cyberhírek

  • .
  • 2010. augusztus 12.

Tudomány

Wikileaks Az amerikai védelmi minisztérium nyomatékosan kérte a Wikileaks oknyomozó honlaptól, hogy azonnal adja át a még birtokában lévő titkos dokumentumokat az afganisztáni háborúról. A Wikileaks még 15 ezer oldalnyi publikálatlan, titkos háborús irattal rendelkezik, és folytatná a kiszivárogtatást. 130 millió A Google számításai szerint pontosan 129 864 880 könyv létezik a világon.
Ebben az elképesztően magas számban az azonos témában kiadott különböző kiadások csak egy tételnek számítanak.

Ingyentelefon Facebookra készített ingyenes online telefonrendszert egy szoftvercég. Az alkalmazás egyelőre csak okostelefonokról érhető el, és azokat tudjuk hívni vele az ismerőseink közül, akiknél szintén fel van telepítve.

Figyelmeztetés Az FBI szerint hivatalos címerét csak az igazgató hozzájárulásával lehet használni, és ez vonatkozik a Wikipediára is. Arra szólították fel az online enciklopédiát, hogy vegyék ki a címert a róluk szóló szócikkből.

Klónbotrány Az előzetesen vártnál nagyobb a klónozott marháktól származó állomány azon a skóciai farmon, ahol klónozott bikákkal szaporították az állományt. Noha szakemberek szerint az ilyen állatok húsa és teje nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, Nagy-Britanniában nem engedélyezett a forgalmazásuk.

Minikrokodil Szokatlan megjelenésű, az emlősökéhez hasonló fogakkal rendelkező kis krokodilt fedeztek fel Tanzánia kréta időszaki kőzeteiben. A mozgékony, csak részben páncélozott állat a szárazföldön vadászott rovarokra és kisebb állatokra.

Vörös posztó Jobban tetszik a nőknek a piros színt viselő férfi - állapították meg német kutatók. A kutatásban részt vevő német, brit, amerikai és kínai nők egyaránt magasabbra értékelték a pirosba öltözött férfiakat.

Génmanipuláció Amerikai kutatóknak első ízben sikerült bizonyítaniuk, hogy az Egyesült Államokban vadon is megélnek genetikailag módosított növények. A megvizsgált növények nyolcvan százaléka tartalmazott módosított génszekvenciákat. Az Arkansasi Egyetem kutatói két genetikailag módosított repcefajtát találtak vadon. Ezek egyike a Monsanto konszern Roundup gyomirtójával, a másik a Bayer CropScience cég glufozinát hatóanyagú herbicidjével szemben volt rezisztens. A legnagyobb meglepetést két olyan repceváltozat okozta, amely mindkét gyomirtóval szemben ellenállónak bizonyult. Ez bizonyítja, hogy a két herbicidrezisztens repcefajta egymással kereszteződni képes, ami teljesen új változatok kialakulásához vezethet. Amennyiben ilyen növények jutnak ki a szabad természetbe, igen nagy a kockázata, hogy soha többé nem lehet őket kivonni onnan.

Nanotoll Tizenötezer teljesen azonos chicagói várossziluettet rajzoltak fénnyel író nanotollakkal amerikai kutatók pár négyzetcentiméteren, hogy bemutassák a nanoméretben való gyors és olcsó gyártási eljárást. Az új technológiával gyorsan és olcsón készülhetnek áramkörök, de optoelektronikai és orvosdiagnosztikai alkalmazása is biztató. A miniatűr mintázatok előállítására ma alkalmazott mikro- és nanoméretű gyártási eszközök igen költségesek és kevéssé termelékenyek, mert a hagyományos elektronsugaras litográfiával egyszerre csak igen kevés miniatűr mintázat készülhet.

Óriásjéghegy Egy 260 négyzetkilométeres jéghegy vált le a grönlandi Petermann-gleccserről - jelentették be amerikai tudósok. A jéghegy nagyjából kétszáz méter vastag, területe fele Budapest területének. 1962 óta nem tört le ilyen nagy területű jég az északi sarkkörnél, a műholdfelvételek szerint a Grönland északi részén található gleccser elvesztette hetven kilométer hosszú, vízfelszínen úszó jégrétegének nagyjából a negyedét. Egyelőre nem tudni, hogy az úszó jégtömb megindul-e a Grönland és Kanada közötti vizeken. Ha túlságosan dél felé úszik, akkor hajózási útvonalakat is veszélyeztethet. A sziget nagyságú jég olyan sok édesvizet rejt, amellyel 120 napig el lehetne látni csapvízzel az egész Egyesült Államokat. Évente több ezer kisebb jéghegy szakad le a grönlandi gleccserekről, de a méretük eltörpül a most létrejött sziget mellett.

Olajkatasztrófa Úgy tűnik, végleg sikerül megoldani a szivárgó olaj problémáját a Mexikói-öbölben: az eltömítés első szakasza befejeződött. A BP szakemberei cement és nehéziszap pumpálásával érték el, hogy normalizálódjon a nyomás a Deepwater Horizon áprilisi robbanásánál megsérült tenger alatti kútfejnél. A nyomás normalizálódásával lehetővé vált a kút teljes és végleges lezárása. A sikeres művelet 106 nappal a Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően történt. Ez volt a legsúlyosabb olajkatasztrófa az Egyesült Államok történetében, mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve öt part menti amerikai állam élővilágát a Mexikói-öbölben.

Füstfelhő Tovább tombolnak a július végén kitört hatalmas tüzek Nyugat-Oroszországban. A NASA műholdképein a felszínt teljesen elfedő, összefüggő, szürkésbarna füstfelhők borítják Oroszországjelentős részét. A füst mintegy 3000 kilométer hosszan nyúlik el kelet-nyugati irányban, beborítva a Moszkva és az Urál-hegység közé eső hatalmas Kelet-európai-síkság jelentős részét. (Részletek a 24-25. oldalon.)

Figyelmébe ajánljuk