cyberhírek

  • .
  • 2010. február 11.

Tudomány

Lefegyverzés Törhetetlen söröskorsót mutatott be a brit belügyminiszter. A találmány révén a szigetország egészségügyi kasszája milliárdokat takaríthat meg.
Évente 87 ezer, tört üveggel súlyosbított kocsmai verekedés tör ki a brit ivókban, az új korsót azonban nem lehet fegyvernek használni.

Adathalászat Kiterjedt adathalász-támadás érte az EU szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét. A bűnözők hamis e-maileket küldtek, amelyekben arra biztatták a szén-dioxid-kereskedelem regisztráltjait, hogy adják meg felhasználónevüket és jelszavukat.

Tengeralattjáró Legénység nélküli robot-tengeralattjárókkal üldözné az ellenséges tengeralattjárókat a Pentagon. A DARPA által koordinált fejlesztés célja az, hogy a robot-tengeralattjárók akár hónapokon keresztül önállóan navigáljanak az óceánok mélyén.

Wikileaks Adományok hiánya miatt ideiglenesen elérhetetlenné vált a Wikileaks nevű oldal, amely bizalmas politikai és gazdasági információkat terjeszt, titokban tartva a feladók kilétét. Az oldal üzemeltetői szerint a leleplező dokumentumok közzétételi költségei évi 200 ezer dollárra rúgnak.

Üvegpermet Német mérnökök permetezhető folyékony üveget fejlesztettek ki, amely védőréteget képez a vele beszórt felületeken. Az üvegpermet egymilliomod milliméter vastag, alapanyaga szilícium-dioxid, és tisztítószereket lehet helyettesíteni vele.

Nyelvkihalás Utolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt. A bo nyelvet utolsóként beszélő aszszony 85 évet élt.

Google vs. Kína A Google az amerikai nemzetbiztonsági hivatal, az NSA segítségét kérte a néhány hete kirobbant Gmail-botrány kivizsgálásához - adta hírül az Index. Ismeretlen támadók az Internet Explorer egyik biztonsági rését kihasználva kínai emberi jogi aktivisták Gmail-fiókjaibatörtek be; később kiderült, hogy a támadás legalább húsz nagy amerikai céget is érintett. A háttérben sokan a pekingi kormány megbízásából dolgozó hackereket sejtik, bár bizonyítani csak annyit sikerült, hogy a támadás Kínában levő gépekről indult. Az ügyet a Google annyira komolyan vette, hogy a cég szolgáltatásainak Kínából való kivonásával fenyegetőzik, és kikapcsolta a keresőjében a kínai kormánnyal kötött megállapodás értelmében évekig aktív cenzúraszoftvert. A cég papírjainak értéke a kínai botrány kitörése óta 15 százalékot esett.

Gondolatolvasás Igennel és nemmel kommunikál agyi képalkotó segítségével egy férfi, akit öt éve vegetatív állapotban gondoznak - számoltak be belga és brit kutatók egy orvosi szaklapban. A most 29 éves férfi 2003-ban szenvedett súlyos agysérülést közúti balesetben, azóta fizikai válaszjeleket nem adott, vegetatív állapotban van. Funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) képalkotó eljárással térképezték fel a páciens agyi aktivitását, miközben arra kérték, hogy igennel vagy nemmel válaszoljon egyszerű kérdésekre, amire képesnek bizonyult. Az fMRI-re alapuló új technika egészséges, nem vegetatív állapotú embereknél 100 százalékos pontossággal dekódolja az agyi válaszokat ilyen jellegű, eldöntendő kérdésekre. Mostanáig azonban soha nem próbálták ki olyan páciensen, aki sem mozogni, sem beszélni nem képes.

Hackeriskola Kína legnagyobb hackerképző portálját zárta be a helyi rendőrség. Az ország középső részén működő Black Hawk Safety Net nevű vállalkozás hackelési tanácsokat adott az érdeklődő netezőknek, és a számítógépek feltöréséhez szükséges eszközöket is terjesztettek. Helyi lapok szerint a rendőrség a rajtaütés során több mint 1,7 millió jüan (250 ezer dollár) értékű vagyont foglalt le. A kibertámadások elleni küzdelmet irányító központ felmérése szerint a számítógépkalózok tavaly 7,6 milliárd jüan kárt okoztak Kínában. Az országban tavaly óta illegális a számítógépek feltörését oktatni és segíteni.

Magyar fémhab Jeffrey Williams amerikai űrhajós vasárnap délelőtt sikeresen végrehajtotta a magyar Focus kísérletet a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) fedélzetén. Az anyagtudományi kísérletben fémhabot állított elő, és a tulajdonságait vizsgálta. Az űrsörnek is becézett magyar fejlesztésű fémhabot eddig csak a Földön állították elő, most azonban az ISS-en mikrogravitációs körülmények között sikerült fémhabot fejleszteni, és tanulmányozni a tulajdonságait. Az NKTH és az Európai Ûrügynökség (ESA) által is felkarolt projekten három évig dolgoztak magyar kutatók. A fémhab olyan könnyű, hogy úszik a víz tetején.

A jövő katonája A jövőben akár gondolkodást gyorsító készítményeket, erőnövelő exoskeletont és mesterséges intelligenciával ellátott készülékeket is használhatnak a katonák a Pentagon kutatóinak új tanulmánya szerint - adta hírül az Index a LiveScience nyomán. Atanulmányegyik legvitatottabb kérdése az, hogy mennyire lenne etikus olyan agystimuláló készítményeket alkalmazni a modern harcászatban, amelyek megsokszorozzák a katonák teljesítményét. A teljesítmény növelésének másik lehetősége a "digitális bajtárs" névre keresztelt mesterséges intelligencia, amely tanácsokat adna szorult helyzetekben, kritikus dolgokra hívná fel a figyelmet, és szemmel tartaná a lőszer mennyiségét. A másik fejlesztési irány az exoskeleton, amely emberfeletti erővel és állóképességgel ruházhatja fel a viselőjét. A személyre szabható robotruha jelentősen megkönnyítené a nehéz fegyverzet, páncélzat és pajzs cipelését. A nanotechnológiát golyóálló páncélzat kifejlesztésére használnák az amerikai hadsereg tudósai.

Figyelmébe ajánljuk