cyberhírek

  • .
  • 2009. november 26.

Tudomány

Bojkott A Bing kereső bojkottjára szólította fel a netezőket a New York Times Pulitzer-díjas újságírója, Nicholas Kristof, miután hónapok alatt sem sikerült elérnie, hogy a Microsoft legalább elismerje, hogy a kínai kormány szájíze szerint cenzúrázza a találati eredményeket a keresőben. Tetkó Akár bőr alá ültetett tévéképernyőként is működhet a jövőben amerikai kutatók új találmánya, a fotonikus tetoválás. A kijelzőt közvetlenül az idegrendszerre kötik rá, így vizuális adatokat adhat például a viselője vércukorszintjéről. Energiatakarékosság Kalifornia állam energiafelhasználási szabványokat írt elő a tévékészülékekre, elsőként az Egyesült Államokban.
A 2011-től hatályos rendelkezésnek az a célja, hogy eltűnjenek a kereskedelemből az energiafaló tévék.

Vírusgazdák Veszélyes számítógépes vírusok terjesztőit tartóztatta le a brit rendőrség Manchesterben. A 20 éves férfi és hasonló korú nő partnere trójai programokkal fertőzte meg számítógépek tízezreit szerte a világon.

Pedofília Internetre kerülnek a pedofilok személyes adatai Dél-Koreában. Az intézkedést amiatt hozta a szöüli kormányzat, mert folyamatosan emelkedik a gyermekek elleni bűncselekmények száma, és a támadók 70 százaléka visszaeső.

Génmanipuláció Tizenhárom évvel a génmódosított haszonnövények kereskedelmi célú termesztésének engedélyezése után mintegy 145 millió kilogrammal nőtt a gyomirtó szerek felhasználása egy amerikai tanulmány szerint.

Aknakereső Zöld foszforeszkálással jelzi egy baktériumtenyészet, ha a taposóaknákban használt anyagok közelségét érzi. A világ 87 országában vannak még fel nem robbant aknák, a skót kutatók fejlesztése évente több tízezer embert és milliónyi állatot menthet meg a súlyos sérülésektől.

Olvad az Antarktisz Az Antarktisz keleti részének jégtakaróján is tapasztalható az eddig csak a hatodik földrész nyugati részén megfigyelt olvadás - tűnik ki egy tanulmányból, amely a Nature Geoscience című szaklapban jelent meg. A sarki jégsapkák óriási vízmennyiséget tárolnak. Grönland 409 ezer négyzetkilométeres jégtakarójának teljes elolvadása nagyjából hét méterrel növelné meg a tengerek szintjét, az Antarktisz 13 millió 200 ezer négyzetkilométeres jegének elolvadása viszont már több mint 70 méteres vízszintemelkedéssel járna. Az új vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a déli sarkvidék nyugati jégtakarója 2006 óta gyorsított ütemben veszít a tömegéből, és a földrész keleti részén ugyanilyen jelenségek tapasztalhatók. A Texasi Egyetem kutatócsoportja a GRACE műholdak 2002 és 2009 áprilisa között továbbított adatait dolgozta fel. Egy másik tanulmány szerint az Antarktisz hőmérséklete mára 6 fokkal meghaladta a legutóbbi, 128 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett nagy jégkorszakközi felmelegedés hőmérsékletét: ez 3 fokkal magasabb, mint amennyi a korábbi becslésekben szerepelt.Az őskori felmelegedés miatt a tengerek szintje 4-6 méterrel meghaladta a mait.

Szoláris cunami Százezer kilométer magas, óránként 900 ezer kilométer sebességű plazmahullámokkal jár a napkitörések után bekövetkező szoláris cunami, aminek a létezését tízéves vita után most bizonyította be a NASA két napfigyelő műholdja - adta hírül az Index. A Nap anyagát alkotó plazmából álló, szökőárhoz hasonló jelenségeket először 1997-ben észlelt a NASA Solar and Heliospheric Observatory műholdja. A Nap felszínén terjedő óriási plazmahullámokat 2009 februárjában a Solar Terrestrial Relations Observatory két műholdja 90 fokos szögben eltérő nézőpontból figyelte meg, így a csillagászok háromdimenziós modellt és animációt tudtak alkotni a hullámok születéséről és terjedéséről. A jelenség több milliárd tonna gázt és plazmát dobott ki az űrbe, és a fizika törvényei pontosan ugyanolyan jelenséget generáltak utána, mint a Földön a tenger alatti rengések által kiváltott szökőárak. A cunami hullámai 100 ezer kilométer magasak voltak - ez két és félszerese a Föld kerületének.

Hadronütköztetés Tizennégy havi szünet után újraindították a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC). A nagy hadronütköztető, amely a világ eddigi legkomplexebb berendezése, a 13,7 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat hivatott újraalkotni. Az LHC Genf közelében, a francia-svájci határon egy 27 kilométeres alagútban található. A berendezés segítségével protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre gyorsítanak fel, majd ütköztetnek egymással. Ennek során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok. Az első protonnyalábokat 2008. szeptember 10-én vezették körbe a húszéves munkával, 3,9 milliárd eurós költséggel megépült létesítményben. Az indítás után kilenc nappal rövidzárlat keletkezett, és elszivárgott egy tonnányi a hűtőrendszerben lévő héliumból. A helyreállítás 40 millió svájci frankba került. A kutatók azt remélik, hogy ezúttal hosszabb ideig sikerül majd üzemben tartani a berendezést.

Gyógyszerhamisítás Több millió dolláros haszonra tesznek szert azok a bűnbandák, amelyekinfluenza elleni hamisított gyógyszereket árusítanak az interneten - közölte a brit Sophos számítógép-biztonsági cég. Több internetes oldalon az influenza elleni Tamiflu hamisított változatát kínálják a H1N1 vírustól tartó embereknek. A Sophos 2009-ben több százmillió, hamisított gyógyszeripari termékeket népszerűsítő levélszemetet, illetve honlapot észlelt a világhálón. A vállalat adatai szerint számos bűnbanda székhelye Oroszországban van, míg a legtöbb hamisított Tamiflut és más álgyógyszert az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Franciaországban vásárolják. A hamisított gyógyszerek árusítása jövedelmező üzlet: az egyik oroszországi csoport átlagosan naponta 16 ezer dollárra tesz szert álgyógyszerek forgalmazásával. Azok a csalók, akik több hálózatban is részt vesznek, naponta akár százezer dollárt is kereshetnek az elemzés szerint.

Figyelmébe ajánljuk