cyberhírek

  • .
  • 2008. november 13.

Tudomány

Az elnök embere A Google vezérigazgatója, Eric Schmidt Barack Obama mellett kampányolt, a választások óta pedig a politikus gazdasági tanácsadója, de nem szándékozik formális szerepet vállalni a leendő Obama-kormányban. Válságtünetek Társadalomkutatók szerint válság idején többen lesznek öngyilkosok, kevesebb fiú születik, jobban fogy a hashajtó, a puska és a rizs, a széles csípőjű nő lesz az ideál, és hosszabb lesz a szoknya. Felmelegedés Amióta emberi civilizáció létezik, vagyis az elmúlt ötezer év alatt sosem volt a Földön olyan hirtelen felmelegedés, mint az utóbbi 50 évben. Ezt a Cornell Egyetem kutatói állapították meg az Atlanti-óceán északi vizeinek ökoszisztémáit tanulmányozva. Féregjárvány Vakságot vagy tüdőtrombózist okozó férgesség ütötte fel a fejét Szlovákiában.
Az egzotikus kórokozó valószínűleg a klímaváltozás hatására került ide, és szúnyogok terjesztik. Emberben még ritka, de a kutyák 30 százaléka már fertőzött.

Vérmételykór A vérmétely nevű veszélyes parazita hordozására képes trópusi csigafaj első európai megtelepedéséről számoltak be járványügyi kutatók. Az egzotikus tányércsigafaj populációjára véletlenül bukkantak rá Romániában, alig 50 kilométerre a magyar határtól.

Méhpusztulás Egyelőre ismeretlen okból egy év alatt kipusztult Nagy-Britannia méhállományának csaknem egyharmada. A kutatók még csak találgatják, mi áll a "kolónia-összeomlás rendellenesség" nevű jelenség hátterében.

Biodízel Patagóniában találtak egy gombafajt, amely a növényi hulladékból közvetlenül dízelt állít elő. A gombából a dízel páraként távozik, amit könnyebb tisztítani és tárolni, mint a folyadékot.

Szupersör A texasi Rice University kutatói olyan sör előállításával kísérleteznek, ami lassítja az öregedés folyamatát. A vörösbor öregedésgátló hatóanyagát, a resveratrolt vinnék be a sörbe génmanipulált élesztőgombával.

Emléktörlés és szellemkatona Dr. John Parmentola, az amerikai hadsereg egyik kutatási részlege, a Research and Laboratory Management vezetője bejelentette, hogy biztató eredményeket értek el az emlékek manipulálása terén, a technológiát harctéri traumák törlésére lehet majd használni. Az évi 750 millió dolláros keretből gazdálkodó szervezet egy másik projektje a gondolattal irányított fegyverek fejlesztése. A katona gondolatát egy szerkezet elektromos impulzussá alakítja, majd azt továbbítja a fegyverhez. Ezzel a technológiával akár szavak nélkül is kommunikálhatnak egymással egy kommandó tagjai. Parmentola beszélt egy olyan orvosi fejlesztésről is, amivel a szervezet pótolni tudna elveszett testrészeket, gyakorlatilag újranövesztve az adott végtagot vagy belső szervet. Szintén izgalmas projekt a kiképzőprogramokban vagy az ellenség megtévesztésére használható, fotorealisztikus hologramkatonák fejlesztése. A hologramokat irányító mesterséges intelligenciákat a Pentagon tervei szerint online univerzumokban fogják tesztelni.

Hackertámadás A Barack Obama és a John McCain főhadiszállásán működő számítógépeket feltörték a kampány során - adta hírül az Index a Newsweek nyomán. A behatolásra nyáron került sor, és csak annyit lehet tudni, hogy egy idegen állam vagy illetéktelen szervezet próbált bejutni a gépekre. Az amerikai hatóságok állítólag tudják, hogy ki volt a behatoló, de nem adnak ki információt a kilétéről, még arról sem, hogy melyik országból indult a támadás. A CNN forrásai szerint a behatoló komoly szakmai tudással bírt, célja a jelöltek politikai terveinek, lényegében Amerika későbbi irányvonalának feltérképezése volt.

Bush cenzúrázta a tudományt Nyílt levélben üdvözölte Barack Obama választási győzelmét 75 Nobel-díjas amerikai tudós. A kutatók szerint George W. Bush ideológiai alapon döntött tudományos kérdésekről, bürokratái pedig cenzúrázták a tudományos jelentéseket például a klímaváltozás és az őssejtkutatás kérdéskörében. Emiatt rengeteg időt elvesztegetett az ország, miközben új energiatermelő módszereket és gyógymódokat lehetett volna kifejleszteni. Egy idei felmérés szerint az amerikai környezetvédelmi ügynökség tudósainak kétharmada panaszkodott, hogy a politika befolyásolja a munkáját. A hivatalnokok a saját szájízük szerint változtatták meg biológusok jelentéseit kihalás szélén álló fajokról, vagy a levegő minőségéről. Obama viszont már a kampányában kinyilvánította, hogy nincs kétsége afelől, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás egyik fő oka. Az USA szén-dioxid-kibocsátási szintjét 2050-re 80 százalékkal az 1990-es szint alá vinné, és bevezetné a kibocsátási kvótákat.

Nanobama A Michigani Egyetem mérnökei nanolitográfiás eljárással készítették el a megválasztott amerikai elnök portréját. Egy nanobama 150 millió nanocsőből áll, és fél milliméter átmérőjű. A nanobamákkal a tudomány fontosságára kívánták felhívni a politika figyelmét a kutatók.

Baráti kölcsön Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre nagyobb tömegeket vonzanak azok a közösségi szájtok, amelyeken az emberek egymásnak tudnak kölcsönadni. Januárban itthon is elindul egy hasonló elveken működő oldal, a Noba.hu, amely teszt üzemmódban már most is elérhető - adta hírül az Index. A vállalkozás mögött részben az iWiW egyik alapítója áll. Eredeti szándékaikat azonban egyelőre keresztülhúzta a PSZÁF: bár az EU számos országában, Franciaországtól Hollandián át Lengyelországig már működnek hasonló oldalak, nálunk nem lehetne kamatra kölcsönadni. Így egyelőre marad a tényleg baráti és a karitatív kölcsön. A Noba azokat hozza majd össze, akiknek pénzre van szükségük azokkal, akik kölcsönt tudnak adni. A közösségi hitelezés lényege, hogy az ügyletben részt vevők döntik el, milyen összeget, mekkora kamattal, kinek adnának kölcsön, illetve a másik oldalról, mekkora összeget, mekkora kamattal akarnak kölcsönkérni. Az első ilyen szájt az angol Zopa volt, a legnagyobb forgalmat amerikai oldalak - a Virginmoney és a Prosper - bonyolítják.

Figyelmébe ajánljuk