cyberhírek

  • .
  • 2010. június 3.

Tudomány

Élettartam A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a CD- és DVD-lemezek élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. A száz évre tervezett lemezek 5-10 évnél sem bírják tovább, olvashatatlanná válnak az adatok. Felezés Két év alatt jelentősen felgyorsult a YouTube működése, az új videók rövidebb idő alatt eljutnak az érdeklődőkhöz.
A TubeMogul szerint a nézők fele már a feltöltés utáni első hat napon megnézi a videót, háromnegyedük 20 napon belül kattint.

Adattárolás A keresőket működtető cégeknek - például a Google-nak, a Microsoftnak és a Yahoo-nak - hat hónapra kell korlátozniuk azt az időt, amíg a felhasználók keresési adatait megőrzik - jelentette ki az Európai Unió adatvédelemmel foglalkozó munkacsoportja.

Felcsavarható Egy vékony csőben is elfér a Sony hajlékony kijelzője, ami felcsavart állapotban is le tudja játszani a videókat. A szerves fénykibocsátó diódákból (OLED) felépített kijelzőkkel könnyebb lesz karóraként hordható mobiltelefont és mozgóképes plakátokat készíteni.

Fordítóprogram Egy német kutató szoftvert dolgozott ki az állatok, elsősorban a tehenek hangjainak felismerésére. Az eljárás az emberi hangfelismerés metódusán alapszik, mivel a gerincesek hangképzése -a békáktól a teheneken át az emberig -pszichológiailag nagyon hasonló.

Holdbázis Egy japán kormányzati bizottság 2015-ben lánctalpas humanoid robotokat küldene a Holdra, hogyközelebbről is megvizsgálhassákégi kísérőnket. A robotok felépítenek majd egy napelemmel működtetett bázist is. A projekt összköltsége 2,2 milliárd dollár.

Facebook A Google legfrissebb forgalmi statisztikái szerint a Facebook közösségi oldalt keresi fel a világon a legtöbb internetező: havonta mintegy 540 millió ember.

Rendcsinálás A minisztériumi honlapokon hétfő óta megjelenő üzenet szerint rendet tesz a kormány az állami honlapokon. Az egységes arculat biztos, minden más egyelőre titok - adta hírül az Index. "Az új kormány rendet akar tenni az állami honlapok területén is" - ezzel a mondattal kezdődik az üzenet, ami hétfő reggel óta minden minisztériumi honlapon fogadja a látogatót. A szöveg szerint a kormány egységes arculatot szeretne látni minden állami honlapon - ezt most maga az üzenet meg is valósítja, mert aKülügyminisztériumtólaMiniszterelnöki Hivatalonát aHonvédelmi Minisztériumigminden kezdőlap előtt ugyanaz az oldal fogadja a látogatót. Az üzenet megfogalmazása és címe - a netes szlengből OMG, vagyis "oh my god", ami nagyjából a magyar "Úristen!" felkiáltásnak felel meg - arra utal, hogy az Orbán-kormány szakpolitikusai pánikba estek, amikor meglátták, mit hagyott rájuk az előző rezsim. "Az átadás-átvétel pillanatában összesen 443 domainnév volt a kormányzat birtokában, közülük 125-ön található valamilyen tartalom" - fogalmaz a közlemény, majd megígéri, hogy a fölösleges domaineket kidobják.

Sznájper Az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA bemutatta legújabb csodafegyverét, a OneShot mesterlövészpuskát - pontosabban azt a lézeres célzórendszert, ami 2011-től megkönnyíti a mesterlövészek életét azzal, hogy a szélviszonyok elemzésével korrigálja a célzást. A fegyver 0,7 mérföld (1100 méter) távolságból tízből hat halálos találatotígér30 km/h-s szélben.A szél minden mesterlövész rémálma, és a célpontok életének megmentője: 10-15 kilométeres oldalszél, vagyis egy könnyű tavaszi szellő is képes a lövedék röppályáját akár 2-300 méteres távon is annyira módosítani, hogy az elvétse a célpontot. A OneShot a hivatalosspecifikációiszerint negyvenszeres optikai zoommal segíti a mesterlövészt, éjjellátó módja is van, 1500 méterről alkalmas a célpont ellenséges mivoltának azonosítására, és 600-ról ad olyan képet az arcáról, hogy felismerhető a személyazonossága - éjjellátó módban nagyjából ezeknek a távolságoknak a felét képes produkálni. A fegyver kifejlesztésére eddig hétmillió dollárt költött a DARPA.

Cybermaffia Százmillió dollárt, vagyis 22,34 milliárd forintot keresett az az ukrán-svéd-amerikai online bűnszövetkezet, amelynek tagjait most állították bíróság elé. A csoport három vezetője fejenként húsz év börtönt is kaphat. A csoport egy Ukrajnában bejegyzett cégen keresztül terítette a hamis vírusirtó szoftverüket. A módszerük egyszerű volt: félrevezető hirdetéseket helyeztek el nagyobb forgalmú, egyébként teljesen legális és jószándékú weboldalakon, amelyek a látogatókkal elhitették, hogy vírusfertőzött a gépük, és sürgős beavatkozásra van szükség. Az antivírusszleng scareware-nek hívja ezt a trükköt, legjellemzőbb formája, amikor egy felugró hirdetési ablakban jelenik meg a hamis vírusriasztás, rögtön a linkkel, ami a kamu vírust eltüntető szoftver megvásárlására biztat. AzFBI szerinta cég több mint egymillió kamu vírusirtót adott el a világ 60 országából származó átvert internetezőknek, amiből százmillió dollár bevételük volt. A csoportot egy Ukrajnában élő 40 éves amerikai és egy 31 éves svéd vezette, őket fejenként 24 rendbeli számítógépes csalással vádolják.

Hullámlovas Hiperszonikus repülési rekordot állított fel az amerikai légierő X-51A jelű kísérleti gépe: hatszoros hangsebességgel több mint három percen át repült - közölte csütörtökön a Pentagon.

Az X-51A Waveridert egy B-52 Stratofortress bombázóról indították el Dél-Kaliforniában, 15 ezer méteres magasságban. A scramjet torlósugár-hajtómű 6 Mach sebességre gyorsította fel a gépet, amely 200 másodpercig haladt ilyen gyorsan. A légierő közlése szerint a scramjet korábbi rekordja 12 másodperc volt. Az eredmény a Pentagon szerint olyan ugrást jelent a repülőgépes motortechnikában, mint amikor a második világháború után a propelleres technikát felváltotta a sugárhajtás. Az X-51A Waverider a Pratt and Whitney Rocketdyne és a Boeing közös fejlesztése, a programban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is részt vesz.

Figyelmébe ajánljuk