cyberhírek

  • .
  • 2010. augusztus 19.

Tudomány

Időtöltés Havonta átlagosan 240 millió órát töltenek az interneten a magyar netezők. Az időmennyiség az elmúlt öt évben csaknem nyolcszorosára emelkedett - derül ki a Gemius és az Ipsos közös kutatásaiból.
A hazai tartalomszolgáltatók oldalain 2007 nyarán 13 millió órát töltöttünk, ez a szám 2010-re 83 millió órára nőtt.

Bankrablás Csak Nagy-Britanniában több mint egymillió dollárt lopott el eddig különféle bankszámlákról a hírhedt Zeus trójai vírus legújabb verziója. A Zeus új verziója az online bankolást támadja, és az sem véd ellene, ha a bank egyszer használatos jelszóval védi az átutalásokat.

Lehallgatás A mátrixnyomtatók tűi által keltett hangokból visszafejthető a nyomtatott szöveg - állítják német kutatók, akik szerint így bizalmas adatokat lehet megszerezni például orvosi rendelőkben.

Szuperbaktérium Pakisztáni és indiai kórházakban járt betegek új kórokozót hurcoltak be Nagy-Britanniába, amely az erős antibiotikumokra is teljesen rezisztens. Az orvosok attól félnek, hogy az ellenálló baktérium könynyen világjárványt okozhat.

20 lépés Legfeljebb 20 lépés kell a Rubik-kocka kirakásához - állítják kutatók, akik a Google szuperszámítógépeivel számolták ki az eredményt a több mint 43 trillió kezdő állásból.

Kacsaegyenleg Az optimális kőkacsáztatás, azaz a lapos kavicsok vízfelszínnek ütköztetett dobálási egyenletével rukkoltak ki brit matematikusok. A kőkacsáztatási világcsúcsot egy amerikai mérnök tartja 51 ugrasztással.

Óriásgrill A világ legnagyobb kerti grillsütőjét alkotta meg egy brit mérnök: egyszerre több mint ezer kolbászt lehet rajta sütni. A gigagrillező kéttonnás, csaknem 5 méter széles, és 3,3 méter magas.

Toronyóra A muzulmán nagyböjt első napján megkezdte működését a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő toronyórája az iszlám legszentebb városában, a szaúd-arábiai Mekkában. A 400 méter magasan, a világ második legnagyobb felhőkarcolóján, egyben a világ legnagyobb szállodáján kialakított óriásóra a szent város minden pontjáról jól látható. Az egyedülálló szerkezet zöld és fehér fényekkel szólítja imára a muzulmánokat, akik éjszaka 17 kilométerről, nappal pedig 11-12 kilométerről is láthatják a fényeket. A mekkai "szent óra" négy számlapjának átmérője egyenként több mint 43 méter. A 90 millió színes üvegdarab díszítette óralapokat, valamint a mind a négy lapon olvasható hatalmas Allah feliratot kétmillió LED-lámpával világítják meg. A Premiere Composite Technologies német cég által tervezett óraszerkezet az arab szabványidő (AST) szerint jár, amely három órával van a greenwichi középidő előtt. Szaúd-Arábia reményei szerint az egész arab világ hivatalos időmérőjeként funkcionál majd, a világ másfél milliárd muzulmánja igazítja hozzá az óráját. A "Mekkai Királyi Óratorony" csak része egy hat felhőkarcolóból álló épületkomplexumnak, a King Abdelaziz Endowmentnek, amely hasznos alapterületét tekintve a világ legnagyobb építménye lesz.Brit félelmek szerint a mekkai "Szent Óra" a greenwichi középidő (GMT) és a Big Ben, Nagy-Britannia büszkeségének uralmát fenyegeti. Egy 2008-as dohai konferencián muszlim tudósok tudományosnak mondott érveket hoztak fel annak igazolására, hogy a mekkai idő lenne a legjobb hivatkozási alap az egész földkerekség számára.

Baljóslat A világ egyik leghíresebb élő tudósa, a Cambridge egyetem elméleti fizikusa, Stephen Hawking a Discovery tévécsatornának adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy nagyon sürgősen el kell kezdenünk az űr kolonizálását, ha azt szeretnénk, hogy az emberi faj ne irtsa ki saját magát, vagy ne pusztítsa el a Földet. A betegsége miatt ritkán nyilatkozó tudós azt mondta, hogy az olyan helyzetek, amikor fajunk túlélése csupán a szerencsén múlt, sosem látott sűrűségben fordultak elő a 20-21. században, ezért hosszú távon elkerülhetetlenül bele fogunk futni valamilyen globális katasztrófába. Hawking korábban azt is mondta, hogy a matematikai logika alapján biztos, hogy rajtunk kívül is kifejlődött élet a világegyetemben, ugyanakkor úgy vélte, hogy a földönkívüliekkel való első találkozás nagy eséllyel elég rosszul fog elsülni, a legvalószínűbb egy olyan konfliktus kialakulása, mint amilyen az európai hódítók és az amerikai indiánok közötti volt 500 éve.

Rákszenzor Elektronikus szenzorral képesek kimutatni a beteg leheletéből a legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleségeket, a tüdő-, emlő-, bél- és prosztatarákot - jelentették be izraeli tudósok. A kémiai vegyületek érzékelésére kialakított szenzor nem csupán az egészséges ember és a beteg lehelete között képes különbséget tenni, hanem azonosítja a négy elterjedtebb tumorféleséget. Bár a technológia további finomítást igényel, távlatilag a fejlesztés olyan olcsó, könnyen kezelhető hordozható készülék megalkotásához vezethet el, amellyel a rákos betegség a rosszindulatú folyamat korai szakaszában felfedezhető. Az izraeli kutatóintézet tavaly nyáron bizonyította be, hogy egy arany nanorészecskék felhasználásával készült szenzor érzékelni tudja a leheletből a tüdőrákos megbetegedést.

Villámháború Az NDK illetékes vezetői és a szovjet vezérkar tisztjei még a 80-as években is kész tervvel rendelkeztek arra, hogyan rohanhatnák le katonai erővel Nyugat-Berlint - adta hírül a Múlt-Kor hírportál az RBB televízió nyomán. Aháromnapos villámháborút előirányzó tervrésze volt a városállam stratégiai pontjainak megszállása, a három repülőtér (Tempelhof, Tegel, Gatow) elfoglalása. Az utóbbi révén akarták a kelet-berlini stratégák és szovjet barátaik megakadályozni, hogy Nyugat-Berlin - mint az 1948-ban a városállam köré vont szovjet blokád alatt - a levegőből kaphasson segítséget, illetve utánpótlást. A tervben szerepelt a vezető nyugat-berlini politikusok, rendőrtisztek, tisztségviselők, újságírók letartóztatása, a nyugatnémet márka helyett pedig egy "hadivaluta" bevezetése. A berlini falat "egy bizonyos ideig" nem bontották volna le.

Figyelmébe ajánljuk