cyberhírek

  • .
  • 2009. november 12.

Tudomány

Szinkrontolmács Valós idejű fordítószemüveget fejleszt a japán NEC elektronikai vállalat. A tolmácsgép egy szemüvegre szerelt parányi kijelzőből és a felhasználó derekára erősített központi egységből áll, amely szerverről kapja a gépi fordítást. Bántalmazás A kínai egészségügyi minisztérium megtiltotta az internetfüggőkkel szemben a testi fenyítés használatát.
A legújabb irányelvek szerint a káros szenvedélyről való leszoktatás a világháló helyes használatának bemutatásával érhető el.

Warezoldalak Nem hatotta meg a kalózokat, hogy a legnagyobb torrentoldalak fenntartóit börtönbe küldi a bíróság: a McAfee számítógép-biztonsági cég felmérése szerint idén nyáron megháromszorozódott az új warezoldalak és fájlcserélő hálózatok száma.

Abortusz Abortuszellenes aktivisták által árult termékeket tiltott le kínálatából az eBay online aukciósház. A cég azt kifogásolja, hogy az aktivisták egy amerikai abortuszdoktor meggyilkolásával vádolt társuk bírósági védelmére gyűjtenek.

Géntérkép Nemzetközi összefogással leírták a háziló genetikai állományát, és összehasonlították az emberi genommal. A kutatók szerint a háziló genomjának több szakasza nagyon hasonlít az emberére, ezért az a háziasítás folyamatának feltárása mellett az emberi betegségek tanulmányozására is lehetőséget ad.

Ûrliftverseny Egy versenyző már biztosan ott van azon az idei versenyen, amin az űrliftek készítéséhez szükséges technológiákat versenyeztetik. A LaserMotive robotja majdnem egy kilométert mászott felfelé egy helikopterről lógó kábelen.

Anyanyelv Német kutatók hatvan újszülött sírását elemezve arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a német babák másképp sírnak, mint a franciák. Az újszülöttek ugyanis már az anyaméhben elkezdik a nyelvtanulást.

Naperőmű az űrben A japán kormány és a JAXA, a japán űrhivatal űrbe telepített naperőművekkel oldaná meg az ország energiagondjait. Japán hagyományosan élen jár az alternatív energiaforrások kiaknázásában, mivel saját természeti kincsei roppant szegények energiahordozókban, és nagyon erősen függ az olajimporttól. A Space Solar Power System (SSPD) tervein már 1998 óta dolgozik egy 130 tudósból álló csapat. Az SSPD rendszer naperőművei óriási, több négyzetkilométeres napelemtáblákat alkalmaznának a napenergia begyűjtésére, ami az űrben nagyjából ötször erősebb, mint a Föld felszínén. A begyűjtött energiát aztán lézerrel vagy mikrohullámon küldenék le a földfelszínre, ahol tengeri bázisokra épített óriási parabolaantennákkal fognák be az űrből érkező, tökéletesen környezetbarát áramot. Az első, 10 megawattos prototípust 2020-ban juttatnák fel az űrbe, a második hullámban ezt váltja majd fel egy 250 megawattos, és végül 2030-ban a végleges, egy gigawattos, egy közepes méretű atomreaktor teljesítményével rendelkező erőmű.

Naperőmű a Szaharában Tizenkét európai, többségében német cég megakonzorciumot alapított arra, hogy a Szaharában felépített naperőművekkel termelt áramot szállítsanak Európába. A sivatagban felállított naperőművek 2050-re kétbillió euró értékű elektromos áramot termelhetnének. ADesertecIndustrial Initiative(DII) nevű csoportot a világ legnagyobb viszontbiztosító társasága, a Munich Reszervezte, és 240 milliárd eurós költséggel szeretné felépíteni a Szaharában azokat az erőműveket, amelyek a napsugárzást tükrökkel összegyűjtik, és elektromos áramot termelnek a segítségével. Az így fejlesztett elektromos áram a DII tervei szerint az afrikai sivatagon és a Földközi-tengeren átívelő hálózaton keresztül jutna el Európába. A koncepció nem újdonság, hasonló naperőművek működnek Észak-Afrikában, Spanyolországban és a kaliforniai Mojave sivatagban is, a Desertec azonban nagyságrendekkel ambiciózusabb az eddigi kísérleteknél. Az egyenként 1 gigawattos naperőművek csaknem ötöd Magyarországnyi, összesen 17 000 négyzetkilométernyi területet foglalnának el a Szaharában. (A naperőművekről lásd korábbi cikkünket: Tüzesen süt le, Magyar Narancs, 2009. szeptember 24.)

Nanomedicina Miután aprócska műanyag szemcséket fecskendeztek be gerincsérült patkányokba egy kísérleti kezelés során, az állatok visszanyerték mozgásképességüket, és elkerülték a másodlagos idegkárosodást is, amely gyakran követi az ilyen jellegű baleseteket - közölték amerikai kutatók a Nature Nanomedicine című szaklapban. A kísérleti kezelés részeként vízoldhatóvá tett műanyag szemcséket, úgynevezett kopolimer micellákat alkalmaztak, melyek a sérült idegszálakhoz tapadtak, és megelőzték a gyulladást, amely további károkat okozhat a környező idegekben. A kopolimer micellákat már három évtizede alkalmazzák gyógyszerek célba juttatására az orvoslásban, most a megsérült idegszálakat javították ki segítségükkel.

Az év környezetfotója Kihirdették az év környezetfotóinak meghirdetett Prix Pictet fotóverseny idei győzteseit. A két éve alapított díj zsűrijének tiszteletbeli elnöke a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan, a versengés célja az, hogy globális környezeti problémákra hívja fel a figyelmet. Idén vizes téma nyerte a százezer svájci frankos fődíjat: a brit Nadav Kander a kínai Jangce folyóról készített fotósorozatával győzött. Az Edward Burtynksy által jegyzett Kőfejtők című sorozat (képünkön) azt mutatja be, hogyan alakítják át az ipari folyamatok a természetet.

Emberszabásúak Egyetemek, kutatóintézetek jelentkezését várja Kína az első robotolimpiára, amit 2010-ben rendeznének meg. Két kéz és két láb az alapfeltétel a részt vevő robotok számára, kerekek alkalmazása tilos. A tervek szerint 16 sportágban csapnának össze a humanoid robotok, ezek között lenne a hagyományos emberi sportokra emlékeztető, mint az atlétika vagy a foci, de olyanok is, mint a takarítás vagy a koktélkeverés. A szervezők főleg egyetemek és kutatóközpontok csapatainak jelentkezését várják, és száz feletti résztvevővel számolnak. Az ötlet nem új, a következő robotfoci-világbajnokság jövő júniusban lesz Szingapúrban, a legnagyobb amerikai robotversenyt, aRoboGamest pedig jövő áprilisban hetedik alkalommal rendezik majd meg Kaliforniában.

Figyelmébe ajánljuk