cyberhírek

  • .
  • 2010. április 8.

Tudomány

Keresőtrend Jelentősen megnőttek a választásokkal kapcsolatos internetes keresések: sokkal többen kíváncsiak a pártokra és a listavezetőkre. Messze a legtöbben a Jobbikra keresnek a magyar interneten.
A listavezetőket összevetve Orbán Viktor és Vona Gábor áll a keresési lista első két helyén.

Szerepzavar A Prius Online nevű internetes játék annyira lekötött egy dél-koreai házaspárt, hogy közben elfelejtették táplálni gyermeküket, aki lefogyva halt meg, alig három hónaposan. Gondatlan emberölésben bűnösnek vallották magukat. A pár augusztusra várja második gyermekét.

iWiW-törés Március 25-én néhány óráig olyansúlyos biztonsági rés keletkezettaz iWiW közösségi oldal üzenetküldő rendszerében, amit hozzáértők könynyedén kihasználhattak, és gyakorlatilag gond nélkül férhettek hozzá bárkinek az iWiW-en tárolt leveleihez. Az üzemeltető feljelentést tett.

Kiskorúak Minden negyedik brit kiskorú gyermeknek van profilja közösségi portálon - derül ki a brit médiaszabályozó hatóság, az Ofcom felméréséből. A legnépszerűbb portálok, például a Facebook, a Bebo és a MySpace tiltják a szabályzatukban, hogy 13 évesnél fiatalabbak regisztráljanak.

Levéltitok A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) szerint a kínai hatóságok állhatnak több Kínában dolgozó külföldi újságíró Yahoo-fiókjának feltörése mögött. Kínában működik a világ legnagyobb, ugyanakkor leginkább cenzúrázott internetpiaca, mintegy négyszázmillió felhasználóval.

Kibertámadás Rosszindulatú szoftverrel támadtak meg világszerte több tízezer vietnami internetezőt. A támadások célja elsősorban az lehetett, hogy elnyomják a vietnamiak ellenkezését egy vitatott bauxitbánya megépítésével kapcsolatban.

Templeton-díj Az amerikai Francisco Ayala egykori pap, úttörő genetikus és mikrobiológus, a kreacionizmust cáfoló tudós kapja a világ legrangosabb vallási díját és a vele járó több mint 1,5 millió dollárt. A Templeton-díjat a John Templeton nevét viselő alapítvány adományozza 1973 óta. Az elismerés a legmagasabb pénzösszeggel járó vallási díj, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik kivételes teljesítménnyel járultak hozzá a spiritualitás megerősítéséhez. Az egykori dominikánus pap érdekes választás volt az alapítvány részéről, mivel ellenzi a tudomány és a vallás összekuszálását, de hajthatatlan a tekintetben, hogy a két szféra nem mond ellent egymásnak. Ayala 1961-ben tanulni érkezett az Egyesült Államokba, manapság pedigbiológiai tudományokvezető professzora a Kaliforniai Egyetemen, Irvine-ban. Úttörő genetikai kutatásai olyan felfedezésekhez vezettek, amelyek hozzájárultak a malária és más kórok gyógyításához. Szakértője a kreacionizmus és az evolúcióelmélet kérdésének, 1981-ben tanú volt egy olyan perben, amelyet azért indítottak, hogy Arkansas államban ne lehessen oktatni a teremtéselméletet az evolúcióelmélettel párhuzamosan az iskolákban. Az alapítvány korábban hagyományosabb vallási személyiségeket tüntetett ki, mint például Billy Graham prédikátort,Teréz anyát, de tudósokat és filozófusokat is: példáulCharles Townes Nobel-díjas fizikus is kapott kitüntetést.

Bionikus szem Ausztrál kutatók bemutatták az első bionikus szemet, amelyet a gyengülő látás helyreállítására terveztek, és amely támogatói szerint a legnagyobb áttörés a Braille-ábécé megalkotása óta. A kutatási programtól azt várják, hogy a bionikus kutatások élvonalában tartja Ausztráliát, és ezrek látását adja vissza az országban és világszerte. Az eszköz - amelynek egy részét műtéti úton beültetik a szembe - a retinitis pigmentosa nevű örökletes állapoton vagy a makuladegenerációnak nevezett öregkori látásromláson segíthet. A bionikus szemet használó embereknek nem lesz tökéletes a látásuk, ám fénypontokat érzékelnek látóterükben, amelyeket aztán az agy képpé rekonstruál.

Blogbányászat Amerikai kutatók blogok elemzésére tanítják számítógépes rendszerüket. A szoftver történetmesélésre összpontosítva, nyelvi jegyek alapján szelektál közülük. Az összegyűjtött adatokból könnyebb lesz kialakuló trendekre és viselkedésformákra következtetni - adta hírül az Agent Portál. A számítógépek ugyanis csapnivalóan, de leginkább sehogy sem kezelik az oksági viszonyokat. Egyedi eseményeket képesek azonosítani, kapcsolatokkal, kapcsolatrendszerekkel viszont nem tudnak megbirkózni. Különösen akkor nem, ha emberi megnyilvánulásokat kell elemezniük, és következtetéseket kell levonniuk. A kutatók úgy vélik, hogy a gépek blogokon keresztül tudhatnak meg egyre többet az ok-okozati viszonyokról. A rendszer tanul az összeszedett anyagból, majd elsajátított ismeretei alapján újabb bejegyzéseket vizsgálva kell kitalálnia, melyek narratívak, melyek nem. A kutatók blogok sokaságát vizsgálva mutattak ki az ok-okozatisággal összefüggő szókapcsolatokat, mondatokat: a gép feladata, hogy észrevegye, majd kategorizálja a hasonló mondatokat. A távolabbi cél egy olyan rendszer kidolgozása, amely a lakosság jelentős részének életéről napi rendszerességgel gyűjti és összesíti a statisztikai adatokat.

Megtámadták a Google autóját Megrongáltak egy, a Google Street View szolgáltatásához használt autót Németországban, ahol nagy ellentábora van az internetes óriás utcamegfigyelő programjának. AGooglefekete Opeljének kiszúrták a kerekeit, és elvágták a kocsira szerelt nyolc kamera kábeleit - közölte Oldenburg város rendőrségének szóvivője. A cég munkatársa üzenetet talált a szélvédőn, amelyen az állt, hogy ne üljön a volán mögé, mert laposak a kerekek. AGoogleNémetországban idén indította el a Street View szolgáltatást, amely már 19 országban - többek között az Egyesült Államokban és Franciaországban - működik. A program keretében a most megrongált autóhoz hasonló járművek róják az utcákat, hogy minden szögből felvételt készítsenek az internetes világjáróknak. Németországban azonban nem kedvelik a megfigyelő szolgáltatást - ezt többen a náci, majd az azt követő szocialista diktatúra számlájára írják.

Figyelmébe ajánljuk