cyberhírek

  • .
  • 2010. május 27.

Tudomány

Felmelegedés Minden idők legmelegebb áprilisa volt az idei, a Föld felszíni átlaghőmérséklete elérte a 14,5 Celsius-fokot - közölte az amerikai Nemzeti "ceán- és Légkörkutató Hivatal. A január-áprilisi időszak szintén a valaha mért legmelegebb volt, 13,3 Celsius-fokos globális átlaggal. Ujjlenyomat Egy lengyel bank az EU-ban először helyezett üzembe olyan ATM-készüléket, amely bankkártya és PIN-kód helyett ujjlenyomat-olvasóval azonosítja az ügyfeleket.
Ezt a technológiát a fejlett délkelet-ázsiai országokban már 2007-ben bevezették.

Cenzúra A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook ideiglenes blokkolását az egész országban, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek. Sok muszlim ugyanis a vallásalapító Mohamed bárminemű ábrázolását sértésként értékeli.

Adatvédelem Németországban személyiségi jogok megsértése gyanújával ügyészségi vizsgálat indult a Google ellen a nem titkosított vezeték nélküli hálózatokon folyó lakossági aktivitás egyes mozzanatainak regisztrálása miatt.

Esélyegyenlőség Egy amerikai tanulmány szerint a kevésbé vonzó vádlottakat 22 százalékkal nagyobb eséllyel ítélik el az esküdtek, mint a jól kinézőket. Sőt, átlagosan 22 hónappal hoszszabb börtönre is számíthatnak, mint a vonzók.

Klónbika Spanyol tudósok sikeresen klónoztak egy bikaviadalokhoz használatos bikafajtát. Az újszülött borjú - mely a Got nevet kapta - a bikaviadalokban szereplő izmos, nagy szarvú fajta (toro bravo) egy neves egyedének pontos másolata.

Botox Kisimítja a ráncokat, a gondolkodás képességét viszont korlátozza a botox - állapították meg amerikai tudósok. Különösen a beszédértés képességét károsítja a botoxos kezelés.

Szintetikus baktérium A mesterséges élet előállításán fáradozó amerikai tudósok egy baktérium felhasználásával létrehozták az első olyan élő sejtet, amely ember alkotta DNS-sel rendelkezik - jelentették be csütörtökön Washingtonban. A kutatók azt remélik, hogy a lecsupaszított baktériumokból kereskedelmi és tudományos célokra hasznosítható mikrobákat tudnak majd előállítani. A kutatócsapat legutóbb 2008-ban ért el jelentős áttörést, amikor sikerült egy baktérium DNS-ét mesterségesen reprodukálniuk. Azóta azon dolgoznak, hogy élő sejtet hozzanak létre a szintetikus örökítőanyaggal. Ez az első szintetikus sejt. Azért nevezzük szintetikusnak, mert a sejt egy teljes egészében szintetikus kromoszómától származik, amely kémiai DNS-szintetizátoron készült. Ez az első önreprodukáló faj ezen a bolygón, amelynek a szülője egy számítógép - jelentette ki Craig Venter, a genomkutatás úttörője, a kutatás vezetője. Venter csapata olyan baktériumokat szeretne előállítani, amelyek üzemanyagot termelnek, és olyan algákat tervezni, amelyek kiporszívózzák a szén-dioxidot a légkörből.

Robotlopakodó Először készül olyan harci repülőgép, amely mindenféle emberi segítség nélkül képes elkezdeni, levezényelni, majd befejezni egy küldetést. A Boeing Phantom Ray ez év végén emelkedik először a magasba - adta hírül az Index a LiveScience nyomán. A pilóta nélküli szerkezet számos hadműveletben vehet részt attól függően, hogy milyen képességére van szükség, és alkalmas az ellenséges célpont megsemmisítésére is. A robotrepülő 1000 km/h sebességgel képes cirkálni 12 ezer méteres magasságban, és 2200 kilométeres sugarú körben is tud járőrözni. Pusztítóereje jelentős, két nagy JDAM (Joint Direct Attach Munition) vagy nyolc kisebb SMB (Small Diameter Bomb) szerelhető fel a Phantom Rayre.

Robottűzszerész Az izraeli hadsereg legújabb kísérleti fejlesztése leginkább távirányítós játékautóra hasonlít, a tervek szerint viszont nem gyerekjátékként, hanem a harcoló katonák segítőjeként alkalmaznák. Az izraeli Rafael hadiipari cég által kifejlesztett robotot több tucat, ceruza méretű rakétával szerelték fel, amelyek ugyanúgy működnek, mint a hagyományos rakéták. Az elképzelés szerint a feladata az út menti bombák semlegesítése lesz. A Pinchernek keresztelt robot hatótávolsága körülbelül harminc méter, kamera segítségével keresi meg és azonosítja a bombákat.

Fajpusztulás A biológiai sokféleség zsugorodása az ökológiai válság egyik súlyos összetevője, következményei már napjainkban is érzékelhetők - hangzott el a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) a biodiverzitás világnapja alkalmából tartott rendezvényén. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa beszédében kiemelte, hogy a klímaváltozás és a termőföldek minőségének romlása mellett a biodiverzitás csökkenése jelenti az ökológiai válságnak azt az elemét, amelynek esetében az emberiség már egyértelműen átlépte a fenntartható földi egyensúly fizikai határait. A zöld ombudsman szerint az ökológiai válság az emberi tevékenységre vezethető vissza. Az ENSZ és a Cambridge-i Egyetem közelmúltban kiadott közös jelentése szerint 1970 óta az állatpopulációk mérete 30 százalékkal, a fajokban gazdag mangroveerdők kiterjedése 20 százalékkal, az élő korallzátonyok kiterjedése pedig 40 százalékkal csökkent globálisan. Egy európai uniós felmérésből kiderül, hogy a kontinens kiemelt fajainak mindössze 17 százaléka van jó állapotban.

Figyelmébe ajánljuk