cyberhírek

  • .
  • 2008. december 4.

Tudomány

Sikertörténet Milliomos lett az iPhone-os bűvös kocka félig magyar származású fejlesztője: Steve Demeter az Apple okostelefonjára készült 5 dolláros játékával 250 ezer dollárt keresett. A programozó otthagyta banki állását, és saját játékfejlesztő céget alapított. Ûrcsótányok A világűrből visszatért csótányok több száz utódát engedik szabadon Voronyezs közelében.
A napokban befejeződött az a kísérlet, amelyet a voronyezsi egyetemen végeztek vörös csótányokkal, azt vizsgálva, milyen hatással van a súlytalanság a rovarok embrionális fejlődésére és szaporodási képességeire.

Kivégzés Pekingben kivégeztek egy kínai tudóst, akit azzal vádoltak, hogy katonai jellegű információkat, egyebek mellett rakétatervekről készült másolatokat adott át Tajpejnek. Az 59 éves biokémikus mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Ítélet Egy Los Angeles-i bíróság bűnösnek találta azt a 49 éves amerikai nőt, aki a MySpace-en nem létező fiúnak adta ki magát, majd érzelmileg kihasznált egy 13 éves lányt, aki öngyilkos lett. A bűnösnek talált nőt akár három évig tartó börtönbüntetésre és háromszázezer dolláros pénzbüntetésre is ítélhetik.

Holdtérkép A már több mint egy éve a Hold körül keringő Chang'e-1 (Holdistennő) kínai űrszonda elkészítette az égitest felszínének eddigi legrészletesebb, 38 millió négyzetkilométert lefedő térképét. A szonda a Hold felszíne felett 100 kilométer magasan húzódó poláris körpályán kering, és ott készíti felvételeit.

Robotszínészek Oszakában robotszínészek debütáltak egy színházi produkcióban. A közeli jövőben játszódó darabban a drámai konfliktus abból alakul ki, hogy egy fiatal pár két háztartási robotja közül az egyik elveszti a motivációját.

Meteorit Amatőr csillagászok keresik a múlt héten Kanada fölött felrobbant meteorit maradványait. A meteorit hétszáz kilométeres sávot világított be majdnem nappali fénnyel, amikor a levegőben darabjaira robbant.

Óriástakaró Több mint másfél méter vastag jégréteget védtek meg az olvadástól milánói tudósok egy négy milliméter vastag anyaggal az Alta Valtellina sírégió egyik gleccserén. A 2750 méter magasan elhelyezett óriástakaró május óta védte a jeget a napsugaraktól. Az őszi első hó megérkezése után szedték fel a milánói egyetem munkatársai. Számításaik szerint az Ice Protector nevű anyagnak hála 1,9 méteres jégréteg menekült meg az olvadástól, a lombardiai Valtellina-völgy pedig a lezúduló olvadékvíztől. A kutatók szerint az első tavaszi-nyári szezon tapasztalatai arra utalnak, hogy a technológia életképes, és az egész alpesi régióban alkalmazható lenne a gleccserolvadás megfékezésére. Az Alpok vidékére az átlagosnál erősebben hat a globális felmelegedés. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) elemzése szerint a gleccserek világszerte gyorsuló ütemben olvadnak. Európában az Alpokban és a Pireneusokban a legrosszabb a helyzet. A gleccserolvadási ráta az 1980 és 1999 közötti időszakban mért évi átlag 30 centiméterről 2006-ra 1,5 méterre emelkedett. A chilei Echaurren Norte gleccseren kívül egy sincs az egész világon, amelynek vastagodik a jégpáncélja, a leggyorsabban olvadó gleccser, a norvég Breidalblikkbrea pedig egy év alatt 3,1 méterrel húzódott vissza.

Agyszimulátor Az emberi agy működési mechanizmusát leképező számítógépet fejleszt az amerikai védelmi minisztérium támogatásával az IBM. A Pentagon fejlesztési ügynöksége, a Darpa ötmillió dollárral (egymilliárd forint) támogatja a kutatási programot, amelyben az IBM mellett öt egyetem is részt vesz. A cél egy olyan elektronikus rendszer kifejlesztése, amelynek áramkörei az agyműködés mechanizmusa alapján dolgoznak. Az agyszövet minden egyes négyzetcentiméterén 10 milliárd idegsejt (neuron) és idegsejt-kapcsolódási pont (szinapszis) van. A technikai fejlődés most jutott el odáig, hogy ez reprodukálható. A munkában számítógép-szakértők és az idegrendszert kutató tudósok vesznek részt, akik a szuperszámítógépekkel, illetve az egyszerűbb agyfelépítésű állatokkal végzett biológiai kísérletek eredményeit próbálják meg ötvözni. A szuperszámítógépek már ma képesek utánozni apró emlősök agyműködését, tavaly például egy egér agyát szimulálták az IBM-féle BlueGene géppel. A biológusok az állati idegrendszerről felhalmozott tudást viszik a projektbe. A távlati cél egy olyan rendszer kidolgozása, amelynek az intelligenciája felér egy macskáéval.

Savasodó óceánok Az óceánok vize tízszer gyorsabban savasodik, mint eddig feltételezték a szakemberek - állapította meg egy amerikai tanulmány. Eszerint a globális felmelegedés következtében sokkal nagyobb veszélyben vannak a kagylók, korallok, algák, amelyeknek pedig kulcsszerepük van az ökológiai egyensúlyban. Az eredmény meglepte a tudósokat, mert eddig azt hitték, hogy a légkörnek az emberi tevékenység következtében növekvő szén-dioxid-tartalmát a tengerek gond nélkül elnyelik.

EMLÉKMEGOSZTÁS A NETEN Új közösségi tér nyílt az interneten: a futrinka.hu honlapon megoszthatjuk egymással személyes és/vagy társas emlékeinket, beléphetünk egymás privát vagy közös élményeibe, képekkel, szövegekkel gazdagíthatjuk azokat. A kollektív emléktárban regisztráció után lehet kapcsolódni mások történeteihez vagy elkezdeni a sajátunkat.

Gesztusvezérlés A november közepén tartott Monaco Media Forum 2008 nevű rendezvényen mutatta be a Los Angeles-i székhelyű Oblong Industries nagy visszhangot kiváltott fejlesztését, a g-speak nevű rendszert, mely gyakorlatilag azt a gesztusokkal irányított számítógépes platformot jelenti, amit a Különvélemény című filmből (Philip K. Dick novellája alapján Steven Spielberg rendezte 2002-ben) ismerhetünk. Az Oblong az MIT Media Labjából nőtt ki, és munkatársai a Minority Report forgatásakor Steven Spielberg szaktanácsadói voltak - adta hírül az IT.café. A most bemutatott rendszert a mérnökök térbeli operációs környezetnek hívják (spatial operating environment - SOE), melynek fejlesztését az MIT-n már az 1990-es évek elején elkezdték. Az irányító kesztyű segítségével háromféle módon lehet parancsokat kiadni: a kéz helyzetével, mozgatásával, illetve rámutatással. Hasonló, ám korántsem ennyire kiterjedt fejlesztéseket mások is mutattak már be: a Toshiba a nyáron állt elő egy gesztusvezérelt megoldással, és a német Fraunhofer Intézet is közzétette már az úgynevezett iPoint Presentert, amely abban különbözik a g-speaktől, hogy nem kell hozzá speciális kesztyű. A kutatók szerint főleg nagy adattárak elemzésénél használható egy ilyen rendszer, és hatékony lehet többfelhasználós alkalmazásoknál. A platformot óriáscégeknél, kormányzati szerveknél és néhány egyetemen már használják, többek között pénzügyi szolgáltatásokra, hálózati központokban, logisztikai feladatokra, orvosi képalkotásra.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.