
  • 2008. szeptember 4.

Tudomány

Internetfüggőség A 18 éven aluli kínai internetezők tizede, nagyjából négymillió felhasználó súlyos internetfüggőségben szenved - jelentette ki a kínai kormány illetékese. A függőség fő oka a politikus szerint az egészségtelen online játékokban keresendő, amik erőszakot és pornográfiát árasztanak. Zombigazda Százezer zombigépből álló hálózatot üzemeltetett és adott bérbe spammereknek az a brazil férfi, akit most állítanak bíróság elé New Orleansban.
A 35 éves Leni de Abreu Neto és holland tettestársa, a 19 éves Nordin Nasiri állítólag 25 ezer eurót kért a vírussal fertőzött gépekből álló sereg használatáért.

Facebook Mark Zuckerberg vezérigazgató bejelentése szerint a világ legtrendibb közösségi oldala, a Facebook túllépte a százmillió aktív felhasználót. A négy éve, harvardi egyetemisták hálózataként indult oldal havi 140-150 millió látogatójából ma már kevesebb mint negyvenmillió érkezik amerikai címről.

Emberkísérlet Egy egész hétre vízbe és teljes semmittevésbe merül 15 moszkvai önkéntes, hogy a segítségükkel orvosbiológusok kikísérletezzék, melyek az optimális módszerek az űrhajósok izomtónusának fenntartására a súlytalanságban.

Emlékhely Történelmi emlékhellyé nyilvánították a világ első atomreaktorát; az amerikai Washington államban levő létesítmény szolgáltatta a plutóniumot az első atombomba-robbantáshoz 1945. augusztus 6-án.

Olvadás A műholdas megfigyelés kezdete óta idén nyáron tapasztalták az Északi-sarkvidék jégmezőinek második legnagyobb mértékű olvadását. A jégzsugorodásmaximuma szeptember közepére várható, és lehet, hogy meghaladja a tavalyi rekordot.

Eszközhasználat A neandervölgyi ember kőszerszámai semmivel sem voltak rosszabbak, mint a Homo sapiens korai eszközei. Ezt a következtetést vonták le brit és amerikai kutatók, akik újraalkották és összehasonlították a két faj kőszerszámait.

Goldenblog 2008 Negyedszerre osztották ki a HVG által fémjelzett Goldenblog díjat - adta hírül az [origo]. A verseny abszolút győzteséül a Serbia Insajd blogot választotta a zsűri. Idén először külön mezőnyben indultak a nagy híroldalak támogatását élvező, komoly látogatottsággal rendelkező blogok. A mainstream mezőny első helyét egy politikai blog, az anyázásmentes közbeszéd meghonosításával próbálkozó Konzervatórium kapta meg. A nyomtatott újságból portállá és bloggá váló Reakciót a dobogó második helyére szavazták fel az olvasók. A kiállításmegnyitók smúzolós világát mutatja be társadalomtudományi igényességgel a kulturális blogok kategóriáját megnyerő Ingyenpia. A megnyitók svédasztalait szemügyre vevő csapatot az utcai divattal foglalkozó Art and Style követi. Színes technikai híreket és remek trükköket kínál olvasóinak a verseny IT-kategóriáját megnyerő Kocka blog. A helyi információkkal foglalkozó kategóriában a debreceni közállapotokat kíméletlenül kritizáló Basahalom kapta az első helyet. A korábban énblogokról szólónak sejtett Kompley kategóriát az ország egyik legjobb kulturális blogja, a Judapestnyerte el. A természetfotótól a fekete-fehér művészeti alkotásokig terjednek a fotó kategóriát megnyerő nagybányai fotós, Hajdú Tamás képei.

Szavazni játékkonzolon A Microsoft és a Rock the Vote partnerkapcsolata révén az Xbox 360 felhasználói a konzol segítségével regisztrálhatnak az amerikai elnökválasztás szavazására, próbaszavazáson vehetnek részt, és elmondhatják véleményüket az elnökjelölteknek az Xbox LIVE rendszerében. A 45 milliós fiatal korosztály demokratikus részvételét elősegítő Rock the Vote a játékkonzolok segítségével is megpróbálja elérni a fiatal szavazókat.

Radioaktív a cigaretta Az Alekszander Litvinyenko meggyilkolásához is használt polónium-210-es radioaktív izotópot tartalmaz a dohány, írta a Népszabadság az American Journal of Public Health című szaklapban megjelent tanulmány alapján. Az orvosi folyóirat publikációja szerint a dohánygyárak már 1960-ban is tudták, hogy a dohány radioaktív, de mivel nem tudták megoldani a problémát, inkább a szőnyeg alá söpörték. A dohánygyárak több módszerrel is próbálkoztak, hogy kimossák a radioaktivitást a dohányból, de 1975-ben feladták a kísérletezést, mert a radioaktivitással együtt minden aroma és illatanyag is eltűnt. Mindeközben a dohány radioaktivitása nem számított titoknak, a polónium jelenlétét magyar dohányzáskutatók is folyamatosan vizsgálják. Napi 16 szál cigarettával és a sugárzó anyag 20 százalékának belégzésével számolva egy dohányost egy évben 0,1-0,3 msievetnyi háttérsugárzás ér - ez nagyjából megegyezik a csernobili baleset által okozott pluszterheléssel.

Mikrocsippel az emberrablók ellen A gazdag és középosztálybeli mexikóiak annyira félnek az emberrablások számának növekedése miatt, hogy dollárezreket költenek apró, a bőrük alá ültetett műholdas jeladókra, amelyek segítségével akár egy autó csomagtartójában is megtalálják őket, adta hírül az Index a New Scientist nyomán. 2004 és 2007 között a hivatalos statisztikák szerint negyven százalékkal nőtt az emberrablások száma Mexikóban. Tavaly 751 emberrablást jelentettek be, de egy kutatóintézet adatai szerint a valós szám hétezer körül lehet. A Xega biztonsági vállalat a társadalmi felháborodást és félelmet kihasználva dobott piacra egy nyomkövető mikrocsipet, amiből már több mint kétezer darabot adtak el. A vállalatnál egy kristálytokba zárt, rizsszem méretű és alakú jeladót fecskendeznek a kliens testébe. Legtöbben a karjukba kérik a beültetést, a bőr és az izom közötti részbe, ahol nem látszik. A jeladó egy nagyobb GPS-eszközhöz kapcsolódik, amit a kliens magánál tart. Ha bajba kerül, megnyom rajta egy pánikgombot, és onnantól kezdve a cég észleli a tartózkodási helyét. A technológia bírálói szerint az eszköz csak kicsit jobb, mint az autókba szerelhető álriasztók, ugyanis a bőr alá ültetett apró jeladó önmagában semmire sem jó, a külső eszközt viszont az emberrablók könnyedén észrevehetik és megsemmisíthetik. A csipet négyezer dollárért ültetik be, a nyomkövető szolgáltatás éves díja további kétezer-kétszáz dollár évente.

Figyelmébe ajánljuk